Banner

Met CodeGorilla in vier maanden tijd van werkloos naar een baan

2 maart 2021 | Door:  Carl Drenth

Met een studie bestuurskunde achter de rug wilde het nog niet echt vlotten met de carrière van Diem Do. “Ik werd er niet gelukkig van”, zegt ze terugkijkend. Waar ze wel gelukkig van werd, ontdekte Diem gauw genoeg: mensen die te ver van de arbeidsmarkt af staan aan een baan met toekomst helpen, als programmeur in de IT. Met haar CodeGorilla leidt ze hen in vier maanden tijd op via een intensieve bootcamp. Als succesvol sociaal ondernemer won ze prijzen, sprak op TEDx Amsterdam. Met een lach: “Toen ik begon wist ik in eerste instantie niet eens wat sociaal ondernemen inhield. Ik heb gewoon gedaan wat ik dacht dat goed was.”

CodeGorilla

Eerst maar eens die naam: CodeGorilla. “Het bedrijf is ontstaan in Emmen. Er leek de mogelijkheid te zijn dat we ons konden vestigen in de voormalige dierentuin, maar het is uiteindelijk niet door gegaan.” Inmiddels is het bedrijf gevestigd in Groningen. Ze begint ermee nadat bestuurskunde haar toch niet kan boeien. “Ik had altijd al wel affiniteit met IT. Ik was bezig met ideeën voor websites, voor apps. Werken in de IT leek me echter geen optie. Ik dacht echter dat je daar heel slim voor moet zijn. In die tijd was ik op zoek naar een baan. Ik solliciteerde toch op een baan als programmeur. Ik werd afgewezen, maar ik heb wel een knop in mijn hoofd omgezet: ik ga leren programmeren en jullie gaan mij hoe dan ook aannemen.”

Het valt haar op dat er enorm veel vraag is naar programmeurs. En ook dat de werkloosheid in Zuidoost-Drenthe aan de hoge kant is. Als ze ook al aan de slag gaat met projecten voor mensen die in de bijstand zitten, ontstaat het idee voor CodeGorilla. Waarom mensen die nu niet aan een baan komen in een kort traject klaarstomen voor de arbeidsmarkt?

Bedrijf simuleren

Diem: “Ja, er zijn meer opleidingen. Ook online en zelfs gratis, om thuis te doen. Maar wat wij doen, is ook andere dingen aanleren. Sociale vaardigheden bijvoorbeeld. Of de etiquette op de werkvloer. Heel veel dingen die voor jou en mij normaal zijn, zijn voor onze deelnemers niet normaal. We simuleren ook een echte bedrijfssituatie, met gezamenlijk lunchen of een vrijdagmiddagborrel. Er ontstaat dan al heel gauw een groepsdynamiek. Want iedereen zit in hetzelfde schuitje. Dat is het verschil met andere trainingen.”

Elke laag

Deelnemers aan de bootcamp van CodeGorilla ‘komen uit elke laag van de samenleving’, zegt Diem. “Jonge mensen die tijdens hun studie ergens tegenaan zijn gelopen. Mensen die een tijdje depressief zijn geweest. Afgestudeerden technische natuurkunde naar wie geen vraag is op de arbeidsmarkt. Kandidaten in de bijstand die al acht jaar thuis op de bank zitten. En wat we in deze tijd heel veel zien: mensen die hun baan dreigen te verliezen zoals in de horeca, zzp’ers die zich aanmelden.”

Flexibel zijn

Maar is iedere dropout ook geschikt als junior developer, de titel die na vier maanden blokken op hun cv prijkt? Diem schudt het hoofd. “Je moet wel een beetje met die computer kunnen omgaan. Maar het belangrijkste is: je moet open staan voor verandering, nieuwe dingen willen leren, flexibel meebewegen. Voor mensen die in het verleden een goede baan hebben gehad is dat moeilijk, helemaal onderaan beginnen. En je moet het leuk vinden, acht uur per dag achter de computer.”

Selecteren op coachbaarheid

Toch valt het aantal uitvallers mee, rekent ze voor: hooguit één tot twee op een groep van twintig. “We selecteren niet op achtergrond of ervaring, alleen maar op coachbaarheid.” Ze ziet kandidaten niet alleen maar technisch slimmer worden, maar ook zelfvertrouwen krijgen. “Bij mensen met een bijstandsuitkering zit er heel veel eenzaamheid en schaamte. Ze komen schuchter, een beetje bangig binnen. Daar is na de eerste week al niks meer van over. Ik ken kandidaten die een vaste baan hebben gekregen of een huis hebben kunnen kopen.”

Softwareontwikkelingsbedrijf

Toch is deelname aan de bootcamp geen baangarantie. Het is reden voor de ondernemer-in-Diem om het volgende project op te starten. “We willen een softwareontwikkelingsbedrijf beginnen. De bovenkant van onze deelnemers stroomt moeiteloos door naar een betaalde baan, niet de groep die sociaal onhandig is of bang is voor een sollicitatiegesprek. In dat bedrijf kunnen we hen langer opleiden en de werknemersetiquette bijbrengen. Na één, twee jaar stromen ze uit. We hebben al één launching customer die met ons van start wil.”

Ook zijn er plannen om de formule verder uit te breiden. Diem kijkt naar Oost-Nederland, als eerste stap om ook in andere delen van Nederland actief te worden. Door corona is die formule al deels gekanteld. “Iedereen zit thuis. Maar we houden het er straks wel in, dat je een deel thuis doet en een deel op kantoor.”

Alfa

De kosten die de deelnemers betalen hangen af van hun persoonlijke situatie. Ook uitkeringsinstanties willen weleens bijspringen. Om CodeGorilla financieel in goede banen te leiden, kijkt Alfa over de schouder mee.  Diem: “Alfa is voor ons heel belangrijk. Toen ik startte als ondernemer, wist ik niets van belasting, verloning of administraties. Wat ik wel weet is dat het erbij hoort en dat het heel belangrijk is. De rol die Alfa daarin speelt is heel groot. Alfa wijst mij erop dat het weer tijd is voor fiscale en andere zaken. Wat ik leuk vind is alles behalve de belasting en administratie. Ik wil vooral waarde creëren voor onze deelnemers en CodeGorilla laten groeien. Dan is het fijn dat die andere zaken professioneel worden opgepakt.”