Banner

Column Bouwtotaal: Fiscaal isoleren

17 februari 2021 | Door:  Gerrald Heijnen

Wat is de betekenis van de term isoleren? 'Isoleren is zorgen dat er zo min mogelijk warmte verloren gaat naar de omgeving'. Wat je bij gebouwen kan doen, kan je natuurlijk ook met je onderneming doen. En dan heb ik het met name over de fiscaliteit. Door minder belasting te betalen verhoog je het netto rendement van de onderneming. Ik introduceer daarom de term 'fiscaal isoleren'.

Net zo als bij isolatie van gebouwen heb je natuurlijk verschillende mogelijkheden bij het fiscaal-isoleren van de onderneming. Maar de basis ligt bij het gebouw zelf: de vloer-, wand- en dakisolatie. Hoe kun je dat nou toepassen bij de onderneming? De basis van het fiscaal isoleren begint bij de rechtsvorm van de onderneming. De keuze voor de rechtsvorm wordt doorgaans bepaald op basis van de beperking van aansprakelijkheden of fiscaliteit.

Invloed rechtsvorm

Beperking van de aansprakelijkheid is het belangrijkste argument voor de rechtsvormkeuze. De rechtsvorm moet passen bij de hoeveelheid risico’s die je loopt. Dit kan tot gevolg hebben dat je in een zwaarder belastingregime terecht komt. Speelt het vraagstuk van beperking van de aansprakelijkheid niet dan wordt de keuze voor de rechtsvorm doorgaans bepaald door de fiscaliteit. De insteek van de overheid was altijd dat de rechtsvorm fiscaalneutraal zou moeten zijn. Dit is echter niet zo. De belasting die geheven wordt bij een persoon die zijn onderneming in de inkomstenbelasting drijft kan sterk afwijken van de belasting die een zelfde ondernemer betaalt die zijn onderneming in een rechtspersoon (doorgaans een BV) drijft. Deze laatste wordt belast met vennootschapsbelasting en over de dividenden betaalt de aandeelhouder inkomstenbelasting. In economisch goede tijden, wanneer er goed geld verdiend wordt, is één of meerdere besloten vennootschappen interessant. Zie voor een verdere uitleg mijn column 'Niets is zo veranderlijk als het weer'. Maar in mindere tijden kan een overgang naar  een ondernemingsvorm die onder de inkomstenbelasting valt ook heel interessant zijn. Hier wordt echter zelden bij stil gestaan.

Voorbeeld

Een ondernemer die met zijn BV een winst behaalt van € 13.000,- nadat hij aan zichzelf het gebruikelijk loon heeft uitgekeerd van € 47.000,- betaalt  circa € 4.700,- meer aan belasting dan dat hij zou doen als hij  de onderneming als eenmanszaak had gedreven. Een voorbeeld wat de andere kant op gaat: als je in een goed jaar een resultaat hebt van € 100.000,- naast een loon van € 65.000,- wat je uitkeert. Je hebt dan in de besloten vennootschap jaarlijks een liquiditeitsvoordeel van circa € 24.000,- en een uiteindelijk voordeel op de lange termijn van € 1.500,- ten opzichte van een onderneming die onder de inkomstenbelasting valt. Het liquiditeitsvoordeel ontstaat doordat je alleen vennootschapsbelasting betaalt. De latente inkomstenbelasting die je verschuldigd bent betaal je op het moment dat je dividend uitkeert. Het uiteindelijke voordeel lijkt niet zo groot maar als je in staat bent het liquiditeitsvoordeel te laten renderen en de belastingheffing hierover lang uit te stellen dan wordt het voordeel alsmaar groter. Stel je maakt een rendement van 5% en je kan  het dividend 20 jaar uitstellen. Dan wordt het jaarlijks voordeel € 15.000,-.

Herstructureren

Gelukkig kunnen we bij de onderneming, net als bij gebouwen, de isolatie gedurende de jaren verbeteren. We noemen dat herstructureren. Deze herstructurering is, net als het aanbrengen van de juiste isolatie, vakwerk. Laat u hierover goed adviseren. Wordt de herstructurering niet goed uitgevoerd dan kan dit juist heel veel extra belastingheffing met zich meebrengen. Laat u de herstructurering door een deskundige uitvoeren dan wordt het netto rendement van uw onderneming verbeterd en zit u er later warmpjes bij.

Dit artikel is gepubliceerd in Bouw Totaal.