Banner

“Het is een compliment aan Alfa dat ik er na 25 jaar nog steeds zit”

28 februari 2024 | Door:  Bart Würsten

Een kantoorbaan? Bart Wursten moest er niet aan dénken, een goeie kwart eeuw geleden. Als boerenzoon was hij de vrijheid van het melkveebedrijf thuis gewend. Niet dat hij aspiraties had om boer te worden. “Mijn oudere broer Gerjan is boer in hart en nieren.” En toch vinden we diezelfde Bart 25 jaar later terug in zo’n verfoeide kantoorbaan. Als assistent accountant bij Alfa in Zwolle. Al is het kantoor vandaag een thuiskantoor, in Hasselt waar hij met vrouw en twee kinderen woont.

“Dat vind ik het mooie van Alfa, dat je dat helemaal zelf kunt invullen. Toen onze oudste geboren werd, ben ik een dag in de week thuis gaan werken. Ik doe het al zo’n vijftien jaar. Het is een beetje afhankelijk van de afspraken die je hebt op zo’n dag, maar ik zorg er altijd voor dat ik werk heb dat ik makkelijk thuis kan doen”, zegt de aanstaande jubilaris. In april van dit jaar is het precies 25 jaar terug dat hij z’n eigen belofte brak. Al was Bart niet heel principieel, lacht hij. “Omdat ik de vrijheid van het boerenbedrijf gewend was, zei ik altijd dat een kantoor niks voor mij was. Maar ik merkte al heel snel: bij Alfa had je vaste kantoortijden. En daarna was je gewoon vrij, kon je doen wat je wilde. Dat beviel wel.”

Uitsluitend agrarische klanten

Ook omdat Bart altijd de affiniteit met het boerenbestaan heeft behouden. Hij is als assistent accountant uitsluitend actief voor de agrarische klanten van kantoor Zwolle. Een logische stap na zijn studie Agrarische Bedrijfskunde aan de Hogere Agrarische School in Dronten. “We waren thuis klant bij Alfa, nu nog trouwens. De klantbeheerder kwam wel eens bij mijn ouders op bezoek. Hij wist wat ik studeerde, en niet veel later werd ik gepolst: of ik niet bij Alfa wilde komen werken. Ik was nog niet helemaal klaar met mijn studie. Maar dat was geen probleem, ik kon parttime beginnen. Het is een compliment aan Alfa dat ik er na 25 jaar nog steeds zit.”

Fijne collega’s, goede werksfeer

Naar het ‘waarom’ hoeven we niet lang te vragen. “Het werk is allemaal agrarisch gerelateerd. De kennis die je van huis uit hebt meegekregen kun je gebruiken om klanten te helpen en te begrijpen. En ik heb fijne collega’s, de werksfeer is goed. Het is ook de vrijheid die je hebt. Is het een drukke zomer en heb ik op een dag geen afspraken, dan kan ik vrij nemen om Gerjan op de boerderij te helpen.”

‘Werk achter de schermen leuker’

Natuurlijk heeft hij overwogen om de stap naar klantbeheerder te zetten, zegt Bart. “Ik heb er wel eens over nagedacht. Maar de conclusie is altijd geweest dat ik het werk achter de schermen eigenlijk veel leuker vond dan klantbeheerder worden. Het is het hele proces, van het inboeken van de facturen tot en met de aangiften en de kengetallen. Elk bedrijf is anders. Elk jaar is anders. Voor de melkveehouderij was 2022 een heel goed jaar. Er is geen jaar geweest dat de melkprijs zo hoog was. Het proces is altijd hetzelfde maar het werk niet”, zegt Bart.

‘AI gaat nog meer werk vervangen’

Veranderd, dat is het werk wel. “Als je vroeger met één administratie bezig was, lag je hele bureau vol met papieren dossiers en ordners. Tegenwoordig gaat het vooral digitaal. Het verwerken van facturen en bankmutaties is al helemaal geautomatiseerd. AI, artificial intelligence, gaat nog meer werk vervangen.” Geruststellend: “Maar er zal uiteindelijk altijd iemand naar moeten kijken.”

PEC Zwolle of Ajax

Vandaag is zo’n ‘productiedagje’ dat hij goed thuis kan doorbrengen en het kantoor links kan laten liggen. Na een paar jaar Meppel is dat al jaren in Zwolle, dichtbij huis in Hasselt. “Maar ik heb wel moeten wennen aan het nieuwe kantoor! Het is een open ruimte. Je moet iets meer rekening met elkaar houden, je kunt niet uitgebreid de voetbal met je collega ernaast bespreken.” Iets wat in het geval van Bart trouwens over PEC Zwolle of Ajax gaat, voetballiefhebber die hij is. “Ik heb jaren zelf gevoetbald, de laatste jaren in de zaal. Maar ik ben gestopt, ik kreeg rugklachten van de harde zaalvloer. Aan een sport doe ik niet meer, maar als het even kan maken we een lunchwandeling op kantoor. En ik fiets naar het werk als het goed weer is. Dat is voor mij een ideale combi van bewegen en je hoofd leegmaken.”

Bart Würsten

Bart Würsten

Assistent accountant

088 2533089 | bwursten@alfa.nl


Meer over Bart