Banner

Economisch mindere tijden, wat nu?

16 maart 2023

Na jaren van economische voorspoed deed de coronacrisis zijn intrede en inmiddels koelt de economie af. Dit vraagt om een ander perspectief op ondernemen. Ondernemen in tijden van overvloed aan consumptie is allicht eenvoudiger, maar ook economisch mindere tijden en crisissen kennen winnaars. Er zijn namelijk altijd kansen en mogelijkheden.

Van reactief en proactief

In de afgelopen jaren zijn in veel branches dusdanig veel aanvragen of verkopen gerealiseerd dat er uit voorzorg alleen reactief aan verkoop werd gedaan. Actiever aan verkoop doen zou kunnen leiden tot extra afzet, wat door capaciteitsproblemen veelal niet te realiseren viel. Door een afkoelende economie is de verwachting dat de vraag, nu of in de toekomst, gaat dalen. Dit werpt een nieuwe blik op de afweging tussen een reactieve en proactieve benadering. Zaai nu, om in de toekomst te kunnen oogsten, stap dus af van enkel een reactieve houding.

Beoordeel de ingeslagen weg

In tijden van mindere hectiek is het nuttig om de ‘koers’ van de onderneming nogmaals te beoordelen. Waar staat de onderneming op weg naar de toekomstvisie? Is er überhaupt een stip op de horizon waar naartoe gewerkt wordt? Past het klantbestand nog bij de onderneming en het product of de dienst die geleverd wordt? Beoordeel wat er nodig is en vertaal dat in acties!

Versterk jezelf en de onderneming

Iedere ondernemer heeft behoefte aan een klankbord of een sparringpartner om uitdagingen en problemen mee te bespreken. Zoek tijdig naar een geschikte partner of coach die aanvullend is op jouw kwaliteiten als ondernemer en kennis heeft van de markt.

Focus op wat er wel kan

Verloren gaan in negativiteit en de ‘schuld’ geven aan anderen (het plaatsen buiten jezelf) is veelal makkelijker dan denken in oplossingen en focussen op wat wel mogelijk is. Dit is exact waarom de winnaars van economisch mindere tijden kansen identificeren en hier ook werkelijk iets mee gaan doen. Denk in scenario’s en bereid zo goed mogelijk voor op wat komen gaat.

Hoe helpt Alfa jou hierbij?

Toe aan een verdere ontwikkeling als ondernemer en onderneming? Het bedrijfskundig team van Alfa staat voor jou klaar!  Onze bedrijfskundig adviseurs spreken de taal van de mkb'er, zijn resultaatgericht en streven naar verbeteringen op terreinen als structuur, werkplezier en rendement. Onder hun begeleiding maak je strategische keuzes, die vertaald worden in een concreet actieplan. Lees meer over de dienstverlening.

Bij Alfa staan adviseurs voor je klaar met kennis van zaken en betrokkenheid als belangrijkste toegevoegde waarde. Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op!