Banner

Ik vind het uitdagend om in Zwolle het mkb-adviesteam op te bouwen

26 januari 2024 | Door:  Ard Dekker

Sinds 1 oktober is het bedrijfskundig mkb-adviesteam in het Zwolse kantoor  uitgebreid. Ronald Mol en Benthe Boerma hebben  gezelschap gekregen van Ard Dekker, in de functie van senior bedrijfskundig adviseur. Die uitbreiding is tekenend voor de ambitie van Alfa in Zwolle, om ondernemers in het mkb een compleet adviespakket aan te bieden. Met Ard komt er in ieder geval een collega bij die ook bancair van wanten weet.

Juist door die bancaire achtergrond kan hij over veel zaken meepraten, zegt de 42-jarige inwoner van Nunspeet zelf. "Ik heb veel met financieringen te maken gehad. Dat waren vaak financieringen op life changing moments voor een ondernemer. Een grote investering, een overname. In die gevallen gaat het niet alleen maar over die zak met geld. Dan praat je altijd met ondernemers over hun toekomstplannen: is het verstandig om te doen wat je van plan bent? Hoe zit het met je betalingscapaciteit en welke financiële risico's loop je? Die adviesgesprekken zijn mij daarom goed bekend."

Min of meer toevallig komt Alfa op zijn pad. Op het juiste moment in zijn carrière, constateert Ard achteraf. "Ik werkte bij WeCapital, een onderdeel van Countus. Daar was ik veel bezig met financieringsvraagstukken en onafhankelijk financieringsadvies. Het was het geijkte verhaal: wil ik dit wel blijven doen? Wil ik überhaupt wel verder in de accountancy?"

Bedrijfskundig adviesteam opbouwen

'Ja' is het antwoord als hij een keer vrijblijvend aan de koffie zit met Wilma Gomarus en Jonny Hilberink, de Zwolse directie. “We hebben een kennismakingsgesprek gehad. Alfa heeft op dat moment duidelijk gemaakt dat er nog geen vacature was voor een bedrijfskundig adviseur in het mkb. Wel hebben Wilma en Jonny aangegeven dat de ambitie er is om een bedrijfskundig adviesteam voor het mkb op te bouwen. We hebben twee uur met elkaar gesproken." Lachend: "Dat kan twee dingen betekenen: óf de koffie was heel lekker, óf het was een heel interessant gesprek!"

Blanco agenda

In goede harmonie nemen beide partijen in april afscheid van elkaar. "Ik zou wel zien hoe het liep bij Alfa. In de tussentijd heb ik wel mijn oren en ogen open gehouden voor iets anders." Totdat die concrete vacature zich ineens wél aandient. En Ard zich vanaf oktober senior bedrijfskundig adviseur in Zwolle mag noemen. Hij begint er met een blanco agenda. "Maar die wordt gauw genoeg gevuld, hoor!"

Ook omdat hij vanuit zijn functie zijstapjes maakt richting acquisitie. "Ja, ik ben ook gevraagd voor het het salesteam in Zwolle. Acquisitie is iets wat ik heel leuk vind om te doen, goede gesprekken met ondernemers voeren. Maar je hebt gelijk, het kost tijd om een adviesteam op te bouwen. Je moet investeren en daar steunt de directie van Alfa ons in."

Uiteenlopende vragen

Het zijn uiteenlopende vragen die Ard - nu al - op zijn bord krijgt. "Dat kan een ondernemer zijn die zegt: zit ik nog wel op één lijn met mijn zakenpartner? Daarvoor kunnen we het DISC-model inzetten, waar ik me bij Alfa in heb verdiept. Dan gaat het over de drijfveren van een ondernemer. De stip op de horizon. Je komt ook aan tafel bij ondernemers die in zwaar weer zitten. Ik heb een bancaire achtergrond, ook bij de afdeling Bijzonder Beheer, en dan kun je weer een rol spelen bij het saneren van schulden. En iets nieuws is dat we een transportteam gaan samenstellen in Zwolle. Alfa is groot in transport, en dat willen we ook binnen onze vestiging meer handen en voeten gaan geven."

‘Alfa had een streepje voor’

Hij krijgt energie van de grote ambities in Zwolle, zegt Ard. Al was dat niet eens de enige reden om over te stappen. "Alfa had bij mij zeker een streepje voor. Al bij het kennismakingsgesprek had ik het goede gevoel. Ik voelde oprechte interesse in mijn persoon. Wat mij ook aanspreekt is dat Alfa geen partnermodel kent, maar de MEBO-regeling. Ik vind het uitdagend om hier iets op te bouwen."

Bouwen op de golfbaan

Dat 'bouwen' doet Ard - getrouwd en vader van twee - niet alleen binnen de muren van kantoor. "Ik ga ook graag golfen. Het is ontspannend, je bent lekker buiten in de natuur. En het leuke is ook: je kunt het met allerlei mensen spelen. Er komen ook zakelijke relaties tot stand op de golfbaan." Die in Nunspeet is z'n favoriet, al is de baan in de duinen in Texel ('daar kom ik ook regelmatig') eigenlijk nog mooier. Z'n handicap is een niet onverdienstelijke 17. "Op papier dan, want er zijn dagen bij..."

 

 

Ard  Dekker

Ard Dekker

Senior bedrijfskundig adviseur MKB

088 2531000 | adekker@alfa.nl


Meer over Ard