Banner

“Je draait als assistent accountant bij Alfa meteen volledig mee in het proces”

27 oktober 2023 | Door:  Martin van Ittersum

Alfa was al de verantwoordelijke accountant voor het melkveebedrijf van z’n ouders. De stap om er stage te gaan lopen, onderdeel van zijn studie aan de Aeres Hogeschool Dronten, was daarom niet groot voor Martin van Ittersum. En inmiddels is hij afgestudeerd, stagiair-af en assistent accountant agro. “Mijn mentor op school dacht dat het misschien wel een veilige keuze was om bij Alfa te blijven. Maar ik krijg nu wel weer de kans om hier deels de switch te maken naar bedrijfskunde.”

Inclusief stage is hij nu anderhalf jaar Alfa-medewerker. Als student agrifoodbusiness en bedrijfskunde had Martin (25) zich ook in een heel andere rol kunnen terugvinden. “Het is een heel brede opleiding. Je kunt bij een leverancier in de agrisector gaan werken. Je kunt vertegenwoordiger voor een veevoederfabrikant worden. Je kunt adviseur bij DLV worden. Maar de financiële kant van de zaak heeft mij altijd al getrokken. Ik heb als onderdeel van mijn studie ook een minor accountancy gedaan. De financiën zijn toch de basis van het ondernemen. En die basis moet wel kloppen.”

De naam Alfa was een goede bekende in huize Van Ittersum. De maatschap van zijn ouders en twee broers is er een van fors formaat: 200 koeien, 100 hectare grond in de polder Mastenbroek. “Mijn vader Wim is vorige week nog uitgekozen tot beste graslandboer van Nederland. Vanwege zijn omgang met weiden en weidevogels. De jury vond hem een inspiratiebron voor andere boeren”, zegt Martin. Thuis meehelpen deed hij wel, ambities om verder te gaan als melkveehouder waren er niet. Al lokt het ondernemerschap wel op een andere manier. “De ouders van mijn vrouw Ruth hebben ’t Boerendiekhuus, een kleinschalig boerenbedrijf in Hasselt met schapen, Lakenvelder koeien en geiten. Daar hoort ook een groepsaccommodatie bij, het Weidevogelhuus. We hebben het idee om het bedrijf in de toekomst voort te zetten. Wij willen graag de gasten in de groepsaccommodatie laten kennismaken met het boerenleven en een onvergetelijke ervaring geven. Zo geven wij nu al in de weekenden rondleidingen en laten wij de gasten koeienkoeken geven aan de koeien en brok aan de schapen en geiten. Daarnaast voer ik werkzaamheden uit zoals het erf onderhouden, de dieren verzorgen en het gazon maaien.”

Positieve verhalen over Alfa

Bij Alfa begint hij als stagiair. “Ik kende Alfa al van thuis. De contacten waren er. En ik hoorde positieve verhalen over Alfa. Maar een goed beeld van een accountantskantoor had ik eigenlijk niet. Ja, dat je veel achter de pc zit.” Als starter zit hij achter die pc veel btw-aangiften te doen en jaarrekeningen op te maken. “Ja, je draait bij Alfa meteen volledig mee in het proces. Je begint wel met de meer eenvoudige werkzaamheden, maar het gaat best wel snel. Dat maakt het leuk. En je kunt ook iedereen om hulp vragen. Elke collega staat voor je klaar. Het is ook niet erg om fouten te maken. Als je maar niet bang bent om dingen te vragen. Het is een fijne omgeving om te werken.”

Accountancy en bedrijfskunde

Om zich meer te kunnen verdiepen in de financiële kant van het vak was Alfa een logische keuze voor Martin zijn vervolgstap. “Al vond mijn mentor op school het wel een veilige keuze. Die had verwacht dat ik wat meer out-of-the-box een baan zou kiezen. Maar ik krijg bij Alfa nu al de kans om de switch naar bedrijfskunde te maken. Ik ga fifty-fifty accountancy en bedrijfskunde doen. Ik ben nieuwsgierig, ik ben leergierig, ik wil graag nieuwe dingen ontdekken. En op bedrijfskunde was een plekje vrij. Je gaat dan veel meer kijken naar het technische reilen en zeilen van een bedrijf. Dat is dan wel weer typisch Alfa, dat ze heel goed kijken naar wat je wilt en wat bij je past.”

Verdedigende middenvelder

Als assistent accountant, aankomend junior bedrijfskundige en klusjesman bij de schoonfamilie lijkt de agenda van Martin aardig gevuld. En dan is hij ook nog eens fanatiek voetballer, in het eerste van ’s Heerenbroek. “Ik ben verdedigende middenvelder. Dinsdag- en donderdagavond trainen, zaterdag voetballen. We zijn vorig jaar kampioen geworden, we draaien leuk mee in de derde klasse.”

Martin van Ittersum

Martin van Ittersum

Assistent accountant

088 253 3152 | mvanittersum@alfa.nl


Meer over Martin