Banner

Bouwmaterieel verduurzamen met de SSEB-subsidie

17 januari 2024 | Door:  Daan Rentenaar

De Subsidie Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB) gaat open op 5 maart 2024. Wij raden je aan om hier snel bij te zijn, aangezien afgelopen jaar de subsidie binnen 1 dag overtekend was. Het potje van 2023 was namelijk 36 miljoen euro, maar de hoeveelheid aanvragen had een bedrag van 66,3 miljoen euro nodig. Dit laat zien dat veel ondernemers de kracht van deze subsidie inzien.

De Subsidieregeling Schoon en Emissieloss Bouwmaterieel

De SSEB is in het leven geblazen om ervoor te zorgen dat ondernemers die willen verduurzamen de terugverdientijd van elektrische machines kunnen verkorten. Dit om uiteindelijk de energietransitie te laten versnellen. De subsidie compenseert het verschil tussen de aanschaf prijs van een elektrische machine tegenover de aanschaf prijs van een diesel of benzine machine. Dit verschil wordt tot maximaal 30% vergoed, als de subsidie gecombineerd wordt met de Milieu-investeringsaftrek (MIA).

Wat is het voordeel van elektrische machines

Er zijn verschillende voordelen die zijn gekoppeld aan het gebruik van elektrische machines in jouw bedrijf. Ten eerste kan het gebruik van elektrische machines jou concurrentievoordeel opleveren, zo gaan veel grote opdrachtgevers, zoals bijvoorbeeld gemeenten, opzoek naar duurzame bedrijven om werkzaamheden voor hen uit te voeren. Ten tweede is het gebruik van elektrische machines goedkoper. Met de stijgende accijns op benzine en diesel en de visie van de overheid om deze brandstoffen uit te bannen, gaan de prijzen van fossiele brandstoffen alleen maar stijgen. Tot slot heeft het gebruik van elektrische machines een positieve impact op het imago van jouw bedrijf.

Wat zijn de voorwaarde van deze subsidie:

Zodra aan de bovenstaande voorwaarden voldaan wordt, kan de subsidie worden aangevraagd.

Bereid je voor op verandering

De regelgeving op het gebied van emissies wordt steeds strenger. Overheden stellen steeds hogere eisen aan de uitstoot van voertuigen en machines, dit neemt naar verwachting alleen maar toe. Door te investeren in emissieloos bouwmaterieel kunnen bijvoorbeeld loonwerkbedrijven zich voorbereiden op veranderende wet- en regelgeving en tevens toekomstige kosten vermijden. De experts van Alfa Accountants en Adviseurs dragen hieraan bij. Zo  helpen wij ondernemers bij het navigeren door de complexe regelgeving, het identificeren van subsidiemogelijkheden en het optimaliseren van de investeringsstructuur. Wil je meer weten? Neem dan contact op met mij of mijn collega Bram Reijnders.

Daan Rentenaar

Daan Rentenaar

Junior adviseur duurzaamheid

088 2531162 | drentenaar@alfa.nl


Meer over Daan