Banner

Ondernemer in beeld: Bransen Group

22 november 2022 | Door:  Eva van Eijck

Tweede generatie Bransen bouwt voort op het succes van pa Hans

De één deed zeven jaar over z’n havo-opleiding, omdat de praktijk veel meer trok. De tweede broer was twaalf jaar marinier. En nummer drie was eigenlijk automonteur. Je zou niet zeggen dat het drietal Niels,  Luc en Roy Bransen in 2022 aan de basis staat van een succesvolle onderneming in tuinbouw- en elektrotechniek. Negen medewerkers inmiddels, een grote flexibele schil achter de hand, grote en prominente opdrachtgevers. En of de crisis hen raakt? “Er is werk genoeg. ‘Kijk maar wanneer je komt. We zijn al blij dát je komt’, zeggen klanten weleens.”

Die ex-marinier is Luc, tegenwoordig verantwoordelijk voor de algemene bedrijfsvoering. Hij doet vandaag het woord - broers Niels en Roy zijn altijd op een project te vinden. Het is veel installatie- en renovatiewerk in de tuinbouw, vooral in Nederland. “Wij zijn niet van die mega-kassenstampers. Als een project vier, vijf hectare groot is, is het voor ons al heel wat. Wel doen we veel in opdracht van grote toeleveranciers in de glastuinbouw”, zegt Luc.

Vader Hans Bransen

Heel lang voordat er een Bransen Group is, is het vader Hans Bransen die in 1984 als onderaannemer begint in de glastuinbouw. Eerst met een man of vijftien vast personeel en echtgenote Mariska voor alle administratie en later met een flexibele schil van mensen. Ook zoon Niels begint na de havo een eigen bedrijf, in het pand van pa aan de Gezelstraat in Naaldwijk. De ex-automonteur vindt zijn weg in het tuinbouw bedrijf van pa Bransen. De aansluiting van Luc gaat vrij geruisloos. Na twaalf jaar als marinier veel van de wereld te hebben gezien gaat hij zzp’en bij de bedrijven van zijn vader en zijn broer.

Alles onder één paraplu

Luc: “Toen kregen we toch wel in de gaten dat een stukje bedrijfsvoering heel belangrijk is. Projecten worden groter, service en onderhoud lopen het hele jaar door. Zien we het zitten om er één bedrijf van te maken, was de vraag? In 2018 hebben we alles al onder één paraplu gebracht, een BV-structuur met hulp van Alfa.”

‘We vullen elkaar goed aan’

Inmiddels zijn veel processen bij de Bransen Group gedigitaliseerd. Het kantoor aan de Gezelstraat wordt verbouwd. En op advies van Alfa gaat de familie Bransen aan de slag met een externe bedrijfsadviseur, om de basis verder te verstevigen. Achter de schermen kijken vader Hans en moeder Mariska nog wel eens mee, maar de dagelijkse leiding ligt bij de drie zonen. “Je hoort weleens over clashes in bedrijven waar familieleden aan het roer staan. Hier niet. We zijn alle drie ook weer niet heel verschillend, we vullen elkaar gewoon goed aan.”

Rake klappen

Roy is verantwoordelijk voor de Horti -tak, Niels voor de Elektra. Samen met een aantal zeer gewaardeerde collega’s zit Luc meestal op kantoor, ‘voor de bird’s eye view’. Van de crisis, door de hoge gasprijzen en geruis in de wereld heeft Bransen Group niet direct last. “Wat er nu gebeurt is ongekend. Er vallen rake klappen. We zitten vooral in een nichemarkt. We hebben veel langdurige en complexe projecten. Voor een aantal grote toeleveranciers vervullen we een coördinerende en adviserende rol. Projecten begeleiden, projecten plannen. Activiteiten als service en onderhoud gaan het hele jaar door. Er is werk genoeg. ‘Kijk maar wanneer je komt. We zijn al blij dát je komt’, zeggen klanten weleens.

En net voor de gascrisis zijn we dieper in de zonnepanelen gedoken. Daar leggen we er nu ook aardig wat van weg.” Ook moeilijkheden met personeel blijven de drie broers bespaard (alhoewel er nog voldoende vacatures open staan). “We doen er alles aan om het gezellig te houden. De sfeer is goed, we zijn laagdrempelig, we communiceren open en transparant met elkaar.”

Persoonlijke benadering Alfa

Ook met Alfa Accountants, waar de Bransen Group een jaar of vijf terug klant werd. “We hadden wat problemen met onze vorige accountant. Alfa zit dichtbij. De benadering is heel persoonlijk. In vijf jaar tijd is er heel veel gebeurd. Er zijn fiscalisten en juristen bij gehaald, de structuur van een VOF is omgezet naar een BV structuur. Regelmatig overleggen we met senior relatiebeheerders Kees en Fred, bedrijfskundig adviseur Bob is er voor de overkoepelende blik. Het was een behoorlijk traject om alles aan te pakken. Maar inmiddels zien we het rendement ervan.”

Met dank aan pa Hans en moeder Mariska. Luc: “Ja, we zijn onze ouders nog altijd dankbaar voor het grote netwerk dat zij hebben opgebouwd. Dat is echt gigantisch. Het is heel fijn dat ze afstand hebben kunnen nemen in vrij korte tijd en ons het vertrouwen hebben gegeven.”

(vl.n.r. Luc, Niels en Roy)

Eva van  Eijck

Eva van Eijck

Directiesecretaresse

088 2532526 | evaneijck@alfa.nl


Meer over Eva