Banner

Even voorstellen: Steffie Meijer

30 april 2021 | Door:  Eva van Eijck

“Alfa heeft heel veel aandacht voor de werk/privé-balans”

In haar carrière zat ze altijd al in de hoek van de financiële dienstverlening. Maar werken op een accountantskantoor, dat sprak Steffie Meijer nooit echt aan. “Het idee dat ik van accountantskantoren had was dat het urenfabrieken waren. Alleen maar bezig met de controlepraktijk.” Toch werkt Steffie sinds half januari als senior assistent accountant bij zo’n accountantskantoor: Alfa, de vestiging in Naaldwijk. En? “Alfa was eigenlijk precies het tegenovergestelde van het beeld dat ik in mijn hoofd had!”

Het is vandaag de eerste dag van haar zwangerschapsverlof. Half mei is Steffie uitgerekend. “Ik zat niet meer op mijn plek bij mijn vorige werkgever, maar switchen van baan tijdens je zwangerschap is geen logische keuze. Maar ik merkte dat ik juist energie kreeg om weer iets nieuws te gaan doen, om te ontdekken wat ik wél graag wilde doen. Daarom heb ik rustig om me heen gekeken, met het vrijblijvende idee: is er niets, dan is er niets. Totdat ik die vacature van Alfa tegenkwam.”

Tot die tijd heeft Steffie al meerdere functies gehad, na haar studie bedrijfseconomie. Functies in de financiële detachering, een controllersfunctie bij een bank. “Maar ik had nooit werkplezier op de plek waar ik zat. En dat terwijl ik inmiddels al zeven jaar na mijn studie aan het werk was. Iedere keer was het weer: zou de volgende functie mij misschien beter passen? Of een andere organisatie? Maar dan kom je wéér in die controllersrol, al is het bij een andere organisatie. Je blijft zoeken.”

Zo snel mogelijk promotie maken

De vacature waar ze op solliciteert is die van senior assistent accountant bij Alfa. Een naam die ze als inwoner van ’s-Gravenzande wel kent, maar meer ook niet. “Ik had altijd het beeld dat die grote kantoren urenfabrieken waren. Alleen maar bezig met de controlepraktijk, hiërarchisch georganiseerd. Bij een van die kantoren zag ik altijd mensen ’s morgens om zeven uur binnenkomen en om zeven uur ’s avonds weer naar huis gaan, om maar zo snel mogelijk promotie te kunnen maken. Dat past niet echt bij mij. Maar dat zijn heel andere kantoren dan Alfa.”

Minder uren bespreekbaar

Even twijfelt ze nog: is het wel verstandig om zwanger aan te schuiven bij een sollicitatiegesprek? Steffie: “Maar ik merkte meteen dat daar bij Alfa heel eerlijk en open over gesproken kon worden. Alfa heeft heel veel aandacht voor de werk/privé-balans. Voor mij was dat wel een belangrijk punt. Ik wist al dat ik na de bevalling minder wilde gaan werken. Nu is het nog 36 uur, straks wordt het 32: drie dagen van negen uur, één van vijf. Maar als we erachter komen dat het toch te veel is, dan is een functie voor minder uren bespreekbaar. Het is nu nog heel moeilijk in te schatten hoe het straks gaat lopen. Ook omdat ik per 1 september begin aan de AA-opleiding voor accountant. Daarom vond ik het heel fijn dat we daar nu al een heel open gesprek over konden voeren.”

Twee dagen naar kantoor

Ze krijgt goede begeleiding. “Ik mis de ervaring, daarom begin je met wat kleinere klanten. Maar ik kon al gauw aan de slag met het opstellen van wat eenvoudigere jaarrekeningen. Ik had een vaste collega die mij inwerkte.” Als starter mag Steffie in coronatijd twee dagen per week naar kantoor. “Dan leer je toch een beetje de sfeer kennen. Ik vind Alfa een heel open organisatie. Het is het tegenovergestelde van hoe ik me altijd een accountantskantoor heb voorgesteld. Ik heb me vanaf het eerste moment welkom gevoeld, ondanks dat ik maar een beperkt aantal medewerkers echt heb gezien. Alfa is heel toegankelijk, tot aan de directie toe kun je overal gewoon binnenlopen. Ik had het pas nog met een vriendin over mijn nieuwe baan: als jij bij mij op de afdeling zou komen, zou je niet kunnen zien wie er de manager is. Die manager zit hier niet in een apart kantoor. Dat vind ik heel prettig bij Alfa.”

Het opstarten is al met al goed gegaan. Steffie: “Het meeste ging via Teams. Het gaat, maar ideaal is het niet. Ik heb wel financiële ervaring, maar op een heel ander vlak. Ik moet nog veel leren. Dan is het makkelijker als er iemand naast je zit die je helpt de software te leren kennen. Daarom ben ik blij dat ik nog die twee dagen per week naar kantoor kon, ook al was degene die mij begeleidde er dan niet altijd.”