Banner

Stagiair Lianne Koning: “Rol als adviseur kan heel interessant zijn”

2 november 2022 | Door:  Marjon van Wijk

Met een akkerbouwbedrijf in de familie - haar oom en tante - is het niet zo gek dat Lianne Koning aan een studie Bedrijfskunde en Agrifoodbusiness begint. Een brede studie, met onder meer de nodige financiële theorie. “En omdat ik graag meer wilde leren over die financiële kant, leek een stage bij een accountantskantoor mij het beste”, zegt ze over haar keus om twee dagen in de week bij Alfa in Groningen aan de slag te gaan. Ook al kan een gediplomeerde Lianne straks alle kanten uit: “Ik vind dit wel heel interessant”, zegt ze enthousiast.

Vanuit haar woonplaats Wagenborgen, in de kop van Groningen, reist Lianne (23) elke week naar de agrarische hogeschool in Dronten. “Het is één uur en drie kwartier. Nee, niet met het openbaar vervoer, met de auto. Eerst naar Groningen, dan helemaal door Friesland en vervolgens richting Emmeloord. Gelukkig zit ik daar op kamers.” Twee dagen per week is de bestemming gelukkig dichter bij huis: het kantoor van Alfa in Groningen. In het tweede jaar van haar opleiding Bedrijfskunde en Agrifoodbusiness loopt ze stage tussen de accountants en de adviseurs.

“Ja, Alfa kende ik wel. Toen ik eenmaal besloten had om op een accountantskantoor stage te gaan lopen stond Alfa op het lijstje. Ook omdat mijn oom en tante met hun akkerbouwbedrijf er klant zijn.” En laat dat akkerbouwbedrijf er nu de reden van zijn dat zij voor haar studie heeft gekozen. “Ik kom er eigenlijk elke week wel. In de oogsttijd staan we met de hele familie klaar om elkaar te helpen. Dus de affiniteit met de sector is er zeker.”

Twee dagen geen probleem

Ook al gaat het maar om twee dagen per week: bij Alfa wordt Lianne als een ‘Koning’ ontvangen. “Alfa was gelijk enthousiast, ook omdat ik een agrarisch gerelateerde opleiding volg en de sector ken. Alfa wil graag nog wat meer voet aan de grond krijgen in de akkerbouwsector. En dat het maar om twee dagen ging was geen enkel probleem.” Haar eerste indrukken zijn genoeg om af te rekenen met een paar hardnekkige vooroordelen, lacht ze.

‘Ik dacht dat er alleen mannen werkten’

Lianne: “Ik dacht dat er bij een accountantskantoor alleen maar mannen zouden werken. Maar ik kwam gelijk al managementassistente Nicole Ensing en junior assistent accountant Roos Warners tegen. Roos is zelfs nog iets jonger dan ik ben. Het is een leuke mix van jong en oud, van verschillende karakters. Ik vond Alfa meteen al heel open. Gezellig. Er is altijd tijd voor een praatje, collega’s zijn geïnteresseerd in wat ik doe.”

Financiële module

Haar keus voor Alfa had ook te maken met de wens om meer te weten te komen over de financiële kant. “Ik ben in Dronten nu bezig met een financiële module. Die sluit perfect aan bij wat ik nu bij Alfa aan het doen ben.” Na haar studie staat ze voor de keus: aan de slag of nog twee jaar doorgaan voor haar bachelor. Lianne: “Met deze opleiding kun je veel kanten uit. Je kunt bijvoorbeeld als adviseur in de veevoedersector terecht, je kunt aan de slag bij een aardappelverwerkend bedrijf of iets doen wat ik nu doe bij Alfa. Het is allemaal wel feed- en food-gerelateerd. Als ik besluit nog twee jaar door te gaan kan ik stage lopen in buitenland. Amerika en Canada trekken mij wel.”

En een voortzetting van haar carrière bij Alfa? “Wie weet. Accountancy trekt mij wat minder, maar een rol als adviseur zou weleens heel interessant kunnen zijn.”

Marjon van Wijk

Marjon van Wijk

Procesteammanager

088 2531554 | mvanwijk@alfa.nl


Meer over Marjon