Banner

Goede begeleiding bepaalt succes van de deal

27 augustus 2021 | Door:  Frank van Ee

Of het nu de verkoop van een onderneming betreft, een fusie of een investeerder die aangetrokken moet worden; in alle gevallen zijn dit meestal transacties die een ondernemer maar eens in zijn leven doet. Goed advies en begeleiding door ervaren specialisten is dan belangrijk. Alfa Consultants, het corporate finance team van Alfa Accountants en Adviseurs, is zo’n team van specialisten. 

Alfa Consultants bood recent aandeelhoudersbegeleiding bij (onder andere) drie soorten transacties, namelijk: de verkoop van een onderneming, een fusie en het aantrekken van een investeerder.

Verkoop

De eerste transactie waar het om gaat, is de overname van Martin Stolze Groep door hightech scale-up Kind Technologies. Martin Stolze is internationaal bekend vanwege zijn specialisme op het gebied van de automatisering van intern transport. Het gaat dan vooral om het interne transport van producten in de tuinbouwsector, verpakkingsindustrie en distributiecentra. De overnemende partij, Kind Technologies, is een hightech groep, die zichzelf specialist mag noemen op het gebied van robotica, kunstmatige intelligentie en computer vision. Voor dit bedrijf is de overname een mooie gelegenheid om extra voet aan de grond te krijgen in de Greenportregio Westland.

Fusie

Ook de fusie van DB+ en Venéco begin dit jaar vereiste aandeelhoudersbegeleiding. Beide bedrijven hebben een trackrecord van meer dan 25 jaar, waarbij DB+ zich heeft gespecialiseerd in telecom en Venéco in IT. Ze werkten al langere tijd samen, om op die manier hun tamelijk diverse klantengroep te kunnen bedienen met geïntegreerde oplossingen. Bij deze transactie heeft Alfa namens DB+ de aandeelhouders ondersteund, de transactie voorbereid, fiscaal geadviseerd, de onderhandelingen gevoerd, de due diligence begeleid en juridisch advies verleend. DB+ en Venéco gaan nu samen door!

Aantrekken investeerder

Bij het aantrekken van investeerder Vendis Capital eind vorig jaar door de Nederlandse discount retailer SoLow heeft Alfa eveneens een belangrijke rol gespeeld. Vanaf het voorbereiden van de deal, de gesprekken aan de onderhandelingstafel, het uitvoeren van de due diligence tot aan het ondertekenen van de overeenkomsten. SoLow telt 35 winkels in ons land, heeft een stevige groeiambitie en verkoopt vooral feestartikelen, cadeaus, hobby- en knutselspullen tegen lage prijzen. SoLow is samen met Vendis klaar voor verdere (internationale) groei.

Procesbegeleiding

Frank van Ee (directeur Alfa Consultants): ”Het is elke keer weer een mooie uitdaging om de optimale deal te realiseren voor onze klanten – of het nu gaat om een overname, de verkoop van een onderneming, een fusie of het aantrekken van een investeerder. Ons team beschikt over specialisten op bedrijfseconomisch, juridisch, fiscaal en financieringsgebied. Op die manier kunnen wij klanten gedurende alle fasen van het transactieproces begeleiden en ontzorgen.

Vijf verkooptips

1. Bepaal de verkoopprijs

De verkoopprijs die je zelf voor ogen hebt, wijkt vaak af van wat je onderneming daadwerkelijk waard is. Laat je onderneming daarom waarderen door een hierin gespecialiseerde partij. Zo weet je direct waar je staat. Reken ook alvast door of de gewenste verkoopopbrengst toereikend is voor je levensonderhoud na verkoop.

2 Bepaal je betrokkenheid na verkoop

Wil je graag nog een actieve rol hebben na de overdracht, of liever niet? Verkoop je direct alle aandelen of doe je dit in gedeeltes? Jouw antwoord op dit soort vragen bepaalt welk type koper bij je past.

3 Zoek anoniem naar een koper

Zet je onderneming anoniem in de verkoop. Zo voorkom je onrust bij medewerkers, klanten, leveranciers of welke betrokkenen dan ook. Met een anonieme beschrijving van je bedrijfsactiviteiten, gecombineerd met financiële parameters, kan de interesse van mogelijke kandidaten worden gepeild.

4 De intentieovereenkomst

Ben je het op hoofdlijnen eens met de overdracht? Leg de gemaakte afspraken dan vast in een intentieovereenkomst. Denk hierbij onder andere aan de spelregels van het boekenonderzoek en aan formalisering van het financieringsvoorbehoud. Maak ook afspraken over de verdere tijdpaden.

5 Schakel een adviseur in

De verkoop van je onderneming is meestal ook een emotionele aangelegenheid. Betrek daarom een adviseur bij het verkoopproces die je vertrouwt, waardoor je rationele(re) keuzes kunt maken.

Contact

Wil je meer weten over groei via een overname, een fusie met een andere partij of verkoop van je onderneming? Neem dan contact op met Frank van Ee, Wilco Dokman, Bas van Loo of Stephan de Groot. Zij zijn te bereiken via telefoonnummer 088 2533300 of stuur een e-mail naar consultants@alfa.nl