Banner

Overstap van Arjan Huls van Flynth naar Alfa: ongepland, maar wel welkom

17 november 2021 | Door:  Arjan Huls

‘Zin om een keer een kop koffie te komen drinken?’ Het is geen ongebruikelijk verzoek dat Arjan Huls op een dag binnenkrijgt via Linkedin. De afzender is wel ongebruikelijk: Alfa Accountants en Adviseurs. “Op dat moment beviel het me goed bij Flynth. Ik had er een eigen klantenpakket, ik zat er ruim achttien jaar. Maar op de een of andere manier triggerde dat bericht mij”, kijkt senior fiscaal adviseur Arjan (48) terug op de overstap die nooit gepland was. “Mijn collega’s bij Flynth vielen bijna van hun stoel!” 

Niet gepland, maar wel welkom constateert hij na een eerste maand in dienst van Alfa, cluster Groningen-Assen. “Ik begon toch een beetje te twijfelen. Ik merkte dat onze vestiging steeds groter werd. Onze directeur was verantwoordelijk voor drie provincies tegelijk. Ik had een beetje het idee dat ik bij Alfa dezelfde korte lijntjes zou tegenkomen zoals in het begin bij GIBO Groep waar ik ooit begonnen ben. En dit leek me wel een goed moment, op mijn 48ste.” 

Fiscale economie 

Hij maakt wel meer keuzes puur op gevoel. Zoals die keus om ooit de richting op te gaan van de belastingadvisering, zegt hij lachend. “Ik had eerst de heao gedaan, in de richting bank en verzekeringswezen. Bij de Hanzehogeschool moest ik een richting kiezen. Het viel mij op dat er bij fiscale economie maar een stuk of twintig namen van studenten stonden. Dat leek me wel wat, studeren met een kleiner clubje. Maar inhoudelijk had ik geen idee wat fiscale economie nu eigenlijk inhield!”  

Agrarische specialisatie 

Ook die ongeplande keus pakt goed uit. “Ik begon de opleiding steeds interessanter te vinden.” Hij loopt stage, komt uiteindelijk bij GIBO Groep terecht dat ruim tien jaar terug samengaat met de collega’s van Flynth. Daar wordt hij senior belastingadviseur met als specialisatie de agrarische sector.  Daarnaast doe ik ook nog het midden- en kleinbedrijf erbij, maar de wet- en regelgeving wordt steeds ingewikkelder. Je móet je wel specialiseren.” 

Twee onderwerpen 

Als adviseur voor fiscale aangelegenheden komt Arjan opvallend vaak twee dezelfde onderwerpen tegen: vragen rond de landbouwvrijstelling en over bedrijfsopvolging. “De vraag is of de landbouwvrijstelling blijft of niet. Voor heel veel agrarische ondernemers is dat hun pensioen. Ook de vrijstelling bij bedrijfsopvolging staat ter discussie in Den Haag. En dan helpt het niet als de politieke situatie niet heel erg stabiel is. Veel ondernemers besluiten daarom om niet af te wachten maar toch maar die vrijstelling te pakken nu het nog kan.” 

Goed opgevangen bij Alfa 

Na zijn eerste maand kan Arjan een eerste balans opmaken over Alfa. Een positieve balans. Arjan: “Ik heb mijn vorige werkkring nog geen moment gemist. Dat vind ik toch wel bijzonder na achttien jaar en zeven maanden. Na mijn laatste dag bij Flynth ben ik meteen bij Alfa in Groningen aan de slag gegaan. Je moet even wennen aan de systemen die Alfa gebruikt, maar na drie, vier dagen was het gebeurd. Ik ben bij Alfa heel goed opgevangen. Ik merk dat collega’s heel sociaal zijn.”

En die korte lijnen? “Carl Drenth, onze directeur, is heel vaak op kantoor. Als ik hem nodig heb loop ik gewoon even binnen. Dat was ik niet gewend bij Flynth. De lijntjes zijn écht heel kort bij Alfa. Je kunt elkaar overal op aanspreken.” 

Thuis in Onstwedde 

Vandaag is het een thuiswerkdag voor Arjan, thuis in Onstwedde. “Het is wel de bedoeling dat we meer naar kantoor komen. Maar een dag in de week thuis werken bevalt mij wel. Je hebt de tijd om dingen af te maken, om memo’s te schrijven. Even echt rust.” 

Geboren en getogen is hij in het dorp, niet ver van Stadskanaal vandaan. “Ik heb als student wel in Groningen gewoond, maar toen ik met mijn vriendin Minke die nu mijn vrouw is ging samenwonen zijn we teruggegaan. Onstwedde is een dorp van vijfduizend inwoners maar wel met alle faciliteiten. Het ligt in het natuurgebied Westerwolde, dus ik ben veel buiten om te wandelen en te fietsen”, zegt de vader van twee dochters (twintig en achttien jaar) en een zoon van zestien. En sinds kort eigenaar van Bruno, een kruising tussen een koningspoedel en een Mechelse herder. Het klinkt als een curieuze combinatie, maar het is officieel een Shepadoodle. En ook die vraagt aandacht. Arjan: “Je loopt hier ’s avonds zo het bos in. Heerlijk!” 

Arjan Huls

Arjan Huls

Senior fiscaal adviseur

088 2531615 | ahuls@alfa.nl


Meer over Arjan