Banner

Loonbedrijf Borst - Ondernemer van de maand

11 februari 2019 | Door:  Maarten Dekker

Officieel zou hij het rond deze tijd rustig moeten hebben. Want de piek ligt voor loonbedrijf Borst toch vooral in de zomer. ‘’Dan begin je ’s morgens om zes uur en mag je blij zijn als je ’s avonds voor tienen weer binnen bent.” Maar door de nieuwbouw van nieuwe schuren, kantoren en een kantine loopt Leo Borst eind januari nog nét niet rood aan van de stress. “Met de kerstdagen was alles wind- en waterdicht. Gelukkig zijn ze nu met de afronding bezig!”

ind januari is het meestal de tijd voor ‘kleine klussies’ zegt Leo, een van de vier firmanten. Vanaf half februari komt er weer een beetje schot in de vaste werkzaamheden, die vooral de seizoenen van de boeren volgen. Een groot deel van de klanten is actief in de agrarische sector, al is het bedrijf ook actief met grondverzet en waterbeheer voor overheden en bedrijven. Leo is er verantwoordelijk voor de planning (‘al zit ik ook gewoon op de trekker’). “Plannen was het afgelopen jaar heel makkelijk met zo’n zomer. Maar normaal gesproken is ons werk heel afhankelijk van het weer. Dan belt er gerust een boer met de vraag of we vanavond of anders morgen nog langs kunnen komen. Ach, je probeert zo flexibel mogelijk te zijn hè. Dan maak je maar een paar uurtjes extra.”

Ook op zondag

Zeven dagen per week gaat het werk dan door. Leo: “In het weekend werken we ook. Ja, ook op zondag. De tijd dat er op zondag niet werd gewerkt is wel voorbij. Boeren zijn niet zo moeilijk meer. Het werk moet toch gedaan worden.” Op zijn zestiende - ruim veertig jaar terug - begon Leo op het bedrijf dat vader Jan in 1958 begon. Van de zes broers die ooit in het bedrijf zaten, is Leo met broer Garrie nog over. Inmiddels loopt ook de volgende generatie op het bedrijf rond: Johan en Thomas, zonen van Garrie. Een talentvolle generatie: “Johan heeft vorig jaar een nieuwe bouwlandbemester ontwikkeld. Standaard gaan die tot acht meter breed, wij hebben er nu een van negen meter dertig. Dan hoef je minder te keren. Fijn, een paar oomzeggers die handig zijn.”

Twee en een halve ton

Want behoefte aan nieuwe machines is er continu. Leo: “Investeren moet je elk jaar. Natuurlijk, het is ook afhankelijk hoe een jaar is geweest. Maar twee en een halve ton aan nieuwe machines geef je al gauw uit in een jaar. Al doen we niet mee aan elke trend. Voor je het weet heb je een schuur vol met ouwe troep.” Inclusief de vier firmanten telt het bedrijf acht medewerkers. Die krijgen in de drukke maanden versterking van zzp’ers en de zonen van klanten, zodat alle veertien trekkers dan in gebruik zijn. “En we doen ook regelmatig een beroep op de collega’s. We werken goed samen, we helpen elkaar over en weer.”

Asbest op het dak

Het zijn de maanden van maaien en zaaien, van egaliseren en ploegen. Maar nu komt de grootste drukte voor rekening van de nieuwbouw. “We hadden drie schuren die eigenlijk te laag waren, met aparte wanden ertussen. En er lag ook nog eens asbest op het dak. De hele schuur moest leeg. Spullen die we alleen van de zomer nodig hebben, konden we kwijt bij klanten. De rest staat hier op het terrein, buiten. Hele weekenden zijn we doorgegaan.”

Op het dak van de nieuwbouw komt ook nog een compleet zonnepanelenpark: 598 stuks. “Zelf verbruiken we amper stroom dus het meeste leveren we weer terug aan het net.”

Subsidies

Sinds twee jaar komt Alfa er over de vloer. “Directeur Maarten Dekker was weleens een praatje komen maken. We zochten een accountant die wat meer bekend is met het agrarisch werk. We hebben bijvoorbeeld weleens te maken met subsidies. Toen we onze vorige accountant iets vroegen over subsidie op een bepaalde machine, wist hij dat niet. Maarten belde vijf minuten later terug met het antwoord. Het is vaak heel specifiek. Soms scheelt het net één onderdeel of je wel of geen subsidie kunt krijgen. Dus zijn we naar Alfa gegaan. Het klikt, we hebben er alle vertrouwen in.”

Maarten Dekker

Maarten Dekker

Directievoorzitter

088 2532109 | mdekker@alfa.nl


Meer over Maarten