Banner

Let op: vanaf 2 maart kun je weer EHG-subsidie aanvragen

13 februari 2020 | Door:  Chris Boers

Plannen om te investeren in energiebesparende maatregelen voor je tuinbouwbedrijf? Doe het nu. De bekende EHG-subsidieregeling is vanaf 2 maart weer geopend. Als je gebruikmaakt van een ontbindende voorwaarde, kun je zelfs al verplichtingen aangaan met je leverancier.

 
Met de EHG-regeling (Energie-efficiëntie en Hernieuwbare energie Glastuinbouw) wil de overheid ondernemers stimuleren meer te investeren in maatregelen die energie besparen. De subsidieregeling is aantrekkelijk, omdat een aantal gangbare investeringen eronder vallen. Dan hebben we het bijvoorbeeld over een tweede energiescherm, de aansluiting op een warmtenetwerk of -cluster en een luchtbehandelingssysteem.
 

Wijzigingen

De regeling voor 2020 komt grotendeels overeen met die van vorig jaar. Wel zijn er twee belangrijke wijzigingen bekendgemaakt:

Tweede energiescherm: subsidie per meter

Ben je van plan een tweede energiescherm te laten monteren? De maximale subsidiabele kosten per vierkante meter geïnvesteerd kasoppervlakte (minimaal 4 hectare) zijn nu
7 euro (was 6 euro). Heb je minder kasoppervlakte, dan gaat het maximale subsidiebedrag naar 8 euro (was 7 euro).
 

Luchtbehandelingssysteem: subsidie per meter

Investeren in een luchtbehandelingssysteem? Dan kun je nu 30 euro per vierkante meter geïnstalleerde kasoppervlakte tegemoet zien (was 15 euro). Die forse verhoging heeft te maken met de evolutie in systemen. Die zijn beter, maar ook duurder.
 

Tweede energiescherm: maximale subsidie

Wil je een tweede energiescherm laten monteren, dan kun je maximaal 250.000 euro subsidie ontvangen. Dat bedrag lag op 150.000 euro (per bedrijf of samenwerkingsverband van bedrijven). Met die forse verhoging wil de overheid vooral de grote bedrijven enthousiast maken voor de installatie van een dubbel scherm.
 

Luchtbehandelingssysteem: maximale subsidie

Verder kun je bij de investering in een luchtbehandelingssysteem ook op een verdubbeling van het subsidiebedrag rekenen. Dat was maximaal 187.500 euro, maar dat wordt met ingang van dit jaar 375.000 euro. In het verleden bleek het bedrag onvoldoende om een compleet systeem neer te zetten.
 

Je kunt nu al afspraken maken

Geïnteresseerd in een investering die onder de EHG-regeling valt? Dan kun je al afspraken maken met je leverancier, op één (ontbindende) voorwaarde: geen subsidie is geen overeenkomst. En vergeet ook niet om voorafgaand aan de subsidieaanvraag je gecombineerde opgave en CO2-emissie in te dienen. Dat kan vanaf 1 maart,
de EHG-subsidie start een dag later.
 

Vraag het Alfa

Wat levert die investering je nou eigenlijk op? En hoe regel je het zonder dat je er omkijken naar hebt? Vragen waar Alfa een antwoord op heeft. Als je energiebesparende plannen hebt, is het goed om Alfa te laten meekijken. We staan voor je klaar!
Chris Boers

Chris Boers

Bedrijfskundig adviseur

088 2532450 | cboers@alfa.nl


Meer over Chris