Banner

“Geef mij maar iets waar ik echt mijn tanden in kan zetten”

11 januari 2024 | Door:  Marloes Brinkhuis

Het had niet veel gescheeld of de toekomst van Marloes Brinkhuis had zich afgespeeld binnen de muren van een advocatenkantoor. Gelukkig (voor Alfa) maakte Marloes, nu in de afrondende fase van haar master fiscaal recht, een andere keuze. Op 1 oktober jl. startte zij bij de vestiging Groningen als junior fiscaal adviseur. In die rol bijt ze zich vooral graag vast in complexe casussen. Waarom koos ze voor Alfa – en hoe kijkt zij terug op deze eerste periode?  

Marloes: “Ik wilde eerder altijd (strafrecht)advocaat worden en heb ook stagegelopen bij een notaris en gewerkt als juridisch secretaresse op een advocatenkantoor. Na het opdoen van deze ervaring, ben ik tot de conclusie gekomen dat dit niet de richting is die ik wil inslaan. Bovendien, alle grote rechtszaken die breed uitgemeten worden in de media zijn natuurlijk heel spannend, maar de kans dat ik me in de praktijk vooral met veel kleinere en minder spraakmakende delicten zou moeten gaan bemoeien, was mij veel te groot. Daar kwam bij dat ik een paar vriendinnen had die fiscaal recht studeerden. Dat leek mij ook heel interessant, met name vanwege de complexiteit. Ik ben zelf opgegroeid op een boerderij en heb daardoor van dichtbij meegemaakt hoe de bedrijfsopvolging binnen onze familie plaatsvond. De affiniteit met agrarisch ondernemen heb ik dus al van huis uit.”

Diversiteit belangrijk

“De reden waarom ik voor Alfa heb gekozen? Dat heeft deels te maken met die agrarische achtergrond, maar ook omdat het mkb me erg aanspreekt. Dat komt hier bij Alfa heel mooi bij elkaar. Ik houd van een grote diversiteit aan klanten, maar ook van een grote verscheidenheid aan werkzaamheden. Zet mij dus niet in een ruimte waar ik de hele dag alleen maar aangiftes mag invullen! Dat is ook het fijne hier; ik heb al direct in het begin kunnen aangeven dat ik zowel agro als mkb wil doen. Elke week hebben we werkoverleg, waarbij we de werkzaamheden voor onze klanten bespreken en onderling verdelen. We werken hier met een jong team van zes fiscalisten en dat zorgt voor een mooie dynamiek. Ik ben hier ook echt meteen aan de slag gegaan – en heb dus niet eerst wekenlang meegekeken over de schouder van een collega. Gooi mij maar direct in het diepe, laat me gewoon van alles doen. Als ik vragen heb, meld ik me wel.”

Hard werken en graag studeren

“Van nature ben ik iemand die ervan houdt om hard te werken. Om heel eerlijk te zijn: ik doe het liefst zoveel mogelijk op een dag, kan moeilijk stilzitten en ben ook altijd op zoek naar nieuwe dingen. Ik houd er daarom ook van om te studeren, om extra kennis en inzichten te verwerven. Als ik straks klaar ben met mijn master fiscaal recht (april 2024), ga ik me vast wel weer in iets anders verdiepen. Je kunt je in zoveel dingen specialiseren! Ik houd me op dit moment veel bezig met het uitzoeken van complexe zaken, casussen, waarover ik vervolgens adviseer. Daarnaast leg ik mij onder meer toe op het schrijven van bezwaarschriften. Dat mag ik echt graag doen. Je merkt dan wel hoezeer het van pas komt dat je een tijd bij zo’n advocatenkantoor gewerkt hebt, dat je goed weet hoe je dit soort stukken moet opbouwen en schrijven.”

Liefde voor bedrijfsopvolging

Marloes weet ook dat bedrijfsopvolgingstrajecten bij (agrarische) bedrijven misschien wel haar leukste ‘cup of tea’ zijn. “Als ik een klant mag adviseren over bedrijfsoverdracht, ben ik vanwege mijn achtergrond in het voordeel. Mijn doel is om de situatie van de ondernemer te begrijpen en hem of haar het vertrouwen te geven dat ik niet enkel volgens ‘het boekje’ handel. Daardoor ontstaat meteen een ander gesprek. Bij een bedrijfsoverdracht komt van alles bij elkaar: het emotionele stuk, het juridische, het fiscale en het financiële. Dat vind ik gewoon superinteressant! Je moet ook niet onderschatten dat bedrijfsoverdracht een heel grote mijlpaal is in het leven van een ondernemer. Daarom zijn dat ook dé momenten om je waarde als adviseur duidelijk te maken. Zo moet je bijvoorbeeld ook echt oog hebben voor de belangen van familieleden die bewust níet kiezen voor overname van een bedrijf. Ook zíj moeten goed worden bedeeld.”

Cultuur

“Wat ik vooral waardeer bij Alfa, is de gezelligheid die ik hier ervaar op kantoor, het samenzijn. De cultuur is hier gewoon informeel-professioneel. In zo’n cultuur voel ik mij thuis. Dat merkte ik ook wel meteen toen ik de eerste dag hier binnenkwam. Er werd die dag net cursus gegeven, dus er waren veel collega’s op kantoor, zowel van de vestiging Groningen als van de vestiging Assen. Dan merk je gewoon dat iedereen heel aardig is, mensen komen spontaan op je af om een praatje met je te maken. Daarnaast kan ik hier gewoon bij onze directeur (Carl Drenth) binnenlopen als ik hem wat wil vragen, hij is heel toegankelijk. Wat ik verwacht, is dat ik mijzelf hier nog veel verder professioneel kan ontwikkelen. Gezien de ruimte die daarvoor geboden wordt aan medewerkers heb ik daar vol vertrouwen in.”

Marloes Brinkhuis

Marloes Brinkhuis

Junior fiscaal adviseur

+31 882531624 | mbrinkhuis@alfa.nl


Meer over Marloes