Banner

Wat missen we nog? - Prinsjesdag 2020

16 september 2020 | Door:  Jasper Gorter

In een Belastingplan staan elk jaar een aantal verrassende maatregelen. Vaak ontbreken er ook maatregelen die je juist wel had verwacht. Welke zijn dat dit jaar? 

Vrijstelling schenkbelasting eigen woning

De vrijstelling in de schenkbelasting voor een eenmalige schenking voor de eigen woning van de verkrijger (de jubelton) ligt al enige tijd onder vuur. Zo wordt onder meer de effectiviteit betwijfeld. Toch heeft het kabinet het onder de huidige omstandigheden niet aangedurfd om stappen te ondernemen tot afschaffing van deze vrijstelling.

Vervanging wet DBA

Er wordt al langere tijd gewerkt aan plannen om de huidige wet DBA te vervangen. Enkele voorgenomen maatregelen van het kabinet zijn inmiddels gesneuveld. Denk daarbij aan het voorstel voor minimumtarieven voor zelfstandigen.

Wat nog wel op de planning staat is het ontwikkelen van een webmodule, die de opdrachtgever duidelijkheid moet geven over de beoordeling van de arbeidsrelatie met een opdrachtnemer, of toch werknemer. In de tussentijd is de Belastingdienst wel begonnen met scherper toezicht op verschillende sectoren, waaronder de bouwsector.

Wel wordt in het Belastingpakket 2021 door de verdere afbouw van de zelfstandigenaftrek alvast ‘gespaard’ om straks nadere stappen in ‘het zzp-dossier’ te kunnen zetten.

Bekijk alle artikelen over de maatregelen van het Belastingplan 2021 op onze speciale Prinsjesdag-pagina.

Jasper Gorter

Jasper Gorter

Hoofd vaktechniek fiscaal

088 2531011 | jgorter@alfa.nl


Meer over Jasper