Banner

“Ik vond het bij Alfa zo gezellig, ik leefde gewoon helemaal op!”

26 mei 2023 | Door:  Wilma Gomarus

Accountants? “Ik had altijd het beeld van mannen in het pak. Of in ieder geval redelijk netjes.” Bij Alfa in Zwolle bleek de ‘cultuurschok’ voor Daniëlle Russcher toch wat minder groot te zijn. Na haar stageperiode besloot ze zelfs om maar in dienst te komen, als duaal student accountancy. Maar dan wel graag voor de agrarische klanten. “Het mkb zal ook vast wel leuk zijn, maar ik zit hier helemaal op mijn plek.”

Hoe kan het ook anders. Thuis, in Staphorst, groeit Daniëlle op in het familiebedrijf. Letterlijk een familiebedrijf, legt ze uit. “Het hele gezin werkt mee. We hebben het bedrijf ooit overgenomen van mijn grootouders. Mijn vader is ook vrachtwagenchauffeur, mijn ene broer melkt de koeien en de andere is er voor de machines. Ik heb er nu weinig tijd voor, maar ik help mee zoveel als lukt. En nu doe ik de administratie natuurlijk.”
Ook al vond ze werken met cijfers altijd al leuk (‘rekenen was echt easy voor mij’), toch rolt Daniëlle min of meer toevallig de accountancy in. “Ik heb een jaartje sprint-mbo gedaan. Dan kun je in één jaar je mbo-diploma halen. De opleiding junior assistent accountant moest voor mij zonder moeite in een jaartje wel te doen zijn, dacht ik. Maar eigenlijk vond ik het heel erg leuk!”

‘Ik leefde helemaal op!’

Ze vervolgt haar studieloopbaan met accountancy aan de hogeschool Windesheim. Als de stage in zicht komt valt de keus op Alfa. “Ja, als je aan Alfa denkt, dan denk je aan agrarisch. Ik begon als fulltime student. Maar ik vond het hier zo gezellig, ik leefde gewoon helemaal op! Dat had ik op school helemaal niet. Misschien is het geen eerlijk beeld, omdat ik mijn studie in coronatijd begonnen ben. Maar ik zag dat ik me hier veel sneller ontwikkelde en veel makkelijker contacten legde. Volgens mij zit ik hier echt goed bedacht ik me. Dan kan ik beter aan het werk gaan.”

Heel gevaarlijke uitspraak

Inmiddels bestaat haar werkweek uit drie dagen Alfa en twee dagen school. Of de opleiding aansluit bij haar werk? Lachend: “Nou ga ik een héél gevaarlijke uitspraak doen, maar voor mij eigenlijk niet. De opleiding is echt op het mkb gericht. En het mkb zal ook vast wel leuk zijn, maar agro is mijn ding. Ik zit bij Alfa echt op mijn plek.” Ook omdat werken en leren gelijk op gaan bij Alfa, zegt ze. “Je leert echt van alles. Ik kan hier naar iedereen toelopen, ook al heb ik mijn vaste begeleider. Als stagiair moet je alles nog ontdekken. Maar nu ik duaal student bij Alfa ben, krijg ik die standaard dossiers al niet eens meer. Je ziet ook meer dingen. Dingen die ik een jaar terug nog niet zou hebben opgemerkt.”

Heeft de maatschap Russcher misschien al profijt van haar vergrote expertise? “Ha ha, daar heb ik het nog maar niet over gehad. Thuis gaat alles nog ouderwets op papier. We zijn trouwens niet eens klant bij Alfa. Maar aan de weg waaraan wij wonen zitten wel veel boerderijen die Alfa-klant zijn. Dan is het vaak van: kun jij mijn boekhouding even meenemen naar Zwolle?”

Iets meer gezelligheid

Na driekwart jaar IJsselmuiden verhuisde Daniëlle vanzelf mee met het kantoor naar de nieuwe vestiging in Zwolle. “Ik had er negen maanden gewerkt, dus ik moest wel even uit mijn comfortzone toen ik naar Zwolle ging. Maar ik hou wel van iets meer gezelligheid. En je spreekt op kantoor ook veel makkelijker mensen aan. Natuurlijk kun je ook de telefoon pakken. Maar ik heb liever dat mensen mij iets face-to-face uitleggen.”

En die driedelige kostuums? Weer een lach. “Mijn teamleider, Henk de Raad, loopt ook gewoon in een overhemd. Iedereen loopt er netjes bij hoor, maar het is niet het beeld dat ik van een accountantskantoor had. Ik loop zelf ook het liefst op sneakers. Of op klompen!”