Subsidiemodule agrarische bedrijfsadvisering en educatie (SABE)

Wil je meer leren over het verder verduurzamen van je onderneming ? Maak dan gebruik van de subsidieregeling van de overheid die bepaalde tijden wordt opengesteld. Dit betreft de Subsidiemodule agrarische bedrijfsadvisering en educatie (SABE) waarmee je als ondernemer vouchers aan kunt vragen. Een belangrijke voorwaarde is dat het advies wordt gegeven door een erkende bedrijfsadviseur, en die heeft Alfa in dienst.

Kom je in aanmerking?

De subsidieregeling is voor agrarische ondernemers die bij KvK staan ingeschreven. De hoofdactiviteit is in elk geval één van de volgende SBI codes:

Advies onderwerpen

Vouchers kunnen worden gebruikt voor twee aandachtsgebieden. De eerste is een inhoudelijke verkenning van de mogelijkheden van kringlooplandbouw. Duurzaam ondernemerschap is een tweede aandachtsgebied. Hier gaat het over zaken als de persoonlijke ontwikkeling van ondernemers en bedrijfsovernames, inclusief het starten of beëindigen van een agrarisch bedrijf.

Onder de twee aandachtsgebieden zijn er diverse onderwerpen waar je uit kunt kiezen. Voor de onderstaande onderwerpen heeft Alfa erkende bedrijfsadviseurs in dienst.

Brongericht verminderen van uitstoot van ammoniak, nitraat en fosfaat naar bodem, water en lucht.

  • A5: Natuur-inclusieve landbouw

De (door)ontwikkeling van natuur-inclusieve landbouw en het herstel van biodiversiteit op en rondom agrarische bedrijven met inbegrip van lokale en regionale wateren en landschap in aansluiting op nieuwe verdienmodellen en samenwerkingsvormen. 

  • Adviseur:
    • Klaas Jan Janse            Alfa Bleiswijk

Ontwikkeling vaardigheden van medewerkers van de landbouwonderneming. Deze vaardigheden moeten te maken hebben met persoonlijke ontwikkeling en duurzame ontwikkeling van het bedrijf.

Het stimuleren van samenwerking tussen primaire producenten. Dit kan zowel tussen individuele bedrijven (uit verschillende sectoren) als producentenorganisaties (PO’s) of telersverenigingen met als doel de positie van landbouwondernemer te versterken.

Starten, overnemen of beëindigen van een landbouwonderneming. Wil je meer informatie over bedrijfsovername kijk dan op Bedrijfsovername agrarisch of neem direct contact op met één van onze specialisten.

Het toekomstperspectief en inkomen van agrarische ondernemers versterken door deelname in vernieuwende duurzame product-markt-combinaties (zoals biologische producten, milieukeur en sterrenvlees), keten- en/of gebiedsorganisaties. Of door de agrarische productie te combineren met het leveren van diensten aan de samenleving zoals korte ketens, multifunctionele landbouw en sociale en/of ecosysteemdiensten.

Aanvragen

De openstellingen van de verschillende aandachtsgebieden die onder de SABE-regeling vallen staan vermeld op RVO.

Na je aanvraag

Je krijgt binnen 8 weken een beslissing van RVO. Is je aanvraag goedgekeurd? Zorg dan dat je binnen één jaar na de beslissing het advies krijgt. Je moet hiervoor zelf contact opnemen met de betreffende adviseur van Alfa. De voucher moet binnen dat jaar bij RVO verzilverd worden. Draag je voucher daarom na het advies op tijd over.

Voucher overdragen

Het overdragen doe je op mijn.rvo.nl met de knop Beheren onder Direct regelen. Na het inloggen ga je naar Mijn overzicht en voer je de taak Uitvoeren overdracht uit. Je krijgt dus geen zichtbare voucher, maar regelt alles op mijn.rvo.nl.