Banner

Wilma Gomarus, binnenkort directeur van het Alfa-kantoor van de toekomst

26 april 2022 | Door:  Wilma Gomarus

Alsof het bestaan van een directeur bij Alfa al niet druk genoeg is, heeft Wilma Gomarus er nog een halve dagtaak bij. Het kantoor staat niet alleen een verhuizing te wachten, óók een samensmelting. Samen met de collega’s in Meppel en IJsselmuiden betrekt Alfa Zwolle een ander pand. Alleen: die plek moet nog wél even gevonden worden. En het nieuwe kantoor wordt ook nog eens de proeftuin voor Alfa in het post-coronatijdperk. Compleet met Rust-, Ruis- en Bruisruimte.

Bijna twee en een half jaar is Wilma Gomarus directeur van de Alfa-vestiging aan de Zeven Alleetjes, hartje stad. Afkomstig van een accountantsorganisatie die bekend staat als een van de Big Four was het ‘wel even wennen ja’, erkent ze. Lachend: “En ik moet nog steeds weleens wennen!” Weer serieus: “Ik merkte al gauw dat Alfa een heel ander soort charme heeft. Er is meer balans. En soms verbaasde ik me: okééé, wat gaat het relaxed! Corona hielp natuurlijk niet echt mee om helemaal gewend te raken. Ik heb nog nét iedereen persoonlijk kunnen ontmoeten.”

Onder haar ‘bewind’ kwam er meer samenwerking. Niet alleen met de buren in Meppel en IJsselmuiden, ook trekt haar cluster nauwer op met de Alfa-kantoren in het oosten van het land. Wilma: “We doen al veel samen, maar het kan nog veel meer. Ik noem het altijd het beste van twee werelden: wat kunnen wij van de andere vestigingen leren en zij van ons? Dat probeer ik ook te doen met de ervaringen van mijn vorige werkgever en nu bij Alfa.”

Prima combi

Samen met directievoorzitter Jonny Hilberink maakt zij deel uit van het managementteam voor de drie vestigingen. Een prima combi, erkent ze zelf. “Jonny kan heel goed de stip zetten voor het kantoor: dat willen we gaan doen. Dan staat hij daar ook al en moet iedereen nog worden meegenomen. En ik kan dan de vraag stellen: hoe komen we daar dan, welke tussenstappen zetten we? Ik overzie dan weer welke consequenties dat heeft. Niet in detail maar in hoofdlijnen.”

Drie kantoren samenvoegen

Waar het wél om details gaat: de voorgenomen verhuizing. Alfa voegt de kantoren Meppel en IJsselmuiden toe aan Zwolle. “En dat is zeker geen gemakkelijke beslissing geweest”, erkent Wilma. “Ons thema is immers ‘overal dichtbij’. Dichtbij de woonplek van de medewerkers, dichtbij de plek waar onze klanten gevestigd zijn. Maar je ziet dat corona heel veel heeft veranderd. Alfa heeft elke medewerker gefaciliteerd met een professionele thuiswerkplek. Medewerkers kunnen vaker thuis werken, ze hebben niet langer meer reistijd. Maar ik realiseer me ook: je haalt collega’s uit hun vertrouwde werkomgeving. Die moeten van Meppel of IJsselmuiden straks naar Zwolle toe. En van een klein en gemoedelijk kantoor gaan ze naar een kantoor met 75 collega’s.”

Voorkeur: rand van het centrum

‘Straks’ is nog dit jaar. Al is de ideale locatie in Zwolle nog niet gevonden. Wilma: “Op deze plek zit Alfa bijna veertig jaar. Maar het kantoor heeft een G-label, dat kan echt niet meer voor de duurzame accountant die we willen zijn. Verbouwen zou nog kunnen, maar dan nog is het te klein voor 75 collega’s. We willen graag aan de rand van het centrum zitten. We zitten nu ook middenin de stad. Veel collega’s vinden het tussen de middag fijn om even een wandelingetje te maken. Het moet een plek zijn die goed bereikbaar is vanaf de snelweg en met het openbaar vervoer. Ook voor de klanten. Al bestaat de klant die af en toe zijn administratie langs komt brengen bijna niet meer. Het klantverkeer is door de digitalisering sterk afgenomen, en als die klant nu langskomt is het om ergens over te praten. En die klant is ondertussen ook steeds meer Teams gaan gebruiken.”

Kantoor in drie delen

Het nieuwe adres is er nog niet, de inrichting krijgt al wel langzaam maar zeker vorm. Zwolle 2.0 gaat model staan voor het Alfa-kantoor van de toekomst, belooft Wilma. “We delen het in drieën: een Rustruimte voor medewerkers die gefocust aan het werk zijn, een Ruisruimte om samen te werken of elkaar op te zoeken voor een vergadering of overleg en een Bruisruimte om elkaar te ontmoeten. Samen met de hoofddirectie en een externe adviseur zijn we aan het bekijken hoe een vestiging van Alfa er ná corona uit kan zien. Je ziet de mooiste plaatjes voorbijkomen, compleet met bankstellen. Heel inspirerend. Het wordt in ieder geval een kantoor voor het hybride werken. Niemand heeft er meer een eigen werkplek, maar je kunt altijd komen aanwaaien. Vooral in coronatijd hebben we gezien dat iedereen de collega’s heel erg heeft gemist.”