Banner

Even voorstellen: Clemens Berendse

1 september 2022 | Door:  Clemens Berendse

Zingend naar kantoor

Daar komt Clemens Berendse aangelopen. Groen overhemd, kale kop, grote vent. Met een glimlach als een circusdirecteur loopt Clemens richting de koffieautomaat. ‘Ik pak zelf wel even een bakkie koffie joh’, klinkt er een lichte Haagse tongval door de gang. In deze zin ligt het verhaal van Clemens eigenlijk al besloten. Al 33 jaar werkt hij nu voor Alfa. Elke paperclip weet hij te liggen en hij voelt zich  zeker niet te groot om even twee kopjes koffie door de gang te dragen. Nog elke dag vindt hij zijn werk meer dan leuk! Tijd om eens te vragen wat zijn geheim is. Een gesprek over de accountants van vroeger. Over klantencontacten en de jeugd van tegenwoordig. Over nooit een opleiding echt helemaal afronden, maar toch verstand van zaken hebben. Kortom: een vrolijke korte cursus accountant en adviseur in zestig minuten.

‘Binnenkort gaan we weer een weekendje weg met de zaak’, zegt Clemens als hij een slok van zijn koffie neemt. ‘Dat hebben we even moeten missen door de coronacrisis, maar gelukkig kan het nu weer. Het zegt veel over het bedrijf Alfa dat er tachtig mensen twee dagen en een nacht met elkaar op pad gaan. Dat zie je in onze business niet zo vaak. Deze collegialiteit maakt ons bedrijf echt uniek’. Het is een van de redenen waarom Clemens Berendse (60) zijn vulpen en zijn rekenmachine nog niet aan de wilgen heeft gehangen. ‘Ik voel me helemaal geen 60 joh. Ik denk er geen moment over na om te stoppen met werken. Laatst was de Naaldwijkse feestweek. Dan sta ik er gewoon hoor! En ook gewoon fulltime werken hè! Geen gezeur. Als ik een vaste dag vrij zou nemen in de week sta ik straks bij wijze van spreken elke woensdag met een stofzuiger in mijn handen of lege flessen weg te gooien. Mij niet gezien’.

Clemens Berendse heeft bij Alfa in drieëndertig jaar al heel veel gezien en meegemaakt. Toen hij als kleine jongen de middelbare school afmaakte, lag zijn passie in eerste instantie bij de gehandicaptenzorg. ‘Dat vind ik mooi werk, dat wilde ik graag doen. Het past me ook als een jas, werken met mensen, een praatje maken en de sfeer bepalen’. Toch belandde Clemens uiteindelijk in de wereld van de cijfertjes. ‘Min of meer toevallig eigenlijk. Ik was goed met cijfers, in rekenen, beetje boekhouden. Voor ik het wist zat ik op een kantoor bij de belastingdienst en deed ik intern allerlei opleidingen.

Ik heb veel opleidingen gedaan en ze echt niet allemaal afgemaakt. Toen de belastingdienst me tegen ging staan, kwam ik via-via bij Alfa terecht’. Hij is er nooit meer weggegaan. Talloze klanten uit de tuinbouw, mkb-bedrijven, zzp'ers en kleine ondernemers kunnen inmiddels bij de goedlachse klantbeheerder terecht. Hij voorziet ze van adviezen in deze moeilijke tijden. ‘Aan- en verkoopbegeleiding, overname en het overdragen van ondernemingen, bedrijfsopvolging. Ik probeer dicht bij de klanten te blijven, daar ben ik goed in. Je moet de sfeer kunnen aanvoelen. Samen met het adviesteam van Alfa pak ik dit soort zaken graag op’.

Elke dag ben ik bezig met het helpen en adviseren van klanten. We kijken samen naar de jaarrekeningen en we maken een plan voor een mooie gezonde toekomst’. Dat veel tuinders het moeilijk hebben, gaat Clemens aan het hart. Natuurlijk is het niet leuk als het onrustig is in de branche. Toch proberen we altijd te kijken waar de kansen liggen. Ook in deze tijd!

Naast zijn werk als klantbeheerder is Clemens ook betrokken bij Vitis Welzijn. Een organisatie die zich inzet om hulpbehoevende, vaak oudere, mensen te helpen met het invullen van belangrijke papieren. ‘Een aangifte invullen is heus niet voor iedereen zo eenvoudig meer. De tijden zijn wat dat betreft in onze wereld heel erg veranderd. Vroeger, toen ons werk nog gewoon boekhouder heette, was het wat dat betreft makkelijker. Ik schreef dan op een groot vel papier de kosten en inkomsten onder elkaar, zette er een streep onder en de klant wist genoeg. Inmiddels zijn we accountants geworden. Met alle regelgeving die daarbij hoort. Nog steeds leuk, maar voor sommige mensen ook best ingewikkeld. Daarom help ik ouderen vrijblijvend om hun financiële zaakjes goed te regelen’. Niet alleen de ouderen kunnen rekenen op de hulp van Clemens. Ook de nieuwe generatie kan rekenen op een helpende hand en feedback waar nodig. ‘Ik zie wel een verandering in mentaliteit tussen vroeger en nu. Maar over het algemeen lopen er bij Alfa veel talentvolle jonge accountants rond. Gasten en meiden die niet direct gevoelig zijn voor de roep van de grote bedragen, maar bij ons blijven hangen. Zij gaan ook gezellig een weekend mee op pad. Zo zorgen we zelf ook voor onze toekomst. Alfa is een bedrijf dat je de mogelijkheid geeft om te groeien en te leren. Die kans moeten die gasten met beide handen aangrijpen! Of mijn opvolger hier al rondloopt? Nou .. Voorlopig blijf ik lekker zelf deel uitmaken van de Alfa familie’.

Dan krijg ik een hand zo groot als een tuinschep en zit mijn cursus erop. De klanten wachten en Clemens zelf kan niet wachten op de klanten!   

Clemens Berendse

Clemens Berendse

Senior klantbeheerder

088 2532460 | cberendse@alfa.nl


Meer over Clemens