Banner

“Op de één of andere manier had ik meteen een klik met Alfa”

23 februari 2023 | Door:  Anouk van den Dungen

Ze is nog maar enkele weken officieel in dienst bij Alfa Accountants. Maar nu al is Anouk van den Dungen vol lof over haar nieuwe werkgever. Éen die ze ondanks 25 jaar ervaring in het ‘het vak’ eigenlijk alleen maar van naam kende. “Het gaat er bij Alfa allemaal veel transparanter aan toe!” Als senior fiscaal adviseur verdeelt Anouk haar werktijd over  de drie vestigingen van cluster Brabant-Limburg: Raamsdonksveer, Heythuysen en Langenboom.

Haar ervaring begint bij niet het eerste het beste collega-kantoor: PwC. Anouk: “Bij PwC heb ik veel dingen kunnen leren en veel dingen mogen doen. Maar het is ook wel een heel gróót kantoor! Zo groot dat je het niet altijd meer overziet.” Exit PwC, na zeventien jaar. Ze stapt over naar een middelgroot kantoor, al groeit dat in enkele jaren ook door van 80 naar 140 medewerkers. “Toch was de grootte van het kantoor nu niet de reden om elders te gaan kijken. Ik had er de leiding over een eigen team. Ik heb veel kunnen bouwen, de visie was duidelijk. Ik vond het tijd om na te denken: waar mag ik de komende twintig jaar nog gaan werken? Ik heb mijn netwerk op Linkedin opengezet en het ene gesprek na het andere gevoerd. Toen heb ik eigenlijk de markt voor fiscalisten breder leren kennen.”

Koffie drinken

Een van die partijen die ze beter leert kennen is Alfa, met dank aan collega-adviseur en kennis Sabine Roseboom van Alfa in Wageningen. “Zij stelde voor om een keer koffie te gaan drinken. Directeur Eric Goudriaan van Gorinchem was er ook bij. En op de één of andere manier had ik meteen een klik met Alfa. Ja, Alfa kende ik wel maar alleen van naam. Ik wist dat Alfa sterk was in de agrosector. Maar qua advieswerkzaamheden bleek aan mijn ervaring ook veel behoefte. Ik denk dat we zestig procent mkb en veertig procent agro klanten bedienen. In de agrosector is de fiscale wetgeving ook gewoon de basis. In de praktijk is het een superleuke uitdaging.”

Cultuur van Alfa

Wat gaf de doorslag? Anouk: “De cultuur van Alfa was voor mij een overweging om over te stappen. Dat is bij mijn sollicitatie al aangegeven: het is hier rustiger, het gaat er veel meer gezamenlijk aan toe. Een belangrijke reden daarvoor is het feit dat alle medewerkers eigenaar zijn van Alfa. Ik kom uit organisaties die heel strak geleid werden of in ieder geval qua cultuur bepaald werden door de eigenaren, dan wel door de portemonnee van de eigenaren. Op zich hoeft dat helemaal niet slecht te zijn. Maar je merkte nog weleens dat het kortetermijndenken de overhand had.”

En klopte het geschetste plaatje in de praktijk? “Ik ervoer het al na een paar weken. Er worden veel meer zaken gezamenlijk besproken. Er zijn bij Alfa weinig verborgen agenda’s. Het gaat er veel transparanter aan toe, alles wordt gecommuniceerd.” Om er lachend aan toe te voegen: “Maar ik zit er pas een paar weken hè!” Vijf dagen per week pendelt ze vanuit haar woonplaats Oirschot tussen de vestigingen Raamsdonksveer (drie dagen), Langenboom en Heythuysen.

Full-service adviesorganisatie

Opvallend: bij haar vorige werkgever had Anouk een leidinggevende functie. Bij Alfa stapte ze in als senior fiscaal adviseur. “Bewust, om de organisatie te leren kennen.” De snelle groei van het team en van de vraag van onze klanten maakten echter dat ze al snel gevraagd is teamleider te worden van het fiscaal/juridisch team.

Graag zelfs, legt Anouk uit. “Als senior fiscaal adviseur wil ik graag tot het naadje gaan voor de klant. Maar ik wil niet alleen bezig zijn met vak. Alfa wil zich ontwikkelen tot een full-service adviesorganisatie. In die transitie heb ik ervaring. Ik heb ook een beeld bij het bouwen van een team. Ik wil ook meehelpen om kennis te delen, om mensen intern op te leiden. Mijn ervaring van mijn vorige werkgever neem ik mee om samen met het team de volgende stap te zetten in de professionalisering die is ingezet.”

Verhaal eromheen

Ook in haar rol als fiscaal adviseur kijkt Anouk graag verder. “In de basis is een fiscaal adviseur bezig met: wat kost het aan belasting en hoe kun je het zo efficiënt mogelijk inrichten dat je zo min mogelijk betaalt? Ik vind het verhaal eromheen ook belangrijk. Ik wil niet alleen maar op de inhoud zitten, maar die klant ontzorgen, die klant verder helpen. Ik probeer het probleem van die klant helemaal te doorgronden en dan óók de fiscaal optimale weg te zoeken.” En weer met de lach die Anouk kenmerkt: “Ik ben niet de vaktechneut die alle wetsvoorstellen al uit het hoofd kent voordat ze verschenen zijn!”

Anouk van den Dungen

Anouk van den Dungen

Senior fiscaal adviseur

088 2532098 | avddungen@alfa.nl


Meer over Anouk