Banner

Ondernemer in beeld: Keijzer Campers

20 november 2023 | Door:  Eva van Eijck

Tot en met 2021 wist Jeroen Keijzer niet veel van campers af. Wie ‘m toen had verteld dat hij twee jaar later succesvol zou zijn als verhuurder ervan, was waarschijnlijk vol ongeloof aangekeken. Tomatenteler was hij; op ruim elf hectare in De Lier en Vierpolders. Zijn zus Peggy verzorgde daarbij de complete administratie. Als een buurman voorzichtig informeert of zijn bedrijf niet te koop is, gaat het ineens hard.

Zeven buscampers zijn er inmiddels al aangekocht. Niet om zelf mee op reis te gaan, maar om te verhuren. “Nee, Keijzer Campers komt niet voort uit een jarenlange kampeerervaring. Ik heb in 2022 pas voor het eerst een reis gemaakt met een camper, toen we de twee bedrijven hadden verkocht”, zegt Jeroen. Hij nam zo’n 20 jaar geleden het tomatenbedrijf van zijn ouders over. Door in de loop der jaren een paar bedrijven aan te kopen, groeide Kwekerij Keijzer uit naar twee locaties.

Het toeval wil dat zijn buurman in Vierpolders dezelfde is als die in De Lier. “Hij peilde of we interesse hadden om het bedrijf in Vierpolders te verkopen. Ja, dan ga je eens nadenken. Het is de tijd van eten of gegeten worden. Je gaat fuseren of je neemt een ander bedrijf over. Opvolgers heb ik niet. Onze twee dochters staan niet te springen om het bedrijf over te nemen. En het was ook nog eens in de tijd van het tomatenvirus waar weinig tegen te doen was.”

Het gaat aan je hart

Voor hetzelfde geld had hij nog wel tien jaar door kunnen gaan, zegt Jeroen. “Als je dan tegen mij had gezegd: op dat moment wil de buurman het bedrijf overnemen, had ik ervoor getekend. Maar die kans komt nú voorbij. Moeten we dan wachten? Natuurlijk gaat het aan je hart, het familiebedrijf verkopen. Krijgen we nog een keer die kans? Het is een samenloop van omstandigheden geweest, een rollercoaster.

‘Iets met verhuur’

Uiteindelijk komt het ervan dat de buurman ook het bedrijf in De Lier wilde overnemen. Zo is Jeroen ineens tomatenteler-af. Hij is nog geen vijftig. Wat nu? “Ik wilde wel iets met een verhuurbedrijf gaan doen. In het Westland kun je overal al bierpompen, barren en tafels huren. Dus dat viel af. Na wat verder brainstormen, kwam ik bij buscampers uit.”

Niet kopen, wel huren

Zonder veel tijd in een marktonderzoek te steken, gaan Jeroen en Peggy van start met Keijzer Campers in De Lier. “We hebben nog wel gedacht: beginnen we er niet te laat mee? Corona was net op zijn retour. Gaan mensen wel weer reizen?  De doelgroep die een camper huurt, is heel divers. Sommige mensen zijn al overal met het vliegtuig geweest en willen nu weleens een rondreis met een camper maken, zonder er een te hoeven kopen. Dan heb je hoge kosten en je moet de camper ergens stallen. Huren willen ze dan wel.” Anderen willen het juist eerst enkele keren uitproberen, voordat ze gaan kopen.

Net zoals hijzelf komen zijn klanten enthousiast terug van hun ‘camperdoop’. “Ja, mij is het ook goed bevallen. En weet je wat het is? Ik weet precies met welke vragen die klanten rondlopen. Voor mij was het ook de eerste keer”, zegt Jeroen.

Zeven campers

Inmiddels is het wagenpark uitgebreid naar zeven stuks. “Die zijn het afgelopen seizoen nagenoeg onafgebroken verhuurd. De laatste drie campers zijn aan het eind van de zomer gekomen, dus die hebben we maar een korte periode kunnen verhuren.” Twee enthousiaste vutters met een passie voor kamperen assisteren het tweetal bij diverse werkzaamheden, zoals bij het ‘onboarden’ van nieuwe klanten.

Vier dagen per week in de tomaten

En hijzelf? Met een lach: “Ik zit ook nog steeds in de tomaten! Een kennis, Noordhuys Tomatoes, heeft zijn tomatenbedrijf enkele jaren geleden verdubbeld in omvang. Die vroeg destijds of ik hen kon ondersteunen. Vier dagen in de week bezoek ik de verschillende locaties, waarna ik rapporteer over mijn bevindingen op het gebeid van teelt en arbeid. Ook zus Peggy is nog actief in de tuinbouw. Zij is projectleider voor een project naar groene digitalisering in de Nederlandse glastuinbouw.

‘Alfa heeft het goed gedaan’

Ook voor Alfa waren het drukke tijden, met de verkoop van twee bedrijven. “Ja, achter de schermen komt er nogal wat bij kijken. Alfa heeft het héél goed gedaan. Bij de overname van het bedrijf van mijn ouders destijds zijn we van een boekhoudbureau overgegaan naar Alfa. Dat werd allemaal toch net even te complex. Je zit met subsidies en overgangen van bedrijfsvormen. In de afgelopen jaren hebben we enkele keren een naastgelegen bedrijf overgenomen. Alfa heeft die ontwikkelingen allemaal gevolgd en wist precies wat er aan de hand was. Bij zo’n overname als deze heb je die kennis wel nodig.”

Eva van  Eijck

Eva van Eijck

Directiesecretaresse

088 2532526 | evaneijck@alfa.nl


Meer over Eva