Banner

Even voorstellen: Annet van Vliet

19 maart 2021 | Door:  Eva van Eijck

De bloemen en de taart voor haar 12,5-jarig dienstverband werden keurig en coronaproof aan de deur bezorgd. “Het was alternatief, maar wel leuk. Ach, een echte mijlpaal is het ook niet”, kijkt Annet van Vliet erop terug. Die periode heeft ze volgemaakt bij het Naaldwijkse kantoor van Alfa, waar ze begon als stagiair, verder ging als accountant om nu de rol van accountancyverantwoordelijke te vervullen.

Accountancyverantwoordelijke zeg je? Annet: “Ja, ik ben eigenlijk gewoon accountant, maar daarnaast ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van de accountancyzaken op kantoor. Lastige vragen en problemen komen bij mij terecht. Heel uitdagend. Het is meer een interne rol. Omdat ik jonge kinderen heb en parttime werk, vond ik dat ik klanten niet goed genoeg kon bedienen. Dit is daarom een bewuste keus geweest.”

Haar liefde voor het accountantsvak bloeide al heel snel op. “Op de middelbare school vond ik management en organisatie leuke vakken. De cijfers triggerden mij wel. Ik ben naar de Hogeschool Rotterdam gegaan en toen ik klaar was, doorgegaan voor de AA-titel. Als accountant kun je meedenken met klanten, je hebt veel klantencontact en je ziet bedrijven groeien. Je ziet de ondernemer erachter en je hebt een grote diversiteit aan klanten.”

 

Sparren met collega’s

Door haar andere rol is het contact nu vooral met collega’s. “Ik kijk samen met de klantbeheerders mee naar de cijfers van hun klanten. Het sparren met collega’s vind ik eigenlijk even mooi. Met hen heb je dezelfde band als met een klant: hoe zie jij dit, hoe zou jij dit doen? Ik heb zelf nog een paar klanten die ik niet kwijt wilde. Daar bespreek ik nog jaarlijks de cijfers mee. Mijn rol is iets verschoven, maar ik ben nog steeds met hetzelfde bezig.”

Chatfunctie

De 24 uur die Annet per week werkt, worden nu vooral in huis doorgebracht. “Ik denk dat ik nog één keer per week even naar kantoor ga om een rapport te tekenen of voor een afspraak. Het heeft ook zeker voordelen, thuiswerken. Als accountancyverantwoordelijke krijg je heel veel vragen. Als je thuis zit, stellen mensen die vragen veel gerichter. En waar nodig kunnen we elkaar nog steeds vinden. We hebben een chatfunctie om direct met een collega te kunnen overleggen. Ik ben iemand die ook makkelijk de telefoon pakt. Of even videobellen, dan zie je elkaar weer even.”

Alfa is haar eerste en enige werkgever. “Ik ben als stagiair van de hogeschool binnengekomen en altijd blijven hangen. Ik heb meerdere teams gezien en ik ken heel veel collega’s omdat ik er al zo lang zit. Wat het leuk maakt? Toch wel de mensen met wie je samenwerkt. En de flexibiliteit die je hebt bij Alfa. Ik kan het werk doen op het moment dat ik het wil.”

Westlandse economie

Momenteel maakt Annet deel uit van het mkb-team bij Alfa. Op die plek kan het bijna niet anders of ze krijgt iets mee van kaalslag onder mkb-ondernemers in coronatijd. Annet: “Gelukkig valt het nog redelijk mee. Bij de sierteelt zat vorig jaar de schrik er goed in, maar we zien nu dat veel ondernemers de tegemoetkomingen van de overheid weer aan het terugbetalen zijn. Als ik naar de grotere bedrijven in de tuinbouw kijk, denk ik dat de Westlandse economie er aardig doorheen komt. De klappen zullen vooral in de winkels gaan vallen. Ik hoop dat het gros toch lekker door kan blijven gaan. Het is voor ons een heel druk jaar geweest. En aan de ene kant ook wel weer mooi. Je ziet het belang van de accountant nu goed, vooral het maatschappelijke belang dat eraan hangt.”

Werk/privé balans

Met kinderen in de leeftijd van twee en vier jaar is de agenda náást Alfa gauw gevuld. “We vinden het heerlijk om lekker buiten te zijn: wandelen, fietsen, speeltuinen. We zijn heel erg van de bordspelletjes. Heerlijk om op zaterdagavond met z’n viertjes te doen. Zelf wil ik nog weleens graag een rondje hardlopen of wandelen. Even lekker je hoofd leegmaken. Of juist nadenken over sommige dingen.”