Banner

Ondernemer in beeld: Esperit Elements

3 april 2024 | Door:  Eva van Eijck

Het kan raar lopen in een ondernemerscarrière. Neem die van Wouter Persoon, met Jan van Geest mede-eigenaar van Esperit Elements in ‘s-Gravenzande. De twee kennen elkaar van een avond-hbo-opleiding. Als Jan in Amerika terrariums met plantjes ontdekt, denkt hij meteen aan Wouter. “Jan zegt: ik investeer geld, jij tijd. We zien wel wat het wordt.” Het is het begin van een succesverhaal dat op de dag van vandaag doorgaat. Met vaak onderscheidende arrangementen gaat Esperit Elements heel Europa door. Tot aan Tiendweg 6 in Naaldwijk toe: wie in april Alfa bezoekt neemt een vrolijk arrangement mee naar huis.

Op een halfbewolkte vrijdagmorgen eind maart wordt er hard gewerkt aan de voorbereiding voor Pasen. “Pasen van volgend jaar dan hè”, lacht Wouter. “We werken hier altijd twaalf maanden vooruit. We zijn nu producten aan het bedenken en kostprijsberekeningen aan het maken. Over een paar weken gaan de mailings eruit naar de klanten. De echte productie begint een week of twee, drie voor de feestdagen.”

De traditionele feestdagen zijn al jaren hotspots op de agenda. Daarnaast is Esperit Elements bekend van de specials: lijnen met vaak exclusieve arrangementen. Met Marimo won het bedrijf al eens een Glazen Tulp Award voor noviteiten. Het lijkt een balletje mos, maar het is een zeldzame groenwiersoort die te vinden is op de bodem van meren.

Drie productontwikkelaars

Nog eentje: Moss Art. Wouter: “We zagen een paar jaar terug moswanden in kantoren opkomen. Konden we zoiets maken, maar dan in het klein? Dat is ook de manier waarop we aan nieuwe ideeën komen. We hebben daarvoor drie productontwikkelaars in dienst. Jij en ik zien een winkel als wij er langs lopen, zij zien een trend. We bezoeken beurzen, trendseminars, we kijken op Instagram en Pinterest. Het dagelijks leven is een van de belangrijkste pijlers.”

Esperit Youngs en Plants

Twintig jaar bestaat de arrangemententak inmiddels, onder de paraplu van Esperit. De twee andere takken zijn Esperit Youngs en Esperit Plants. Met die twee begon het ook voor compagnon Jan, 27 jaar terug. Young veredelt en vermeerdert jonge planten, Plants is de afdeling die groene planten opkweekt. De ficus, ooit de start van Jan, is nog altijd een belangrijke productcategorie, met onder de tientallen soorten ook veel exclusieve. “Maar de planten die wij voor onze arrangementen gebruiken kopen we voor 96 procent elders in. We zoeken de plant die het beste past in een arrangement, niet de planten die we toevallig hier kweken.” 

Vacature voor binnendienstmedewerker

Elk arrangement is handwerk. Wouter, achteloos: “In het hoogseizoen lopen hier tegen de honderd medewerkers rond. Ja, het is wat hè. Midzomer loopt dat weer terug naar zo’n 35, en dat is nog exclusief kantoormedewerkers. We hebben meestal tussen de veertig en tachtig uitzendkrachten. We kunnen altijd nog aardig aan personeel komen. Toevallig staat er nu een vacature open, voor een binnendienstmedewerker.”

Twee eigen klanten

Verkopers zijn verantwoordelijk voor de commerciële uitrol. Wouter: “We leveren aan elk kanaal: supermarkten, tuincentra, bouwmarkten en groothandel. Het afzetgebied bestaat uit de bekende landen: Frankrijk, Zwitserland, de Scandinavische landen, Duitsland en Engeland. Klanten leveren we een totaalpakket, met producten die toegevoegde waarden hebben. We hebben drops-ins, combinaties van plant en pot, en heel luxe terrariums in de hoogste prijsklasse. Alles is ingedeeld op thema, in collecties.”

Ook zelf gaat hij nog graag commercieel op pad. “Ik heb nog twee eigen klanten. Er komt toch altijd een stofje vrij als je een order hebt gescoord!” Maar de tuinderszoon is vooral een kantoorman geworden. “Ik ben meer bezig met de dagelijkse leiding, met de strategie. Welke kant gaan we op? Kunnen we dingen nog beter doen? Het is vooral vergaderen.”

Alfa heeft op elk vlak een expert

Ook met Alfa, de vaste accountant in Naaldwijk. “Het is fijn werken met Alfa. Ze denken met ons mee. Niet alleen op administratief gebied, maar ook een stukje strategie en door vooruit te kijken: naar het komende jaar, naar de komende vijf jaar. En wat voor ons het grote voordeel is, is dat Alfa op elk vlak een expert heeft zitten. Een expert op personeel, één op fiscaal gebied en noem maar op.”

 

Eva van  Eijck

Eva van Eijck

Directiesecretaresse

088 2532526 | evaneijck@alfa.nl


Meer over Eva