Banner

Laat jouw kantoorgebouw niet sluiten

20 juli 2021 | Door:  Friso Horst

Onderneem actie als jouw kantoorgebouw nog niet beschikt over een energielabel, dat bespaart je op termijn namelijk veel moeite. Hoe kun jij ervoor zorgen dat jouw kantoorgebouw niet wordt gesloten? Welke subsidieregelingen kun je hiervoor gebruiken en waar moet je rekening mee houden?

Sluiting kantoorgebouw

Een groot deel van de kantoorgebouwen in Nederland loopt gevaar om gesloten te worden. Slechts 38 % van alle kantoorgebouwen beschikt over een energielabel C of hoger. Meer dan de helft van alle kantoorgebouwen beschikt nog niet over een energielabel.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, beter bekend als de RVO, heeft besloten dat kantoorgebouwen moeten beschikken over minimaal een energielabel C vóór 1 januari 2023. Indien dit niet voor de gestelde termijn gebeurt, wordt het kantoorgebouw gedwongen gesloten. Echter gelden er wel bepaalde uitzonderingen. Als het kantoorgebouw voor minder dan 50 % de functie kantoor bekleed, voor kantoorgebouwen met een omvang tot 100m2 en voor rijksmonumenten geldt de verplichting niet. Ook als er energiebesparende maatregelen worden getroffen om ervoor te zorgen dat het kantoorgebouw recht heeft op een energielabel C of hoger en de daar bijbehorende terugverdientijd niet langer dan tien jaar is.

Labeling kantoorgebouw

Op de website EP-Online kan je erachter komen welk energielabel jouw kantoorgebouw heeft, mits jouw kantoorgebouw al een energielabel heeft. Tevens is het goed om te weten dat het energielabel een geldigheidsduur heeft van 10 jaar.

Energielabel verkrijgen

Als je kantoorgebouw nog geen energielabel heeft, of een te laag energielabel heeft, moet je een aantal stappen doorlopen. De eerste stap is het aanvragen van maatwerkadvies, hierbij moet een energieadviseur worden betrokken die het bedrijfsgebouw controleert op een aantal kenmerken, verbetermogelijkheden signaleert en een kostenberekening maakt. De stap die daarop volgt is het uitvoeren van de maatregelen die uit het maatwerkadvies naar voren zijn gekomen. Zorg ervoor dat je dit voor 2023 uitvoert, om tijdig op een energielabel C of hoger te komen. De laatste stap is om het energielabel op te laten stellen en te registeren door een energieadviseur.

Subsidieregelingen

Indien jouw kantoorgebouw nog niet beschikt over een energielabel C of hoger heb je mogelijk recht op de energie- of milieu-investeringsaftrek. Dit is een extra aftrek van de winst die je maakt welke is gerelateerd aan de omvang van de gemaakte investering.

Indien de energieadviseur bij het maatwerkadvies Erkende Maatregellijsten (EML) meeneemt kan je subsidie ontvangen voor het maatwerkadvies, mits je de daarbij behorende maatregelen van het maatwerkadvies laat uitvoeren. De Erkende Maatregellijsten omvatten energiebesparende maatregelen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Op deze lijsten staan onder andere mogelijkheden tot het isoleren, ventileren, verwarmen en koelen van het kantoorgebouw. Het maatwerkadvies wordt ook wel energieprestatieadvies (EPA) genoemd. Dit advies heeft echter niet automatisch een energielabel tot gevolg, als opdrachtgever kan je afspreken om ook een energielabel te laten opmaken wat vaak weinig extra kosten met zich meebrengt.

Alfa helpt graag

Heb je een kantoorgebouw zonder energielabel of voldoet het huidige energielabel nog niet aan het nieuwe besluit van de RVO? Neem dan gerust contact met ons op en wij helpen je graag verder met advies en aanvraag van subsidies.

Friso Horst

Friso Horst

Assistent accountant

088 2532311 | fhorst@alfa.nl


Meer over Friso