Banner

“Mijn ex erft niet van mij! Toch?”

5 januari 2021 | Door:  Gerrald Heijnen

Het is nog steeds een bittere waarheid dat een op de drie huwelijken eindigt in echtscheiding. Als er kinderen zijn is dit extra vervelend. Belangrijk dus om alles op een goede manier af te wikkelen. Het aanpassen van je testament hoort hier natuurlijk bij. Maar wist je dat in bepaalde situaties je ex-partner toch nog recht heeft op een deel van jouw erfenis, ook al is hij of zij niet langer je erfgenaam?

Aanpassen testament

Vaak wordt er wel aan gedacht om het testament aan te passen en de ex-partner uit het testament te halen. Op die manier heeft hij of zij geen recht meer op jouw erfenis. Maar dat je ex ook nog via de kinderen kan erven is minder bekend en daarom vergeet men vaak ook dit goed te regelen.

Dit speelt overigens vooral als de kinderen nog minderjarig zijn.

Even een voorbeeld om dit te verduidelijken

Een gescheiden moeder overlijdt terwijl haar kinderen nog minderjarig zijn. De kinderen zijn dan haar erfgenamen. Als een van de kinderen kort na moeder ook komt te overlijden – bijvoorbeeld doordat zij bij hetzelfde ongeval zijn betrokken - zijn de broers en zussen, én de vader, op grond van de wet erfgenamen van het overleden kind. Op die manier kan dat wat het kind eerst van moeder heeft geërfd toch bij de vader, de ex-partner dus, terechtkomen.

Regel het in het testament

Er zijn maar weinig mensen die willen dat hun geld alsnog bij hun ex-partner terechtkomt. Als je dit niet wilt is het van belang hier in het testament iets voor te regelen! Als de kinderen al wat ouder zijn en zelf al een partner en of kinderen hebben, is het risico geweken. Als moeder dan overlijdt, erft nog steeds haar kind. Maar als haar kind dan ook overlijdt, is vader geen erfgenaam meer, dat zijn dan de partner samen met de kinderen.

Andere bepalingen die na een echtscheiding relevant kunnen zijn in je testament zijn:

Voogdijregeling

Als jullie samen het gezag hadden over de kinderen, dan zal de ander na het overlijden dit gezag ook houden. Voor die situatie hoef je geen voogdijregeling op te nemen. Dit is pas van belang als jullie er allebei niet meer zijn. Je kunt de voogdijbenoeming opnemen in een testament of in het gezagsregister.

Testamentair bewind

Als je niet wilt dat je ex het beheer heeft over het vermogen dat je (minderjarige) kinderen erven, is het verstandig om in je testament een bewindvoerder te benoemen. Deze persoon beslist of er uitgaven kunnen worden gedaan uit het geërfde vermogen. Je kunt ook bepalen dat het bewind na de achttiende verjaardag van je kind doorloopt, bijvoorbeeld tot de leeftijd van 25 jaar.

Zie voor meer informatie hierover dit artikel op onze website: Voogdij of bewind: wat doe je als jij er niet meer bent?

Uitsluiten ouderlijk vruchtgenot

Tot slot heeft een ouder die het gezag heeft over de minderjarige kinderen recht op de vruchten van het vermogen van je kind (bijvoorbeeld rente of dividend). In je testament kun je bepalen dat niet je ex, maar je kind recht heeft op de vruchten.

Conclusie 

Ga je scheiden en heb je nog minderjarige kinderen? Vind je het belangrijk dat na de echtscheiding er niets van jouw erfenis bij je ex terechtkomt en deze er ook geen zeggenschap over heeft? Dan kan je in je testament een aantal bepalingen opnemen waarin dit wordt vastgelegd. Zo bepaal je zelf wat er met jouw geld gebeurt, ook na je overlijden.

Kan Alfa je verder helpen?

Het aanpassen van je testament na een echtscheiding is vaak noodzakelijk. Omdat het een emotionele tijd is en het aanpassen van je testament zorgvuldig moet gebeuren, kan goed overleg je hierbij helpen. Wil je hulp bij dit overleg of advies over de aanpassing van je testament na echtscheiding? Laat je dan voorlichten door een van onze adviseurs.

Dit artikel is geschreven door Yvonne van Zutphen, die inmiddels niet meer bij ons in dienst is.

Lees meer

Een erfenis beneficiair aanvaarden; waarom en hoe?
Het familiefonds: wel schenken, maar niet de zeggenschap kwijtraken
Mag het eigenlijk, het zwarte schaap van de familie onterven?