Banner

Even voorstellen: Bernardina Slootweg

09-07-2021 | Door:  Eva van Eijck

“Ik wil hier wel oud worden in kantoor Naaldwijk!”

Achttien is Bernardina – dan nog – van der Nol, als ze binnenwandelt in het kantoor van de CBTB in Naaldwijk dat niet veel later Alfa Accountants en Adviseurs gaat heten. Met een havo-diploma kan ze zó beginnen op de samenstelafdeling. Dertig jaar later werkt de ’s-Gravenzandse er nog steeds, nu als Bernardina Slootweg. Niet langer meer als administratief medewerkster maar als assistent accountant voor de controlepraktijk van Alfa. En gek genoeg ook niet meer op de loonlijst van de vestiging in Naaldwijk, maar die van Nijkerk. Hoe dat kan?

“Een aantal jaren terug is Nijkerk benoemd tot hoofdkantoor van de registeraccountants, waar mijn werkzaamheden onder vallen. Er zijn vijf clusters: Gorinchem, Sneek, Zelhem, Nijkerk en Naaldwijk. Ik werk dus officieel voor kantoor Nijkerk, maar doe mijn werk in Naaldwijk.” Dat is niet de enige verandering die de ‘verhuizing’ met zich meebracht, zegt ze. “In het verleden werkten we voor klanten in de regio. Nu gaan we ook weleens verder weg, de verste klant is Amsterdam. Ja, ook op locatie. Als we voor een controle naar een klant gaan, zijn we meestal vier tot zes dagen daar met andere assistenten en de controleleider. Ja, dat is ook wel het leuke van het vak.”

Vreemde eend

Vier dagen in de week werkt Bernardina. “Nu nog twee dagen thuis en twee dagen op kantoor. In het begin van de coronaperiode heb ik wel wekenlang thuis gezeten, totdat we in de zomer weer een paar dagen naar kantoor mochten. De mogelijkheid om naar kantoor te gaan wordt snel weer uitgebouwd.” Ze is er ‘een beetje een vreemde eend in de bijt’, zegt ze met de nodige zelfspot. “Alles wat nu binnenkomt als junior assistent accountant, heeft na het VWO een opleiding Nijenrode gevolgd. Ik ben hier direct na de havo terechtgekomen, als administratief medewerker. Daarna heb ik die kennis natuurlijk wel bijgespijkerd met allerlei interne opleidingen, dus de basis is er gewoon.”

Assistent accountant

Het was min of meer toeval dat ze in haar latere rol terecht is gekomen. “Ik begon er op de samenstelafdeling. Ik heb het jaren gedaan, met veel plezier. Toen een collega van de controlepraktijk het drukker kreeg, ben ik die gaan helpen. Die hulp werd steeds meer, en sinds zeven jaar ben ik dan assistent accountant.” Met haar ervaring van ruim dertig jaar kent ze een groot deel van het klantenbestand. “In ieder geval alle klanten voor wie ik ooit heb ingeboekt. Bij sommige klanten kom ik al jaren over de vloer.”

Heel veel dossiers en papier

Het kantoor van 1991 is onvergelijkbaar met dat van 2021, zegt ze. “Er is heel veel veranderd. Waar ik het meest aan moest wennen? Dat is toch wel dat alles nu is geautomatiseerd, al is dat allemaal wel heel geleidelijk gegaan. Als je nu ziet dat je makkelijk op je laptop een controle kunt uitvoeren: daar kwamen vroeger heel veel dossiers en veel papier aan te pas.” Is het werk er ook zakelijker door geworden? Bernardina aarzelt even. “Naar de klant toe is het misschien allemaal wat zakelijker geworden. Maar onderling zeker niet. Ik draai nu dertig jaar mee en ik vind het werk bij Alfa nog steeds leuk. Het is hier toch één grote Alfa-familie. En nu we onderdeel zijn van Alfa Registeraccountants in Nijkerk, heb ik er ook nog een heleboel collega’s bij gekregen.” Lachend: “Nee hoor, ik wil hier wel oud worden!”

Voor Team Westland de Tourmalet op

De niet-kantoordagen worden ingevuld met wandelen, fietsen, haken en lezen. En begin oktober staat er nog een bijzonder uitstapje op het programma. Als lid van Team Westland gaat Bernardina samen met nog enkele honderden Westlanders de Tourmalet beklimmen, voor het goede doel: geld ophalen voor onderzoek naar kanker. De meesten pakken de 18,3 kilometer lange klim (1400 hoogtemeters) op de racefiets, zij is een van de wandelaars.

“Vorig jaar is het door corona niet doorgegaan. Dit jaar moet het er wel van komen. Zwaar? Ach, fietsend zou ik het niet redden. Maar lopend kom ik zeker boven. Ik doe mee omdat we in 2017 een goeie collega van ons in kantoor Naaldwijk aan kanker zijn verloren, Peter van Koppen. En ook nog een goeie vriend van ons. Dat was genoeg reden om mee te gaan. Laten we hopen dat alles tegen die tijd allemaal weer open is en we dit jaar wel echt de berg op kunnen.”