Banner

Ga je duurzaam investeren? Maak gebruik van deze financiële voordelen

20 maart 2024 | Door:  Ard Dekker

Duurzame investeringen zijn cruciaal voor elke ondernemer. De urgentie om te verduurzamen wordt steeds groter, zowel vanuit maatschappelijk oogpunt als vanwege wet- en regelgeving. Maar welke keuzes staan je te wachten? Dit kan variëren van het verminderen van de ecologische voetafdruk tot het overstappen op hernieuwbare energiebronnen. En hoe maak je duurzame investeringen haalbaar? Alfa zet een paar financiële voordelen op een rijtje.

Investeren in duurzaamheid kan bedrijfsrisico’s beperken. Neem bijvoorbeeld de zero-emissiezones die binnenkort van kracht worden. Als je bedrijfsauto’s niet aan de emissienormen voldoen, loop je het risico dat je bepaalde stadscentra niet meer mag betreden. Elektrische of waterstofbestelwagens zijn duurzame alternatieven die je kunt overwegen om aan deze eisen te voldoen.

Ook stakeholders, waaronder banken, letten steeds meer op duurzaamheid. Als je als ondernemer niet actief verduurzaamt, kan dit gevolgen hebben voor je toegang tot financiering. Het is belangrijk om te begrijpen hoe jouw duurzaamheidsinspanningen worden beoordeeld door externe partijen.

Externe invloeden zoals de netcongestie (tekort aan stroomcapaciteit) zijn een groeiend probleem in Nederland. Ondernemers kunnen hierdoor worden beperkt in hun groeimogelijkheden of worden zelfs gedwongen hun energieverbruik te beperken. Investeren in eigen stroomopwekking en energieopslagsystemen kan een oplossing zijn om zelfvoorzienend te worden en de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet te verminderen.

Welke financiële voordelen kun je behalen bij duurzame investeringen?

1. Fiscale voordelen

2. Subsidiemogelijkheden

Er zijn legio subsidiemogelijkheden op het vlak van verduurzamen en/of de energietransitie. Deze zijn vaak landelijk of provinciaal geregeld. Enkele voorbeelden hiervan:

3. Financiering

Vaak hebben duurzaamheidsinvesteringen een grote financiële impact en kunnen ze niet zomaar uit het reguliere werkkapitaal worden betaald. Externe financiering is vaak noodzakelijk. Er zijn wel specifieke financieringsvoordelen te behalen:

Wat kan Alfa voor jou betekenen?

Heb je duurzame investeringen op het oog? Door grondig  jouw toekomstige investeringsbeslissingen te inventariseren en te beoordelen kunnen we bij Alfa een breed advies geven. We onderzoeken of een investering betaalbaar is en bekijken de fiscale, subsidie- en financieringsmogelijkheden die duurzaamheid financieel aantrekkelijk maken. Daarnaast draagt verduurzaming bij aan de continuïteit van jouw onderneming. Daardoor blijf je relevant voor stakeholders en ketenpartners. Laat je daarom goed informeren om het juiste inzicht te krijgen voor de onvermijdelijke investeringsbeslissingen die op je pad komen. Neem contact op met één van onze specialisten via het dichtstbijzijnde kantoor. Uiteraard ook voor aanvullende diensten van Alfa die op onze site staan vermeld.

Ard  Dekker

Ard Dekker

Senior bedrijfskundig adviseur MKB

088 2531000 | adekker@alfa.nl


Meer over Ard