Banner

Lenen bij jouw BV, is dat wel zo'n goed idee?

4 september 2023 | Door:  Annelies Ruiterkamp

Tijdens een gesprek in het kader van financiële planning kaart ik de leningen bij de BV aan. Ik vraag ook naar de leningsovereenkomst en de voorwaarden die ze hebben vastgelegd. Ik zie twee paar grote ogen, veel verbazing en ook wat frustratie. “Hoezo, een lening? De BV is van mij en dus is dat geld toch ook van mij?” Ik begrijp de reactie, maar er zitten wat addertjes onder het gras als je leent bij jouw eigen BV.

Schuld

Als ondernemer heb je het voordeel dat je kunt lenen bij jouw eigen BV. Kom je niet uit met het salaris dat je ontvangt, dan is het best makkelijk om de bankpas van de BV te gebruiken om een vakantie te boeken of andere uitgaven te doen. De BV draait immers goed en er is genoeg geld beschikbaar. Maar als je iets koopt dat een ander voor je betaalt, dan ontstaat er een schuld. Zo ook als de BV jouw uitgaven bekostigt.

Zekerheid

Stel dat een willekeurig persoon jou aanspreekt en vraagt of hij geld van je mag lenen. Wat zou je dan doen? Ik kan mij voorstellen dat je afspraken wilt vastleggen over rente en aflossing en dat je een zekerheid wilt inbouwen voor het geval er niet kan worden afgelost. Is er geen onderpand, dan lijkt het logisch om een hogere rente te vragen als compensatie voor het risico dat je loopt. Als je vermoedt dat deze persoon al tot zijn nek toe in de schulden zit, waarom zou je dan een nieuwe lening verstrekken? Zo moet je het ook zien als je een lening aangaat bij je eigen BV.

Bovenmatig

Stel dat jouw schuld bij de BV jaar in jaar uit verder oploopt door privé uitgaven omdat je niet in staat bent om deze jaarlijks af te lossen of de rente te betalen, dan kan de fiscus dat zien als bovenmatig. Is er geen leningsovereenkomst, of is de rente te laag, dan kan de fiscus dit zien als onzakelijk. Met als mogelijk gevolg dat je belasting verschuldigd bent over de gehele lening. Dat kan best zeer doen in de portemonnee. Een bijkomend risico is dat er op dat moment onvoldoende middelen zijn om de belasting te betalen. De schuld was immers niet voor niets opgelopen.

Met het lenen van je BV is niets mis. Maar laat je niet bijten door die adder onder het gras. Neem de bedragen in de jaarrekening en je belastingaangifte niet zomaar ter kennisgeving aan. Vraag jezelf eens af hoe het komt dat de schuld oploopt. En laat je (zeker als partner) goed informeren over de voorwaarden, beperkingen en mogelijke gevolgen bij echtscheiding of overlijden. Een schuld blijft immers een schuld totdat je deze aflost.

Wil je ook inzicht in jouw financiële situatie? We helpen je graag.  

Annelies Ruiterkamp

Annelies Ruiterkamp

Financieel planner

088 2531116 | aruiterkamp@alfa.nl


Meer over Annelies