Banner

Aanvragen tegemoetkoming van 4.000 euro vanaf nu mogelijk

28 maart 2020 | Door:  Jelmer Beckmann

Ben je als ondernemer getroffen door overheidsmaatregelen ter bestrijding van de coronacrisis? Dan is het vanaf nu mogelijk om een tegemoetkoming van 4.000 euro aan te vragen via de website van het RVO.

De tegemoetkoming is bedoeld voor de eerste nood bij ondernemers die hun omzet geheel of grotendeels zien verdwijnen als gevolg van overheidsmaatregelen ter bestrijding van de coronacrisis. De regeling is alleen voor ondernemers die in de periode van 16 maart 2020 t/m 15 juni 2020 een omzetverlies verwachten van ten minste 4.000 euro en eenzelfde bedrag aan vaste lasten verwachten. De tegemoetkoming voor deze categorie ondernemers betreft een forfaitair bedrag van 4.000 euro. De regeling ‘Tegemoetkoming schade COVID-19’ wordt uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

Sectoren

Sectoren die nu in aanmerking komen zijn eet- en drinkgelegenheden, bioscopen, haar- en schoonheidsverzorging (onder andere kappers, pedicures, visagisten), reisbemiddeling en reisorganisaties, rijschoolhouders, sauna’s, solaria, zwembaden, fitnesscentra, sportclubs en sportevenementen en bepaalde private culturele instellingen zoals musea, circus, theaters, schouwburgen en muziekscholen. Het gaat hierbij om ondernemingen die zijn gevestigd buiten de eigen woning. De enige uitzondering vormen eet- en drinkgelegenheden, bijvoorbeeld een café waar de eigenaar, huurder of pachter boven woont. Zie de site van de overheid voor een overzicht van de SBI-codes via deze link of gebruik de Zoektool SBI-codes onderaan deze pagina.

Ondernemers kunnen tot en met 26 juni 2020 aanvragen

Aanvragen kunnen door ondernemers worden ingediend via RVO van vrijdag 27 maart 2020 tot en met vrijdag 26 juni 2020. De onderneming moet gevestigd zijn in Nederland en de hoofdactiviteit moet blijken uit de inschrijving in het handelsregister met peildatum 15 maart 2020. Ondernemingen kunnen verschillende rechtsvormen hebben. Voorbeelden zijn: eenmanszaak, besloten vennootschap (bv), vennootschap onder firma (vof), commanditaire vennootschap (cv), maatschap, coöperatie, vereniging en stichting. De uitbetaling van de gift vindt zo snel als mogelijk plaats nadat de aanvraag is ingediend. Op de aanvragen vindt controle plaats om fraude te voorkomen.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor de Tegemoetkoming schade COVID-19, moet er voldaan worden aan enkele door de overheid opgestelde voorwaarden:Je

Aanvragen kan online via RVO.nl

Een aanvraag kan worden gedaan via de website van het RVO (https://www.rvo.nl) via het eLoket. Inloggen is mogelijk met behulp van een eHerkenningsmiddel of DigiD (voor zelfstandingen). eHerkenning is de door de overheid gehanteerde manier van inloggen voor ondernemers. Voor het doen van een aanvraag is minimaal een eHerkenningsmiddel niveau 1 benodigd. Er zijn zes leveranciers erkend door de Rijksoverheid en alleen zij mogen eHerkenning leveren. Zie voor een overzicht van leveranciers en de kosten voor het aanvragen van een eHerkenningsmiddel: https://eherkenning.nl/leveranciersoverzicht. Een aanvraag voor een eHerkenningsmiddel op niveau 1 kan eenvoudig online worden gedaan.

Lukt het niet om een eHerkenningsmiddel aan te vragen of loop je tegen andere problemen aan? Neem dan contact op met je contactpersoon binnen Alfa om de mogelijkheden te bespreken.

Jelmer Beckmann

Jelmer Beckmann

Fiscaal adviseur

088 2532793 | jbeckmann@alfa.nl


Meer over Jelmer