Banner

Wat wordt mijn kostprijs bij extensiveren?

1 november 2023 | Door:  Maaike Groot

De regelgeving voor de melkveehouderij gaat steeds verder. Een voorbeeld hiervan is de afbouw van de derogatie voor de komende 3 jaar. Als melkveehouder heb je hiermee te maken – wegkijken is geen optie meer. Maar hoe ga je met dit inzicht om en wat gaat dit doen met je kostprijs?

Met dit artikel krijg je snel inzichtelijk wat de financiële impact is van het verlies van derogatie in combinatie met extensiveren. Het is een onderdeel van het artikel “Klimaatwetgeving en stijgende kosten stuwen kritieke melkprijs boven de 50 cent”, maar dan in een verkorte versie.

Prognose

De analyse is gebaseerd op de cijfers van de periode 1 juli 2022 tot en met 30 juni 2023 (zie tabel 1). Hierin is goed te zien dat in het afgelopen jaar, mede door de hoge melkprijs, een uitmuntend resultaat is behaald. De gemiddelde kritieke melkopbrengst (KMO) lag dat jaar op 48,40 euro per 100 kg melk. In oktober 2023 ligt de basismelkprijs van circa 41 euro per 100 kg melk ver onder deze KMO.

Er is een prognose gemaakt met betrekking tot het effect van verlies van derogatie op de KMO, waarbij de productie onveranderd blijft. Daarnaast is er een krimpscenario uitgerekend.


Tabel 1: Kritieke melkopbrengst bij verlies van derogatie en krimpscenario - klik op de tabel voor een grotere weergave

Conclusies

  1. Verlies van derogatie in combinatie met de stijgende rente zorgt voor een flinke KMO- stijging; in de prognose stijgt de KMO in 2026 naar bijna 53 euro. De melkprijs zal in de toekomst omhoog moeten naar dit niveau, om de rekeningen te kunnen blijven betalen.
  2. Het afzetten van mest zorgt voor verhoging van de KMO. De prijs die wordt betaald voor het afzetten van mest is sterk bepalend. Regionaal kan dit nog weleens sterk verschillen. Deze verhoging zal moeten worden beperkt of moeten worden opgevangen door een melkprijs met een hogere waarde.
  3. Krimpen in bedrijfsproductie lijkt een slechte oplossing; in het voorbeeld stijgt de KMO dan naar 68,60 euro.
  4. Variabelen, zoals de hoogte van de financiering (financiële lasten), de ligging van je bedrijf (prijs die je betaalt voor het afzetten van mest) en je ruwvoerpositie (hoe zelfvoorzienend ben je?), hebben een sterk effect als het gaat om de vraag of extensiveren resulteert in een verhoging of verlaging van de KMO op je bedrijf.
  5. In het artikel “Klimaatwetgeving en stijgende kosten stuwen kritieke melkprijs boven de 50 cent” is nog een ander scenario uitgerekend voor dezelfde situatie, maar dan met een hogere productie per koe. Dit blijkt de meest gunstige uitkomst te geven. Hierover lees je hier meer.

Hoe beperk je het effect van de afbouw?

Zoals hierboven benoemd, zorgt de afzet van mest voor een extra kostenpost voor jouw bedrijf bij verlies van derogatie. Wanneer extensiveren voor jouw bedrijf niet van toepassing kan zijn, is het van belang om de mestafzetkosten op een andere manier te beperken. Daarvoor bestaan verschillende mogelijkheden:

Ga er vooral mee aan de slag! Zorg ervoor dat je voorbereid bent op de afbouw van de derogatie en onderzoek wat dit financieel gaat betekenen voor jouw bedrijf. Welke stappen moet je hierin zetten? Maak hierin een keuze, want dit wordt wel een flinke uitdaging. Het zal creativiteit en doorzettingsvermogen van je vergen om de komende jaren goed te doorstaan.

Waarschijnlijk geeft dit genoeg stof tot nadenken. Hoe ga je hiermee om op jouw bedrijf? Wat gaat het effect zijn op je kostprijs? Spar hierover met je Alfa-adviseur en kom in actie.

Maaike Groot

Maaike Groot

Bedrijfskundig adviseur

088 253 2147 | mgroot@alfa.nl


Meer over Maaike