Banner

Inspelen op ontwikkelingen en een breed perspectief houden is een must in de huidige markt

11 april 2023 | Door:  Gerrald Heijnen

Hij had al eens eerder aan het ondernemerschap bij Scan-Air gesnuffeld. "Maar een paar jaar geleden kwamen we er niet uit met de toenmalige eigenaar." In 2017 is het wél raak voor Puck Hendriks. Samen met compagnon Wilbert Boon neemt hij het bedrijf in Haps over. Tot dan toe is Scan-air gespecialiseerd in klimaatsystemen voor de intensieve veehouderij. Maar inmiddels lonken andere markten, ook met het oog op risicospreiding.

Een onbekende in de sector is Puck Hendriks bepaald niet, als hij in 2017 om de tafel zit voor de overname van Scan-Air. Hij werkt al voor een bedrijf dat klimaatoplossingen voor de agrarische sector levert. Beoogd compagnon Wilbert Boon heeft z’n eigen installatiebedrijf, Boon Agrosystems in Barneveld. “We zagen in Scan-Air een bedrijf met potentie, met mogelijkheden om de omzet te vergroten. Een bedrijf met een goede basis, met een doordacht productenpakket. Maar ook een bedrijf dat meer kan inzetten op sales en marketing.”

De website van Scan-Air laat een breed pakket aan ventilatie- en daglichtsystemen zien, bedoeld om het klimaat te optimaliseren in onder andere pluimvee-, varkens-, geiten- en koeienstallen. Die vinden hun weg naar klanten via installateurs, aannemers en dealers in binnen- en buitenland. “Meer dan zestig procent van onze omzet is export.” Vanaf de overname weten de twee aandeelhouders elk jaar een omzetplus te realiseren. “De overname is goed verlopen. We zijn vrijwel geen klant verloren, sterker: er zijn er alleen maar bijgekomen. Vorig jaar hadden we écht het idee: nu corona achter de rug is gaat alles weer los. Maar we hebben nu weer te maken met een grondstoffenmarkt die niet heel erg stabiel is. De export is daardoor wat achtergebleven bij de verwachting. En in landen als Nederland en België speelt weer de stikstofdiscussie. We merken eigenlijk sinds een jaar dat ondernemers daardoor terughoudender zijn geworden om te investeren.”

Dertig medewerkers

Het is reden om ook eens buiten de sector te gaan kijken naar potentiële afnemers. Met Scan-Air wil Puck de blik verbreden naar markten als de industrie, de utiliteit en de tuinbouw. Producten worden in eigen huis ontwikkeld, geproduceerd en verpakt. Het merendeel van de dertig medewerkers heeft een rol op de werkvloer, in de productie. Zelf is Puck verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding en de commerciële contacten. Compagnon Wilbert combineert zijn werk in Haps in deeltijd met taken in het bedrijf in Barneveld. 

‘Geen dag hetzelfde’

De drive om ondernemer te worden heeft er bij Puck altijd al ingezeten, zegt hij achteraf. “Waarom? Omdat geen dag hetzelfde is. Omdat je altijd met uitdagingen bezig bent, met het zoeken naar oplossingen. In loondienst had je ook wel de gelegenheid om de kar te trekken, maar liepen zaken toch niet altijd zoals je wilde. Nu mag je zelf de lijnen uitzetten. Of het wennen was? Het is wel even zoeken geweest, ja. Je moet er flink wat energie en tijd instoppen. Dat worden weleens een paar uurtjes meer.” Met een lach: “Maar daar krijg je ook weer heel veel leuke dingen voor terug!”

Alfa in Barneveld

Een accountant voor Scan-Air is snel genoeg gevonden. Boon Agrosystems is al klant bij de Barneveldse vestiging van Alfa. Puck: “En Wilbert was tevreden over Alfa. Eerlijk gezegd hadden we geen zin om er verschillende accountants op na te moeten houden. Ook mij bevalt Alfa prima. We zijn wel een bedrijf dat veel nog zelf doet, zoals de btw-aangifte. Als we met (adjunct)directeur Gerrald Heijnen van Alfa in Barneveld om de tafel zitten, is het voor de jaarrekening of voor fiscale adviezen. Alfa verzorgt voor ons daarnaast de loonadministratie. Gerrald hebben we ook nodig gehad aan het begin van vorig jaar bij de nieuwbouw van ons pand in Haps. Alfa heeft ons toen goed geadviseerd over wat we konden doen. We zaten in Mill middenin een woonwijk. Dat was niet praktisch. We zitten nu veel dichter bij de snelweg, in een groter pand met meer mogelijkheden voor onze productie.”