Banner

Ondernemer op je 53ste, maar wel met drie bedrijven tegelijk

september 2019 | Door:  Patrick Grit

Op z’n 53ste begint hij voor zichzelf. Pás op z’n 53ste, maar ook weer niet helemaal onverwacht.

“We waren thuis met zeven kinderen. Met mij erbij zijn er zes ondernemer geworden.” Tien jaar later vindt Rudy Daniëls zich terug als eigenaar van maar liefst drie ondernemingen. Die op het eerste gezicht allemaal iets anders doen: energieadvies geven, pluimveemest verbranden en woningbouwprojecten ontwikkelen. “Ja, je kunt zeggen dat het drie uiteenlopende activiteiten zijn. Maar de rode draad is duurzaamheid.

Dertig jaar lang werkt Rudy Daniëls ‘voor een baas’. Eerst bij Philips in Stadskanaal en Groningen, daarna bij Cordis in Roden. Zijn carrière daar loopt spaak als nieuwe eigenaar Johnson & Johnson de productontwikkeling en productie verplaatst naar resp. Californië en Mexico. “Ik mocht mee naar Mexico. Wat nu?” Hij gaat verder in de duurzame energie. “Tien jaar terug had ik al de visie: duurzame energie gaat groot worden. Maar dat het zó’n groot thema als nu zou worden, dat had ik ook weer niet verwacht. Ik begon in 2009 met Daniëls Smart Energy. Dat is inmiddels ook de grootste van de drie bedrijven die ik heb, met inmiddels zeven fulltimers. We geven adviezen over duurzame installaties en zorgen van A tot Z voor de projectleiding, maar we verkopen zelf niets. We zijn actief voor het MKB met het accent op de agrarische sector in de vijf noordelijkste provincies. Vooral de laatste twee jaar zit er een behoorlijke groei in.”

Pluimveemest verbranden

Via zijn activiteiten in de agrosector komt Rudy ook op pluimveebedrijven. Daar ziet hij kansen om de mest op boerderijschaal te verbranden. VOF Combest wordt geboren. “Voor de provincie Groningen had ik al eens een voor onderzoek naar mestverbranding gedaan. Er bleken veel technische en juridische aspecten aan te zitten. Het bleef maar in mijn hoofd zitten. Totdat ik op een beurs in Duitsland iets tegenkwam waarvan ik dacht: als ik dát nou eens ombouw, dan heb ik het! Het is het toppunt van duurzaamheid: mest is een restproduct, het is een groot probleem in Nederland. Met de warmte kun je  stallen en gebouwen verwarmen. Je kunt de techniek ook voor andere moeilijke te verbranden restproducten zoals plantenresten en rioolslib gebruiken.”

Projectontwikkeling

En dan is er nog Smart2Start, onderneming nummer drie. Echtgenote Hilde Kol, zelf ervaren binnenhuisarchitecte, zet hem op het spoor van het volgende idee: energieneutrale woningen. “Zij heeft veel bouwprojecten begeleid en weet veel van bouwkunde en projectmanagement. Ik weet het een en ander van projectontwikkeling, en duurzame energieproductie. Als we nu eens onze krachten zouden bundelen?” Zo is Smart2Start geboren.

Warmtepompen en zonnecellen

Vijf jaar geleden steken de twee hun nek uit met de aankoop van een stuk land in hun woonplaats Annen. Daarop komen elf energieneutrale woningen te staan. Rudy: “De eerste zes zijn inmiddels opgeleverd. Over twee maanden volgen de andere vijf.” De huizen worden verwarmd met warmtepompen. Op de daken liggen zonnepanelen die alle benodigde electriche energie maken dus ook  voor de lucht water warmtepompen. Rudy: “De keuzes voor die duurzame oplossingen hebben we vier jaar terug al moeten maken. Want zo lang duurt het ontwikkelingtraject van een woningbouwproject. In die periode waren lucht water warmtepompen nog niet heel gangbaar in Nederland .”

Sturen op hoofdlijnen

Z’n tijd kan hij evenredig over de drie activiteiten verdelen. “Die zijn zo opgezet dat ze autonoom zijn. Ik hoef alleen maar op hoofdlijnen te sturen.” Hij klinkt energiek, enthousiast. Niet iemand die op 63-jarige leeftijd uitkijkt naar de eerste AOW -uitkering op zijn bankrekening. “Welnee! Ik vind dit nog altijd veel te leuk. Het is motiverend. Wat moet ik dan gaan doen? De hele dag fietsen of lang op vakantie gaan? Nee hoor, misschien dat ik wat minder werk en de vakanties wat langer duren, maar ondernemen vind ik nog altijd geweldig.”

 

Boerenbox bij FC Groningen

De kennismaking met Alfa verliep via de Boerenbox, de skybox van ondernemers bij voetbalclub FC Groningen. “lk zat bij een administratiekantoor. Op zich niet slecht, maar ik miste iemand die op fiscaal gebied kon meedenken. Met Carl Drenth, directeur van Alfa in Groningen had ik daar goede gesprekken over. Sinds 1 januari vorig jaar zijn we overgegaan. En ook al ben ik bij Alfa meer geld kwijt: ik heb er helemaal geen spijt van. Bij de grote bedrijven waar ik heb gewerkt had je altijd een financiële afdeling en heb je specialisten voor financiële zaken en belasting betalen. Die ervaring heb ik gewoon niet. Als je je eigen bedrijf hebt, moet je er zelf mee bezig zijn. Ik vind bij Alfa wat ik graag terug wil zien. Regelmatig heb ik goede gesprekken met Erwin Westerhof mijn relatiemanager. Dan hebben we het over ontwikkelingen: hoe kunnen we dat nu het slimst doen? Op die abstracte vraag kan Erwin altijd goed antwoord geven. Vervolgens wordt de uitvoering bij Alfa opgepakt door de rest van de organisatie. Voor mijn gevoel werkt dat goed.”

Patrick Grit

Patrick Grit

Klantbeheerder

088 2531612 | pgrit@alfa.nl


Meer over Patrick