“Ik zou geen boer zonder personeel meer willen zijn”

1 oktober 2018 | Door:  Ronny van Loo

Met nog een paar mooie dagen in het vooruitzicht zijn de voorbereidingen voor de maisoogst in volle gang. “Morgen moet het van het land af”, zegt Wouter van Breugel. Drukke dagen voor De Waarhoek, de vennootschap die hij samen met zijn vrouw Antje en zijn moeder heeft. Want in de stal vragen ook nog eens ruim driehonderd koeien om aandacht.

En de drie kleintjes binnen niet te vergeten. “Ik ken Antje sinds 2011. In 2013 zijn we getrouwd. En als je ouder bent heb je haast hè”, zegt Wouter met een knipoog naar de kinderen. Sinds 2014 heeft hij samen met zijn vrouw en moeder het melkveebedrijf De Waarhoek in Nieuwolda, in de kop van Groningen. “Antje werkt ook nog regelmatig mee. Morgen gaat ze mee mais rijden, bij het inkuilen helpt ze mee. En samen met mijn moeder doet Antje de administratie.” 

Tot een jaar of vier terug werd de verantwoordelijkheid nog gedeeld met zijn broer. “We zouden samen het bedrijf voortzetten. Maar het liep niet zoals het moest lopen. Hij is voor zichzelf begonnen en ik heb er personeel bij genomen. En ik moet zeggen: dat bevalt eigenlijk wel. Ik zou niet meer zonder personeel willen werken. Het geeft ook gezelligheid. En het geeft je vrijheid. Als ik een keertje weg ben, draait alles gewoon door. Niet dat ik veel weg ben, maar je hebt toch weleens een vergadering of een bijeenkomst. Of gewoon een keer op een zondag.” 

Noord-Holland 

Op stal staan 315 koeien, buiten ligt er 178 hectare grond - daar komt nog 39 hectare huurgrond bij, rekent Wouter uit, zonder Gronings accent. “We komen oorspronkelijk uit Noord-Holland”, legt hij uit. “Vanwege de stadsuitbreiding bleef er zo weinig ruimte meer over dat we in 1998 zijn verhuisd. En hier was het goedkoper dan in Noord-Holland, dus zijn we geëmigreerd zeg ik weleens. Je zit hier een kwartiertje van de Duitse grens. Maar ik zou niet graag meer terug willen naar Noord-Holland. Het wende snel. Ik zat nog op school en leerde al snel mensen kennen.” 

Hard geraakt door fosfaatrechten 

Ook in het verre Nieuwolda worden de maatregelen uit Den Haag gevoeld. “De mest kunnen we gelukkig op eigen grond kwijt, en op het land van de achterbuurman. We zijn wel hard geraakt door de invoering van de fosfaatrechten. We moesten met 8,3 procent terug in aantal. Dat was op het moment dat we van 8.400 liter per koe naar 11.000 liter per koe waren gegaan. Dan word je dus heel hard afgestraft.” 

Kringlooplandbouw 

Over de recente plannen van minister Carola Schouten, die de kringlooplandbouw heilig heeft verklaard, is Wouter sceptisch. “Eerst nog maar zien hoe die plannen praktisch worden ingevuld. Wat ik niet begrijp is dat wij verplicht worden om mest met nuttige stoffen af te voeren en kunstmest aan te kopen. Zolang de overheid dát niet kan uitleggen, klopt er iets niet. Dat kan alleen maar betekenen dat die kunstmestlobby heel erg sterk is. Ik wacht dus die praktische invulling eerst nog maar af. Nu heb ik het idee: wat moet ik ermee?” 

Hetzelfde geldt voor duurzaamheid. “Want wat is duurzaamheid nou eigenlijk? Dat is iets wat je niet kunt definiëren. Een algemene term. Maar iedereen roept het, je moet duurzaam zijn. Bij ons staan de koeien op stal bijvoorbeeld. Dat is qua gezondheid en qua land het meest duurzaam. Maar de rest van Nederland vindt dat wij die koeien maar naar het land moeten brengen.” 

‘Alfa verdient zichzelf terug’ 

Alfa is niet alleen verantwoordelijk voor de boekhouding aan de Hoofdweg West 6. Wouter: “We hebben ook de BAS-rapportage, twee keer per jaar. Die bespreking van de resultaten vind ik altijd van grote meerwaarde. Door die BAS-rapportage hebben we al meermalen onze bedrijfsvoering aangepast. En Alfa heeft alles in huis. Tijdens de splitsing toen met mijn broer hebben we gezien wat daar het voordeel van is. De salarissen van het personeel lopen ook via Alfa. Het is bij Alfa altijd: ‘Let je hier wel op, let je daar wel op?’ Bij het invullen van de Gecombineerde opgave kijkt Alfa ook altijd of alle vinkjes goed staan. Ik denk niet dat Alfa het goedkoopste accountantskantoor is. Maar dat ze zichzelf terugverdienen, daarvan ben ik overtuigd.” 

Ronny van Loo

Ronny van Loo

Senior Klantbeheerder

088 2531622 | rvanloo@alfa.nl


Meer over Ronny