Banner

Tijd voor de Gecombineerde opgave!

18 maart 2024 | Door:  Jeroen van den Hengel

De Gecombineerde opgave 2024 staat sinds 1 maart voor je klaar op mijn.rvo.nl. De opgave moet uiterlijk 15 mei 2024 binnen zijn. Het vragenformulier is dit jaar minder uitgebreid. Ook heeft iedereen inmiddels ervaring opgedaan in het eerste jaar van het nieuwe GLB. Vul je de Gecombineerde opgave dit jaar zelf in? Je Alfa-adviseur controleert hem graag voor je, zodat je niet iets over het hoofd ziet. Ook kunnen we je helpen bij het registreren van je percelen en landschapselementen, en bij de aanmelding voor de GLB-subsidies.

De Gecombineerde opgave is een belangrijk meetmoment van je bedrijfssituatie. In deze opgave geef je elk jaar gegevens door voor de Landbouwtelling, de GLB-subsidies en de mestwetgeving. In de opgave 2024 hoef je minder vragen in te vullen dan in 2023. Dit jaar zijn er namelijk geen extra vragen voor de zgn. Integrated Farm Statistics (IFS). Vanuit het GLB en het mestbeleid zijn er een aantal veranderingen: 

Eco-activiteit Weidegang

De benaming voor de eco-activiteit ‘Verlengde weidegang’ is aangepast naar ‘Weidegang’. Voor het uitvoeren van deze eco-activiteit moet je gecertificeerd zijn door Stichting Weidegang. De keuze is niet meer ‘Overdag’ en ‘Dag en nacht’, maar je kiest nu voor ‘Minimaal 1.500 uur beweiding’ of ‘Minimaal 2.500 uur beweiding’. Voor meer informatie, zie: Eco-regeling Weidegang gewijzigd: nieuwe puzzel voor melkveehouders in GLB 2024 

4 procent niet-productief bouwland (GLMC 8) in 2024

Vanaf 2024 is het verplicht om 4 procent van jouw bouwland niet-productief te laten. Vul je dat in met landschapselementen, zoals sloten, houtwallen of bomenrijen? Dan moeten deze op of langs bouwland liggen dat je zelf in gebruik hebt. Je mag niet-productief bouwland het hele jaar niet beweiden. Een perceel dat vorig jaar blijvend grasland was, mag je dit jaar niet inzetten voor niet-productief. In 2024 jaar geldt er een uitzonderingsmogelijkheid (derogatie): 4 procent invullen met braakliggende grond, landschapselementen, stikstofbindende gewassen en vanggewassen. Lees ook: GLB-eis 4 procent niet-productief: geen algehele vrijstelling, wel meer invulmogelijkheden.

Toestemming eigenaar grond

In Mijn percelen geeft je per perceel de gebruikstitel op: eigendom, pacht of andere vormen van gebruik. Daarbij kun je denken aan mondelinge afspraken over grondruil of met een grondgebruikersverklaring. Heb je grond in gebruik, maar ben je niet de eigenaar? Dan heb je altijd toestemming nodig van de eigenaar. De eigenaar moet die toestemming kunnen bevestigen. Als je na een controle geen bewijs van toestemming aan RVO kunt laten zien, dan telt het perceel niet mee voor de basispremie en kan zelfs de hele eco-premie in gevaar komen. Zie: Schriftelijke toestemming gebruik percelen vereist voor uitbetaling GLB-subsidies.

Met nutriënten verontreinigd gebied (NV-gebied)

Liggen jouw percelen in een met nutriënten verontreinigd gebied (NV-gebied)? Dan informeert RVO bij die percelen over een korting van 5 procent op de stikstofgebruiksnorm per hectare. Ligt het perceel ook in een grondwaterbeschermingsgebied (GWB-gebied) op zand- en lössgrond in Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant of Limburg? Dan geldt een korting van 10 procent. Vanaf 2024 geldt geen derogatie meer voor percelen die in een derogatievrije zone liggen. Hier geldt nu dezelfde norm voor als in Natura 2000-gebieden Meer informatie vind je op Nieuwe NV-gebieden aangewezen met lagere mestnorm.

Bufferstroken in 2024

In 2023 was er de nodige ophef over de waterlopen en bijbehorende breedte van de bufferstroken. In Mijn percelen zie je vernieuwde kaartlagen Waterlopen en Bufferstroken. RVO heeft deze aangepast in samenwerking met de Waterschappen. De typering van de waterlopen is op een nieuwe manier bepaald, op basis van grondwaterstanden, peilbesluiten en slootdiepte. In 2024 zijn de regels voor de waterlopen gewijzigd. Er zijn waterlopen die het hele jaar droog staan en waterlopen die een deel van het jaar droogvallen. Droge sloten hoeven geen bufferstroken meer te hebben. Zie je in mijn percelen een waterloop met een verkeerd type? Plaats er dan een opmerking bij, en geef het ook aan in de Gecombineerde opgave. Bufferstroken tellen niet mee voor de gebruiksnormen (mestplaatsingsruimte). RVO heeft daarom de oppervlakte bufferstroken al afgetrokken van de opgegeven oppervlakte mest. Meer lezen over de bufferstroken? Kijk hier: Bufferstroken in 2024

Bedrijfsoverdracht en GLB 2024

Ga je binnenkort een bedrijfsoverdracht doen of heb je onlangs een bedrijf overgenomen? Dit kan gevolgen hebben voor de aanmelding, aanvraag en uitbetaling van de GLB-subsidies. Nadat je de bedrijfsoverdracht hebt doorgegeven aan de KvK, doe je bij RVO de melding overdracht of beëindiging agrarische bedrijf. Daarin geef je aan of je de aanmelding GLB-subsidies wel of niet overdraagt. Bij een bedrijfsoverdracht voor 15 mei is het raadzaam dat de overnemer de Gecombineerde opgave doet met de aanmelding voor de GLB-subsidies. In de melding overdracht geeft de overdrager aan dat hij de GLB-aanmelding niet wilt overdragen. Doet de overdrager dat wel, dan is het belangrijk dat de overnemer de Gecombineerde opgave niet opent totdat hij bericht van RVO heeft gekregen. Zie de informatie op de RVO-site (Bedrijfsoverdracht en GLB 2024 (rvo.nl))

Vragen over of hulp nodig bij de Gecombineerde opgave? Neem dan gerust contact op met één van onze adviseurs in jouw regio

Jeroen van den Hengel

Jeroen van den Hengel

Bedrijfskundig adviseur

088 2531018 | jvdhengel@alfa.nl


Meer over Jeroen