Ontdek de SSEB: Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel

De SSEB-regeling (Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel) is een populaire subsidie voor bedrijven die willen investeren in milieuvriendelijke bouwapparatuur. De subsidie vaak zeer snel overtekend, waardoor er een loting plaatsvindt. Hierdoor is het extra van belang om de aanvraag goed voor te bereiden en op de eerste dag direct in te dienen.

Wat is de SSEB?

Met de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel kun je financiële ondersteuning ontvangen voor de aanschaf of lease van schoon en emissieloos bouwmaterieel. Dit omvat bijvoorbeeld elektrische of waterstof voertuigen, machines en werktuigen. Door gebruik te maken van deze subsidie kun je je bouwprojecten verduurzamen en bijdragen aan een schonere en milieuvriendelijkere bouwsector. Met het gebruik van schoon en emissieloos materieel, kun je voldoen aan strengere milieueisen en duurzaamheidscriteria.

Binnen de SSEB zijn er verschillende categorieën en subsidiebedragen beschikbaar, afhankelijk van het type bouwmaterieel en de keuze voor retrofit (het ombouwen naar emissiearm of emissieloos van bestaande bouwwerktuigen en bouwvaartuigen), aanschaf of innovatie. Je ontvangt subsidie over de meerkosten van het emissieloze materieel ten opzichte van het materieel mét uitstoot. Het is belangrijk om te voldoen aan de gestelde voorwaarden en de juiste documentatie te verstrekken om in aanmerking te komen voor de subsidie.

Wat komt er in aanmerking?

Er is een speciale lijst met bouwmachines die in aanmerking komen voor de SSEB subsidie. Bekijk de lijst van 2023 hier: Machinelijst SSEB (rvo.nl)

SSEB aanschaf en MIA
Is er subsidie aangevraagd voor de aanschaf van een nieuwe bouwmachine? Dan komt deze investering bijna altijd in aanmerking voor de Milieu-Investeringsaftrek (MIA). Vanaf 2023 wordt het vaste percentage milieu-investeringaftrek afgetrokken van de investeringskosten af van het SSEB-subsidiebedrag. Ook als de MIA niet wordt aangevraagd of hier niet voor in aanmerking komt.

Aanvraagperiode en deadlines

Meestal is de startdatum van de SSEB rond begin mei. Bij Alfa helpen wij jou met het voorbereiden en bewaken van de deadlines. Zorg dat je op tijd bent en profiteer van deze regeling.

Laat Alfa Consultants jou helpen!

Bij Alfa Consultants begrijpen we de complexiteit van het aanvragen en benutten van subsidies zoals de SSEB. Ons gespecialiseerde team staat klaar om je te begeleiden en te ondersteunen gedurende het hele proces, van het bewaken van bijbehorende deadlines tot de subsidieaanvraag tot de implementatie van het bouwmaterieel. Neem contact met ons op via subsidieadvies@alfa.nl of 088-2533242 om te ontdekken hoe wij je kunnen helpen bij het benutten van de mogelijkheden die deze subsidieregeling biedt voor jouw duurzame bouwprojecten.