Banner

Zijn mijn online activiteiten fiscaal belast?

1 september 2020 | Door:  Erik Langerhuizen

Bovenstaande vraag kan opkomen als je als hobby bent begonnen om via Facebook wat te verkopen. Bijvoorbeeld je bent creatief en verkoopt je werk eerst aan vrienden en bekenden. Door een Facebook actie loopt het in eens toch wel lekker. Wanneer zijn deze activiteiten dan belast en zijn de gemaakte kosten misschien wel aftrekbaar voor de inkomstenbelasting? Misschien is het zelfs wel voordelig om te zorgen dat de activiteiten  fiscaal belast zijn!

Waar moet je naar kijken om een beoordeling te kunnen maken?

Er zijn twee belastingen waar je in eerste instantie mee te maken krijgt als je als particulier zaken gaat verkopen die meer zijn dan een hobby of een incidentele transactie via bijvoorbeeld Marktplaats of Facebook.

  1. De omzetbelasting:

Voor de omzetbelasting ben je al snel ondernemer als je omzet maakt door verkoop van producten of diensten aan anderen. Het verkopen van je eigen auto via marktplaats of je tweede handsspullen die je zelf hebt gebruikt, zullen niet snel belast zijn voor de omzetbelasting. Anders wordt het als je bijvoorbeeld vijf auto’s per jaar gaat verkopen als particulier of als je apart gaat inkopen voor zaken die je wilt verkopen of als je veel tijd besteed aan het maken van producten om deze vervolgens te verkopen. Omdat de scheidslijn niet altijd duidelijk te maken is, bestaat er in de wet een vrijstelling voor kleine ondernemers. Grof weg gezegd wil dit zeggen dat als je niet meer dan € 20.000 omzet maakt in Nederland in één kalenderjaar dat je dan op verzoek bent vrijgesteld van de btw verplichtingen. Let op! Hoewel het mooi lijkt om geen verplichtingen voor de omzetbelasting te hebben,  kan het juist voordelig zijn om geen gebruik te maken van deze vrijstelling. Het aanmelden is een keuze en is geldig voor drie jaar. Vraag dus na of aanmelden wel voordelig is in jouw situatie.

  1. De inkomstenbelasting:

Voor de inkomstenbelasting ben je niet zo snel ondernemer zoals bij de omzetbelasting wel het geval is. Als je onderneming nog geen winst maakt, is het voor de fiscus interessant om te stellen dat je bezig bent met een dure hobby. In dat geval kun je het verlies niet in mindering brengen op je andere inkomsten en zul je geen recht hebben op de verschillende aftrekposten voor ondernemers. Voor jou kan het dus interessant zijn om wel zo snel mogelijk als ondernemer te worden aangemerkt voor de inkomstenbelasting. Om te bepalen of je ondernemer bent kijkt de belastingdienst onder andere naar:

De belastingdienst heeft hiervoor ook een handige tool: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/ondernemers/content/checken-of-ik-ondernemer-ben-voor-de-inkomstenbelasting

        De uitkomst hiervan geeft overigens nog geen zekerheid. Wil je meer duidelijkheid of een meer onafhankelijk oordeel, vraag het dan aan je accountant.

Hopelijk kun je snel tot de conclusie komen dat je eenvoudig aan beide criteria voldoet zodat je verder kunt met groeien. Vervolgens komt dan  al snel de vraag in welke rechtsvorm je de onderneming gaat drijven  en hoe  je aan alle  administratieve en fiscale verplichtingen voldoet.

Alfa helpt je hier graag verder mee. Meer weten over dit onderwerp bel of mail ons.

Erik Langerhuizen

Erik Langerhuizen

Relatiemanager

088 2533200 | elangerhuizen@alfa.nl


Meer over Erik