Banner

Even voorstellen: Nadine Vestering

19 januari 2021 | Door:  Eva van Eijck

Van het onderwijs naar ‘een heel leuke club’ in de accountancy
Eigenlijk voelt het een beetje alsof ze op haar 38ste aan haar eerste baan begint. Beter gezegd: aan de eerste baan waarin ze het idee heeft dat ze echt van toegevoegde waarde is en dichtbij de praktijk staat. Van beleidsadviseur in het onderwijs maakte Nadine Vestering de switch naar de functie van assistent accountant bij Alfa, in kantoor Naaldwijk. “Alfa heeft mij een waanzinnige kans gegeven en daar ben ik heel blij om.”

Administraties inboeken. Btw-aangiftes doen. Jaarrekeningen voorbereiden. Het zijn heel andere taken dan Nadine Vestering gewend was te doen. “Maar ik vind die eerste maanden nu al heel leuk. Het zijn heel verschillende dingen, je bent lekker uitvoerend bezig. Het zijn allemaal puzzeltjes. Hoe zit dit? Waar moet ik dit op boeken? Dat ligt mij wel”, zegt ze.

Het is de voldoening die ze langzaam maar zeker begon te missen in het onderwijs. Daar was Nadine als beleidsadviseur betrokken bij een cluster van veertig christelijke scholen in de omgeving van Rotterdam. “Maar ik merkte dat ik wel heel ver van de praktijk af zat. Ik was veel bezig met mooie rapporten schrijven, maar wat ze daar nou precies aan hadden bleef weleens een beetje vaag. Soms had ik wel een mooi project, maar vaak genoeg had ik ook het gevoel: dit is het voor mij niet.”

Financiële kant

Ze denkt na over een andere richting. Nadine: “Van alles is de revue gepasseerd. Een eigen kledingwinkel, als zzp’er notities schrijven, ik kan goed schrijven. Eigenlijk van alles. Maar ik werd er nooit helemaal blij van. Ik heb altijd wel affiniteit met cijfers gehad. Ik ben opgeleid tot statisticus. De financiële kant leek mij altijd nuttig. Zo ben ik begonnen aan een studie tot assistent controller en werd het steeds serieuzer.”

Maar een baan had ze daarmee nog niet, op een leeftijd dat anderen al lang en breed aan een carrière bezig zijn. Nadine: “Ik werd wel veel benaderd door recruiters. Dat vond ik heel verrassend, maar zij vroegen mij steeds om vier of vijf dagen ergens te gaan werken. Maar dan zou ik geen tijd meer overhouden voor mijn studie. Ik zocht een werkgever die mij meer ruimte wilde geven.”

Notaris

Een recruiter komt met de naam Alfa op de proppen. Kende zij Alfa? “Als je om je heen gaat kijken kom je ook bij Alfa uit. En toevallig waren we rond die tijd een keer bij een notaris. Ik vertelde mijn hele verhaal en die notaris zegt: o, maar Alfa is een heel leuke club!” Dat merkt ze al in het eerste gesprek. “Kundig. Modern. Alfa vind ook het menselijke belangrijk. En Alfa geeft de ruimte aan je eigen ontwikkeling. Niet als werkgever alleen maar kijken: dit hebben wij nodig, dit kun je allemaal niet dus je krijgt geen baan. Tijdens de uitnodiging voor een gesprek was ik op de helft van mijn studie. Meer ervaring dan een stage op de boekhoudafdeling van museum Rijswijk had ik nog niet. Alfa heeft mij een waanzinnige kans gegeven waar ik heel blij mee ben.”

Ook door haar advieservaring had Nadine een plusje achter haar naam. “Beleidsmedewerker is in feite een adviesfunctie. Dat ik die achtergrond al heb sprak Alfa aan. Ik moet nog stappen zetten in mijn financiële ontwikkeling, maar qua adviesachtergrond hoef ik veel minder te doen.”

Videocalls

En zo maakt ze sinds 1 oktober drie dagen per week deel uit van het kantoor in Naaldwijk. Het is 25 minuten rijden van Ypenburg (‘in coronatijd heb je weinig last van files’) waar zij samen met haar vriend woont. “Ik ben hooguit twintig keer op kantoor geweest, ik word helemaal vanuit huis ingewerkt. De eerste paar maanden zat ik de hele dag in één lange videocall met de collega die me inwerkt. Zo kon ik meteen mijn vragen stellen als ik die had en het was gezellig. Wat ik fijn vind is dat Alfa een budget per medewerker beschikbaar heeft gesteld om de thuiswerkplek in te richten.”

Tot nu toe bevalt haar overstap goed. “Ik ben echt blij dat ik de switch heb gemaakt. Het is natuurlijk nog even afwachten tot je een volledig jaar hebt meegedraaid. Maar die eerste maanden, dat je lekker uitvoerend bezig kunt zijn, vind ik al heel erg fijn.”