Banner

Van het ene Alfa-kantoor naar het andere: “In Zwolle begin ik weer opnieuw”

29 november 2023 | Door:  Michiel Schipper

Met hetzelfde gemak waarmee hij een koe helpt kalven maakte Michiel Schipper in augustus de overstap van de ene naar de andere Alfa-vestiging. Niet langer meer Bleiswijk, maar Zwolle is zijn nieuwe werkplek, aan de andere kant van het land. “Het is weer een andere omgeving, maar dat gaat goed”, zegt de assistent accountant agro over zijn eerste drie maanden.

De reden van de verhuizing naar Genemuiden? ‘Mijn vrouw komt er vandaan. We hebben negen jaar in Moerkapelle gewoond. Onze kinderen zijn twee, vier en zeven jaar. Nu die wat groter worden is het wel fijn om wat dichter bij haar ouders, familie en vrienden te gaan wonen. En mij bevalt het hier ook heel erg goed.”

In Zwolle gaat hij verder waar hij als assistent agro in Bleiswijk al mee is begonnen: boeren ondersteunen met de cijfers. Het is een ‘carrièremove’ die in eerste instantie niet helemaal gepland was, zegt Michiel. ‘We hebben thuis in Gelderswoude, bij Zoeterwoude, een kleinschalig boerenbedrijf met koeien en een koppel schapen. Ik heb altijd al interesse gehad in de sector. Ik ben de studie Dier- en Veehouderij aan de hogere agrarische school in Delft gaan doen. Na het afstuderen heb ik een tijdje bij een schapenhandelaar gewerkt. Daar deed ik echt van alles: dierverzorging, administratie, de I&R-registratie van schapen, naar de slachterij rijden. Maar ik was toe aan een nieuwe uitdaging, er was meer dan dat.”

Eerste kantoorbaan

Dat meerdere vindt hij bij Alfa in Bleiswijk. Het is zijn eerste kantoorbaan. “Ja, even wennen, hele dagen op kantoor.” Hij komt er terecht in het team dat agroklanten behandelt, ook al heeft hij er niet de opleiding voor. “Maar ik ben praktisch ingesteld, en ik kwam in een goed team terecht. Ik pakte het vrij snel op en kon eigenlijk meteen aan de slag. Voor een deel had ik wel een financiële achtergrond. En ik weet natuurlijk wat er op een boerenbedrijf gebeurt, welke geldstromen er zijn, hoe het zit met voer, met het mechanische gedeelte, met de fosfaatrechten.”

‘Of dit de goede manier is?’

En hij weet ook hoe het zit met de onzekerheid in de sector. “Het is héél onzeker. Investeren is er amper nog bij. Boeren die geen opvolger hebben, kunnen het zien het als een goed moment om te stoppen. Als je je bedrijf wilt voortzetten, wordt het lastiger.” Hoe hij zelf in de discussie staat? “Ik vind zeker dat we goed voor de natuur moeten zorgen. Maar of dit de goede manier is?”

Stabiele basis belangrijk

Van het grote Bleiswijkse kantoor ging Michiel in augustus over naar het nog grotere Zwolle. Een keus die niet heel moeilijk was. “Als er al zoveel verandert door die verhuizing, is het belangrijk dat je een stabiele basis hebt. Ik wilde graag bij Alfa blijven. En thuis gaan werken voor de klanten van Bleiswijk leek me niet ideaal. Dan spreek je niemand meer op kantoor. Ik kan in Zwolle verder gaan met wat ik al in Bleiswijk deed. Je hebt wel weer een heel ander klantenpakket, maar het werk verschilt niet. Ja, het is een veel groter kantoor, maar je hebt ook veel meer collega’s met wie je kunt overleggen.”

Op z’n dertigste is verder kijken er nog niet bij. Michiel: “In Bleiswijk is het al weleens gevraagd, of ik niet verder wilde. Maar eigenlijk begin ik in Zwolle weer opnieuw. Je moet de klanten leren kennen, je moet de collega’s nog leren kennen. Ik ben hier net onderweg. De volgende stap komt nog wel, ik ben nog jong genoeg.”

Michiel Schipper

Michiel Schipper

Assistent accountant

088 2531892 | mschipper@alfa.nl


Meer over Michiel