Banner

Overmacht GLB-subsidies

4 augustus 2023 | Door:  Gerrit Pullen

Met de Gecombineerde opgave 2023 kon je de aanmelding doen voor de GLB-subsidies, zoals de basispremie en de eco-premie. Vanaf de aanmelding tot en met 30 november ben je verplicht om je bedrijfssituatie actueel te houden. Kun je niet voldoen aan de voorwaarden van de eco-activiteit waarvoor je je hebt aangemeld? Dan zijn er twee mogelijkheden: de eco-activiteit intrekken of een beroep doen op overmacht. In dit artikel lees je meer over de melding overmacht.

Wanneer er sprake is van overmacht dan moet er een melding gedaan worden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Waarom is dit noodzakelijk? Om ervoor te zorgen dat je niet wordt gekort of uitgesloten van de uitbetaling van de GLB-subsidies. Dit kan gemeld worden met het formulier Overmacht GLB-subsidies.

Wat is overmacht?

Met overmacht worden bedoeld extreme situaties die je niet kunt voorspellen of voorkomen. Bijvoorbeeld extreem weer, zoals droogte over lange tijd of heftige regenval. Of ziektes bij je dieren of gewassen. En ook overlijden van de ondernemer of een onverwachte onteigening van je bedrijf vallen onder overmacht.

Doe zo snel mogelijk melding van de overmacht vanaf het moment dat de situatie van overmacht is ontstaan. Omdat vanaf 15 oktober a.s. de aanvraag van de GLB-subsidies definitief gemaakt moet worden, is het van belang om vóór deze datum een beroep op overmacht ingediend te hebben. Gaat het beroep op overmacht over de definitieve aanvraag zelf? Dan dient dit beroep zo snel mogelijk na 30 november ingediend te worden.

Bewijsstukken

Welke bijlagen/bewijsstukken dienen meegestuurd te worden?
Bij extreme droogte:

  1. Bewijs van percelen waar het om gaat
  2. Neerslaggegevens van een weerstation in je omgeving
  3. Factuur van een loonwerker

Bij extreem veel neerslag:

  1. Bewijs van percelen waar het om gaat
  2. Neerslaggegevens van een weerstation in je omgeving

Bij ziekte van vee stuur je als bijlage een ondertekende verklaring mee van een dierenarts met ID-code van het dier en de datum.

Na de melding

RVO beoordeelt het beroep op overmacht en je krijgt bericht van hen of ze dit beroep goedkeuren of afkeuren. Bij goedkeuring houdt je recht op uitbetaling.

Heb je vragen? Bel je bedrijfsadviseur van Alfa Accountants en Adviseurs. Er is altijd wel een dichtbij.

Lees meer

Bedrijfsoverdracht of beëindiging? Let op je GLB-subsidie!
De Gecombineerde opgave is ingediend, maar de GLB-subsidie is nog niet verdiend!
 

Gerrit Pullen

Gerrit Pullen

Bedrijfskundig adviseur

088 2533075 | gpullen@alfa.nl


Meer over Gerrit