Banner

Voetballen met senior adviseur omgevingsadvies Bert Lowijs

1 maart 2023 | Door:  Bert Lowijs

“Als we het maar niet over mijn werk gaan hebben.” Quasi-tegenstribbelend stemt Bert Lowijs in met een interview. Nee, niet omdat hij het als senior adviseur omgevingsadvies slecht naar zijn zin heeft bij Alfa in Zwolle. Integendeel. Alleen zit zijn werkterrein, de veehouderij, in de hoek waar de klappen vallen. Goed, dan maken we er voor adviseur en voetbaltrainer Bert toch een interview in twee helften van?

Eerste helft

“Ik ben in de jaren negentig begonnen als gemeenteambtenaar in Elburg. Dat vond ik al vrij snel wat saai. Ik ben daarom verkast naar een adviesbureau, wat nu Antea Groep heet. Bij de gemeente heeft dit vakgebied mij overigens wel geraakt, vanwege de complexiteit van de materie. Ook toen was er al veel gedoe over veehouderij en stikstof. Dat vond ik interessant. Niet zozeer uit het perspectief van de boer, meer vanuit de problematiek: wat kan er wel en wat mag er niet?”

“In 2008 heb ik de overstap gemaakt naar LTO Noord Advies en drie jaar later ben ik voor mezelf begonnen. In 2018 ben ik door directievoorzitter Jonny Hilberink van Alfa in Zwolle benaderd. Dat was een goed gesprek. Maar op dat moment vond ik het jammer om mijn eigen bedrijfje op te moeten geven. Ik had meer dan honderd klanten. Maar Jonny is een volhouder. Hij heeft nog een keer de stoute schoenen aangetrokken en we hebben de deal gemaakt dat ik drie dagen per week bij Alfa zou gaan werken. Een jaartje kijken, hoe het bevalt. Sinds 1 januari 2021 ben ik volledig in dienst van Alfa. Het kan verkeren”.

“We moeten niet denken dat regels altijd ten koste gaan van het verdienmodel van een boer. Ja, die zijn van invloed op zijn verdienmodel. Maar boeren zijn innovatief. Je moet ook kijken: als ik hier een stukje inlever, wat kan ik dan doen om het er op een andere manier weer bij te krijgen?

“Kijk, ik ben pro-ondernemer. Ik vind het ondernemerschap heel mooi. Maar ik vind ook dat je moet ondernemen in de geest van deze tijd. Dat je maatschappelijk verantwoord moet ondernemen. Dat kun je allemaal wel onzin en belachelijk vinden, maar de maatschappij is nu eenmaal veranderd. Waar ik de meeste moeite mee heb is dat de overheid niet in staat is duidelijkheid te verschaffen. Het is voorjaar 2023 en nog weten we niet welke kant het op gaat met stikstof”.

Rust (een tactische teambespreking)

“Ik ben ook interim teamleider bij Alfa in Zwolle en manager van het TopTeam Omgevingsadvies. Dat betekent dat je met je team aan de slag moet. Dingen bespreken, dingen benoemen. Dat doe je ook als voetbaltrainer. Voetbal is één, maar het menselijke is van grote invloed op het spel. Ik heb een groep van achttien meiden. Het is makkelijker om de mensen die in de basis staan tevreden te houden dan de nummers twaalf tot en met achttien. Dat geldt ook voor de teams bij Alfa. Daar moet ook iedereen de aandacht krijgen die hij of zij nodig heeft en verdient.”

Tweede helft

“Ik ben een voetbalman. In hart en nieren. Als zesjarig jongetje ben ik begonnen bij OWIOS in Oldebroek. Daar ben ik inmiddels 47 jaar lid van. En ik voetbal nog altijd met een paar vrienden, eenmaal in de drie weken op vrijdagavond. Die club zit echt in mijn hart. Ik heb in het eerste elftal gespeeld, ben aanvoerder geweest, elftalleider, bestuurslid, voorzitter van de vertrouwenscommissie en nu ben ik gediplomeerd trainer van een vrouwenelftal. Nee, niet bij OWIOS haha, maar bij ZAC in Zwolle”.

“Als ouder ging ik met mijn dochter Carmen mee naar voetballen. Er was geen leider, er was ook geen trainer. Dat vond ik sneu voor die kinderen, laat ik dat maar gaan doen. Het trainen vond ik zo leuk dat ik mijn trainersdiploma ben gaan halen op latere leeftijd. Daar heb ik achteraf spijt van, als ik het over mocht doen zou ik veel eerder beginnen. Nee, ambitie om mannen te trainen heb ik nooit gehad. Ik ben helemaal vergroeid met het meisjes- en vrouwenvoetbal. Ik vind het gewoon leuk”.

“Die meiden proberen te voetballen zoals voetbal bedoeld is. Daar doen ze hun stinkende best voor, op hun manier. Blijkbaar past die manier goed bij mij. Er gaan ook dingen niet goed, maar daar moet je met elkaar aan werken. Afgelopen zaterdag wonnen we met 9-1. Toch is de groep na afloop kritisch over een aantal dingen. Daar willen ze van leren. Dat vind ik mooi”.

“Het vrouwenvoetbal wordt steeds leuker om naar te kijken. Ik ga regelmatig met mijn dochter of met mijn voetbalmaatje Jan naar een wedstrijd van het Nederlands vrouwenelftal toe. En gelukkig krijgt het meer en meer de aandacht die het verdient.“

“Ook directievoorzitter Jonny Hilberink waardeert mijn passie voor het vrouwenvoetbal. Hij heeft inmiddels toegezegd het vrouwenelftal van ZAC te willen sponsoren. Hoe gaaf is dat?”

2 minuten blessuretijd (met een voorzet om niet te missen)

“De hele teneur in de agrarische sector is negatief. Dat vind ik jammer. Want ik weet gewoon: de agrarische ondernemer wil vooruit. Die wil wel veranderen. Maar er is nu geen duidelijkheid. Iedereen leunt achterover, niemand doet iets. Een boer gaat echt niet zijn nek uitsteken, met het risico dat hij nu iets doet wat straks niet binnen de regels past. Overheid, schep nou eens duidelijkheid voor agrarisch Nederland!. Een gele kaart is al getrokken en zoals iedereen weet: 2 keer geel is rood!”

Bert Lowijs

Bert Lowijs

Senior adviseur omgevingsadvies

088 2533061 | blowijs@alfa.nl


Meer over Bert