Banner

Column Bouwtotaal: Sloophout

28 april 2021 | Door:  Gerrald Heijnen

Houtbouw wordt de laatste jaren gepresenteerd als het duurzaam alternatief voor het bouwen met beton en baksteen. Als je googelt op houtbouw word je gelijk geconfronteerd met de vele voordelen van houtbouw. Voor mijzelf een eyeopener want het wonen in een  houtbouw huis is zelfs gezonder. Het bracht mij op de vraag: is er fiscaal nog een voordeel te behalen met houtbouw?

Het antwoord op de bovengestelde vraag luidt: ja. Er is inderdaad een fiscaal voordeel met houtbouw te behalen. Helaas zit voordeel veelal bij jouw opdrachtgevers die als ondernemer diensten bij jou afnemen. Het fiscale voordeel is namelijk te vinden in de Milieu investeringsaftrek(MIA) en willekeurige afschrijving voor milieu investeringen(VAMIL). De MIA is een extra investeringsaftrek in de inkomstenbelasting en de vennootschapsbelasting, wanneer geïnvesteerd wordt in aangewezen bedrijfsmiddelen. Hoe hoog het percentage van deze investeringsaftrek is, is afhankelijk in welke categorie de investering is ingedeeld. De aftrek is respectievelijk 36%, 27% of 13,5%.
De VAMIL biedt een liquiditeitsvoordeel doordat je het bedrijfsmiddel voor 75% willekeurig kan afschrijven. Dit kan een versnelling van de afschrijving zijn of een vertraging van de afschrijving. Met de versnelling of vertraging van de afschrijving kun je de belastingheffing per jaar beïnvloeden.

Welke investeringen?

Wanneer kom je dan in aanmerking voor de MIA of VAMIL? Ieder jaar wordt er een lijst gepubliceerd welke investeringen hiervoor in aanmerking komen. Doe je een dergelijke investering dan moet je deze binnen drie maanden na de investeringsdatum melden bij RVO. Welk soort hout komt er voor in de MIA VAMIL lijst van 2021? In deze lijst is de volgende post opgenomen:

A 6213. Sloophout in (onderdelen van) een bouwwerk of product (27% MIA en 75% Vamil):
a. bestemd voor: het gebruik voor de directe verwerking van niet-geïmpregneerd sloophout, waarbij bekend is van welke bron het hout afkomstig is en dit geverifieerd kan worden met onder andere afvoerbonnen,
b. bestaande uit: (onderdelen van) een bouwwerk of product van sloophout.

Als je dus sloophout verwerkt in het bouwproject kom je wellicht in aanmerking voor de MIA en VAMIL. Hoe groot is dan het voordeel voor de klant? Stel dat in een kantoorpand voor € 100.000,- aan duurzaam hout gebruikt wordt, levert dit een bedrag aan investeringsaftrek op van € 27.000,-. Dit levert in de inkomstenbelasting maximaal een voordeel op van € 13.365,- en in de vennootschapsbelasting maximaal een voordeel van € 6.750,-. Let op: dit is wel netto-geld, dus niet zoals andere subsidies weer belast. Daarnaast natuurlijk het liquiditeitsvoordeel.
Het voordeel is mooi meegenomen, maar zal voor de klant meestal niet de doorslaggevende factor zijn. Doorgaans zal de klant zelf uit ideologische overwegingen met dit alternatief komen. Tref je een dergelijk klant dan is het goed om te kijken wat je nog meer zou kwalificeren onder de MIA en VAMIL. Het is namelijk niet alleen sloophout dat in aanmerking komt voor MIA en VAMIL, maar ook keramische bakstenen met tenminste 60% gerecycled materiaal.

Kun je dan zelf nog voordeel behalen met de MIA en VAMIL? Als je investeringsplannen hebt kan het altijd de moeite lonen om de MIA-VAMIL lijst eens door te nemen. Jaarlijks vinden er veranderingen in de lijst plaats en kan het zijn de bedrijfsmiddelen die nu in aanmerking komen er volgend jaar niet meer opstaan. Dat kan een reden zijn om de investeringsplannen te wijzigen. Wil je hier meer over weten dan kun je altijd contact met mij opnemen.

Deze column is gepubliceerd op Bouwtotaal.