Banner

Even voorstellen: Dennis Douma

12 oktober 2021 | Door:  Eva van Eijck

Junior bedrijfskundig adviseur Dennis Douma, aanstaand sparringpartner voor kwekers

Een interessante sector vindt hij het zelf. Eén die hij door zijn Lierse afkomst maar al te goed kent. En anders zou Dennis Douma door z’n stages en opleidingen wel geboeid zijn geraakt door de glastuinbouw. Als junior bedrijfskundig adviseur heeft hij er inmiddels zijn eerste vlieguren opzitten. Al is het dan voorlopig nog wel cirkelen boven het Alfa-pand aan de Tiendweg, want koers zetten naar bestemmingen ‘buiten de deur’ is er nog niet bij.

Dat moet er op korte termijn wel van komen, zegt Dennis. “In een functie als deze heb je met heel veel bedrijfscasussen te maken. Werk je bij een bedrijf, dan heb je met maar één bedrijfscasus te maken. Vooral het strategisch advies vind ik heel interessant. Sparren met ondernemers, dat spreekt mij heel erg aan.” Tot nu toe is het vooral sparren met Chris Boers, de bedrijfskundig adviseur - en ervaren vakman - tegenover Dennis. Waarover? Dennis: “Ik ben nu vooral bezig met begrotingen en subsidieaanvragen. (Lachend) Ik moet alles nog leren van Chris. Ik ben nu vooral ondersteunend bezig, maar op termijn moet ik dat allemaal zelfstandig kunnen.”

Interessante sector

Opgegroeid in De Lier zit de belangstelling voor het tuinbouwvak er al vroeg in. “Toen ik nog op de mavo zat, wilde ik later al iets in de business gaan doen. Een opleiding business en management bij MBO Westland leek mij daarom een goed idee. Dan krijg je automatisch bedrijfskunde die is gericht op de tuinbouw. Ik vond het een interessante sector, ook door de vele stages die je in het mbo doet.”

Na die opleiding gaat hij verder met een hbo-opleiding tuinbouw en agribusiness. “In het tweede jaar kies je of je je wilt specialiseren in de teelt of meer de bedrijfskundige kant op wilt. Dan krijg je alles wat maar met bedrijfskunde te maken heeft: inkoop, verkoop, marketing, hrm, financiën. Een heel praktische opleiding is het. Je doet veel opdrachten voor echte bedrijven. Bedrijfsmodellen maken voor kwekers bijvoorbeeld. Dat is wel heel erg leuk.”

Commerciële functie

Na het afstuderen bij Royal Brinkman begint Dennis in een commerciële functie bij een groentehandelaar op ABC Westland in Poeldijk. “Maar dat beviel toch niet helemaal.” Via-via wordt hij attent gemaakt op de vacature voor bedrijfskundig adviseur in Naaldwijk. “Nee, ik kende Alfa eigenlijk helemaal niet zo goed. De accountancysector was ook een beetje buiten mijn blikveld. Maar deze functie heeft alles met bedrijfskunde te maken. En tijdens mijn opleiding sprak het financiële deel mij ook altijd al aan. Het is de combinatie die de doorslag heeft gegeven.”

Gemoedelijke bedrijfscultuur

Met corona op zijn retour, breekt voor Dennis de tijd aan kennis te maken met alle collega’s op kantoor. “Ik heb met Chris een rondje gemaakt door het kantoor op de eerste dag. Maar omdat veel mensen thuis werkten, kon ik niet iedereen een handje geven. Wat mij wel opvalt, is de bedrijfscultuur van Alfa. Heel gemoedelijk. Je wordt hier heel goed ontvangen.”

Universitaire master

Zijn vierdaagse baan bij Alfa combineert Dennis met bezoeken aan de sportschool, stappen met vrienden in het weekend én een master bedrijfskunde aan de Universiteit van Amsterdam. “Ik was toch al langer bezig met die mbo- en hbo-opleiding, dus dan kon dit er ook nog wel bij. En je wordt hier alleen maar beter van. Ik wil me zoveel mogelijk doorontwikkelen, nog dieper ingaan op de bedrijfskunde. En het is ook weleens goed om te horen hoe het er in andere sectoren dan in de tuinbouw aan toe gaat.”

Niet dat Dennis ook maar enige twijfel heeft over de toekomst van de Nederlandse tuinbouw. “De kansen liggen in verduurzaming en technologische ontwikkelingen. Er wordt nu bijvoorbeeld al veel geschreven over robotisering. Op termijn moet de Nederlandse tuinbouw daar zeker wat aan hebben. Dus ja, die tuinbouw blijft hier, maar de schaalvergroting zet wel door.”

Eva van  Eijck

Eva van Eijck

Directiesecretaresse

088 2532526 | evaneijck@alfa.nl


Meer over Eva