Banner

“Ik ben gewoon weer doorgegaan waar ik toen ben gestopt”

27 januari 2023 | Door:  Nicole Ensing

"Het is alsof ik nooit ben weggeweest.” Precies twee jaar na haar afscheid keert Julia de Haan terug bij Alfa Accountants en Adviseurs in Groningen – met plezier. In december 2020 was het corona dat het zetje gaf om ergens anders te gaan werken. Maar inmiddels ziet de wereld er weer heel anders uit. Als junior fiscaal adviseur pakte Julia de draad van de particuliere aangiften weer op. “Dit is wat ik het liefste doe.”

Nee, ze ging twee jaar terug niet weg omdat ze het niet naar haar zin had aan de Rozenburglaan. “Door corona zaten we al negen maanden in de lockdown. Iedereen werkte thuis, ik zag mijn collega’s alleen nog via Teams. Ja, die miste ik. En voor mijn werk was ik ook heel erg afhankelijk van anderen. Daardoor was mijn werkvoorraad niet altijd toereikend.” Werk is er aan het begin van 2023 genoeg. Is het niet omdat Alfa groeiende is, dan toch zeker omdat haar werkweek van vier naar drie dagen is gegaan. De reden: zoon Ties. Met een mengeling van enthousiasme en verbazing: “Ties groeit als kool. Op 13 februari is hij alweer één jaar!”

Heel veel afwisseling

Het is op het hbo dat haar interesse wordt gewekt voor haar latere studie, fiscaal recht en economie. Julia: “Ik wist eigenlijk niet goed wat ik wilde. In het eerste jaar heb ik nog de keuze gemaakt voor het bank- en verzekeringswezen. Maar fiscaal recht en economie lag mij toch meer. Het is heel breed, dat vind ik mooi. En elke situatie is weer anders. Ik ben nu vooral bezig met particuliere aangiften inkomstenbelasting, erfbelasting en schenkbelasting. Dan heb je te maken met heel veel afwisseling.”

In februari 2018 wandelt Julia als stagiair voor het eerst bij de accountantsorganisatie binnen die ze eigenlijk niet kent. “Ik zocht een stageplek en kwam Alfa tegen op internet. Het was in de buurt, ik woonde toen in Groningen. Nee, ik kende die naam nog niet. Tijdens de studie hoorde je wel over andere accountantskantoren, maar dan al gauw de grotere organisaties. Terwijl Alfa ook een organisatie is met veel vestigingen en er heel veel mensen werken.” Maar zo voelt het niet, zegt Julia er meteen bij. “Nee, je hebt hier in Groningen je eigen club. Onderling hebben we het heel leuk met elkaar. Er zijn uitjes, er is een nieuwjaarsborrel. Straks hebben we weer de kennisgroepen. Dan heb je ook wel weer te maken met collega’s uit het hele land, maar Alfa voelt helemaal niet groot.”

Balletje opgooien

Exit cateringcarrière. Helemaal doorgesneden was de band met Alfa niet in die twee jaar. “Ik ging namelijk nog steeds met oud collega’s in privé om. Eind vorig jaar sprak ik met een oud collega over Alfa, en dat voelde weer als vanouds. Ze zei: zal ik eens een balletje opgooien? Een paar dagen later zat ik er al. Het was gauw bekeken. Ik ken het bedrijf, Alfa kent mij. Alfa is een ontzettend fijne werkgever. Je bent flexibel, je hebt de mogelijkheid om thuis te werken. Er waren wel wat verschuivingen binnen het team geweest, er zijn wat nieuwe gezichten maar eigenlijk was het alsof ik nooit was weggeweest. Ik ben gewoon weer doorgegaan waar ik toen ben gestopt.”

Met nu een meer dan goed gevulde werkvoorraad, constateert Julia. “Ja, dat gaat goed. Vanaf februari gaat het ook weer los met de particuliere aangiften. Ik werk drie dagen, ik heb vaste tijden. Ik vind het ook fijn om tijd met Ties door te brengen.

Graag achter de computer

Als junior fiscaal adviseur heeft Julia al de eerste klantencontacten en afspraken gehad. Een opstapje naar een adviescarrière wellicht? “Mmm... dat weet ik nog niet. Wellicht dat mijn interesse nog wordt gewekt. Adviseren bij een grote overname zie ik mezelf nu nog niet doen. Ik doe nu de particuliere aangiften, ik werk graag dingen achter de computer uit. Daar haal ik heel veel voldoening uit, dat is wat ik nu het liefste doe.”

Nicole Ensing

Nicole Ensing

Marketing & Communicatie | Recruitment | Sales |

088 2531605 | nensing@alfa.nl


Meer over Nicole