Banner

Ondernemer in beeld: Novastar Lilies

12 oktober 2023 | Door:  Eva van Eijck

Een ‘onwijs dankbaar product op de vaas’, zegt Marc Noordam als een ervaren sales manager over zijn eigen teelt, de lelie. In de maand oktober kunnen klanten van Alfa zelf de proef op de som nemen. Wie deze maand het kantoor bezoekt, gaat naar huis met een bos Oriental lelies van Novastar Lilies, naar keuze in roze of wit. Het is al ruim dertig jaar een succesnummer in de kassen in ’s-Gravenzande, tegenwoordig vijf locaties sterk.

Vijf locaties inderdaad, want sinds 1 juni van dit jaar heeft collega-teler Paul Sonneveld van Passion for Lilies zich aangesloten bij vader Peet en zoon Marc Noordam. Daarmee groeit het areaal naar zo’n tien hectare. “Het is een krachtenbundeling met het oog op de toekomst. Door de regelgeving van alle kanten wordt het steeds complexer. Dat lukt niet meer alleen. Het is ook een hele verantwoordelijkheid alleen. Een bedrijfsleider erbij nemen is momenteel ook niet zo makkelijk. Paul stond ervoor open. En het klikt”, zegt Marc (31).

Vader Peet (60) begon in 1992 met de lelieteelt in ’s-Gravenzande. Het merendeel van de lelies die Novastar teelt (‘broeit’, in het jargon) gaat naar de grote retailers in Groot-Brittannië. “Die Engelsen zijn gewoon lelie-minded. Andere landen zijn moeilijker. Die willen de prijs niet betalen, of je hebt zoals in Frankrijk geen grote supermarkten die lelies verkopen.” De Brexit heeft geen verandering aangebracht in de marktverdeling. “Er moeten nog wel een keer fytosanitaire keuringen worden ingevoerd, maar voorlopig zijn daar geen mensen voor.”

Nieuw evenwicht zoeken

Wel ziet Novastar Lilies andere bedreigingen op de teelt afkomen. “Momenteel is het een beetje moeizaam met de prijzen. Ook wij hebben te maken met kostenstijgingen. Die moeten we doorvoeren. Dan zegt de tussenhandel weer: het product wordt te duur. Het is zoeken naar een nieuw evenwicht.”

Jaarrond staan er lelies in de kassen van Novastar. De gascrises van vorige winter is het bedrijf zonder kleerscheuren doorgekomen. “We hadden gelukkig een groot deel van het gas vooraf al gecontracteerd. Dat is ook komend jaar zo. In de afgelopen winter zijn we iets anders gaan telen. Wat minder warm, wat minder belichten. En het was een vrij zachte winter. Was het wel koud geweest, dan hadden we alsnog de kachel aan gedaan, want die maatregelen mogen niet ten koste gaan van de kwaliteit. Dan had het ons echter wel veel geld gekost.”

Energiebelasting

Vijf locaties maakt het ook gastechnisch tot een kostbare zaak, rekende Marc al eens uit. “De tuinbouw gaan ze wel een keer aanpakken met de energiebelasting. Per aansluiting ben je dan belastingplichtig. Dat hakt er bij ons wel in. Dat kost tonnen per jaar. Van de twee locaties van Paul is er één huur. Die gaat er na de winter uit. De drie locaties van ons zijn up-to-date. We hebben recent de schermdoeken vervangen, energiebesparing is zoveel mogelijk doorgevoerd.” Milieuvervuilend is de bollenteelt al lang niet meer weet Marc, ook al worden bollentelers er nog altijd op afgerekend. “Ik was van de week op bezoek bij een aantal bollenkwekers. Die maken zich toch wel zorgen. Zeker in Drenthe waar een aantal lelietelers gevestigd zijn, neemt die weerstand serieuze vormen aan. Terwijl: tachtig procent van wat wij spuiten is minerale olie. Vergif wordt bijna niet meer gebruikt. Maar in de maatschappelijke opinie staat de teelt wel onder druk.”

Goede begeleiding Alfa

De Alfa-vestiging in Naaldwijk fungeert al jaren als vertrouwde adviseur. “Het is voor ons lekker dichtbij. En Alfa heeft alles in huis. We zijn recent overgegaan van een VOF naar een BV. Daar zijn echt wel jaren overheen gegaan om die beslissing te nemen. Alfa heeft ons goed begeleid. Je moet altijd zelf nog de keuze maken, maar Alfa heeft de voor- en nadelen duidelijk laten zien. Ze doen ook de subsidieaanvragen voor ons als we duurzame investeringen op het oog hebben. En we hebben met Paul afgesproken dat we de samenwerking uiterlijk per 1 januari 2025 gaan beklinken. Die samenwerking gaat Alfa ook weer begeleiden; fiscaal, juridisch en alles wat er bij komt kijken.” Toch maar even een bezoekje plannen aan Alfa Naaldwijk deze maand, voor een gratis bosje exclusieve lelies?

Eva van  Eijck

Eva van Eijck

Directiesecretaresse

088 2532526 | evaneijck@alfa.nl


Meer over Eva