Banner

“Alfa stimuleert je om na te denken waar je goed in bent en wat je wilt”

5 september 2023 | Door:  Annemarie Langhout

Tweeëntwintig jaar werkt ze al bij Alfa. Begonnen als kantoorfunctionaris (“een ouderwets woord vond ik het altijd”), doorgegroeid naar debiteurenbeheer, verder gegaan als directiesecretaresse en tegenwoordig DISC-adviseur en HRM-verantwoordelijke. Annemarie Langhout zou eerlijk gezegd geen betere werkgever weten. En zéker geen accountantskantoor, zegt ze met een lach. “Je hebt bij Alfa zoveel vrijheid. Krijg ik die bij een ander accountantskantoor ook?”

Ja zeker, ze heeft uit de pre-Alfa-tijd vergelijkingsmateriaal. “Ik had een paar andere werkgevers gehad. Daar kon ik mijn draai niet vinden. Alfa is een organisatie die je kansen geeft, op basis van wat je kunt. Je kunt hier jezelf ontwikkelen. Dat zie je aan de verschillende functies die ik in die jaren heb gehad.” Zoals die van DISC-adviseur, waar ze min of meer toevallig in rolt. “Toen ik nog directiesecretaresse was voor Jonny Hilberink adviseerde hij mij om eens met een loopbaancoach in gesprek te gaan: wat wilde ik met mijn carrière? DISC-analyses bestonden al binnen Alfa. Ik kende het ook al wel. Het is een andere manier om ondernemers te begeleiden.” Die rol sprak aan. En die ligt haar goed, zegt Annemarie zelf in alle bescheidenheid. “Ik denk dat ik objectief kan zijn. Ik kan goed luisteren, ik kan doorvragen. Ik vul geen antwoorden in voor een klant en ik oordeel niet op basis van een eerste indruk.”

Met de klant in gesprek

Inmiddels vormt Annemarie samen met een aantal collega’s het DISC-team binnen kantoor Zwolle. Die analyse geeft iemand meer inzicht in drijfveren, in motivaties, in relaties met anderen. Of er iets verrassends uit haar eigen DISC-analyse kwam? “Het is niet per se verrassend wat eruit komt. Het is meer de verrassing dat je in de analyse jezelf terug leest: hoe kan het dat ik een aantal vragen beantwoord en ik dit ook echt ben?”

Ook al zijn het geen eye-openers, de antwoorden zijn een reden om vervolgens met de klant in gesprek te gaan. “Voor ons is het een leidraad, om de speurtocht naar de kern van het probleem ietsje makkelijker te maken. Uit die analyse kun je veel aflezen. Of iemand wel voldoende uitgedaagd wordt. Of dat iemand stress heeft. Dat geeft richting in het gesprek. Zeker als twee ondernemers in een bedrijf die een tegengestelde manier van communiceren hebben de analyse doen. Dan gaat de DISC-analyse ertoe bijdragen dat ze elkaar beter begrijpen.”

Familie van elkaar

Communicatieproblemen hoeven niet per se aanleiding te zijn. “Nee, helemaal niet. Het gebeurt ook vaak dat mensen aankloppen omdat ze familie van elkaar zijn en met elkaar gaan samenwerken. Dan wil je wel graag dat de familieband goed blijft. Als je het zakelijk gaat verweven kun je gauw wrijving krijgen. Dat wil je voorkomen.”

Vertaalslag naar bedrijfsdoelstellingen

Die gesprekken zijn niet alleen voor de leuk, hoe verrassend een uitkomst ook kan zijn. “We zien vaak dat de samenwerking of communicatie in een bedrijf verbetert. Vanuit de antwoorden maken we altijd de vertaalslag naar de bedrijfsdoelstellingen. We blijven wel accountants natuurlijk.”

HRM-verantwoordelijke

Ook schuift Annemarie aan bij de ontwikkelgesprekken met medewerkers, inmiddels ruim zeventig in totaal in het Zwolse kantoor. “Je ontwikkelt je als DISC-adviseur zo in je gesprekken en je communicatie dat ze me vorig jaar voor de functie van HRM-verantwoordelijke hebben gevraagd.” Tweemaal per jaar spreekt ze haar collega’s aan over ontwikkelmogelijkheden binnen Alfa, samen met de teamleiders. Vooral die mogelijkheden zijn een reden dat Alfa na 22 jaar nog altijd niet verveelt. “Alfa stimuleert je om na te denken waar je goed in bent en wat je zelf graag zou willen. Maar je moet wel zelf het initiatief nemen, je moet zelf met een plan komen. Wat kan ik al? Waar wil ik naartoe? Hoe kom ik daar? En wat heb ik dan nodig van Alfa? Alles kan, zolang er maar een goede balans is tussen wat jij wilt en wat het Alfa oplevert.”

Veel vrijheid bij Alfa

Aan haar eigen balans ontbreekt het niet. “Het voordeel van Alfa is ook dat je veel vrijheid hebt. Het is dat jij nu belt om drie uur. Anders was ik misschien wel naar huis gegaan. Dan ga ik thuis een stukje hardlopen en werk ik ’s avonds. Die productieve uren haal ik later wel weer in.” En dan scheelt het dat ‘thuis’ op loopafstand is, de plek waar ze woont met haar partner en twee kinderen. “Sinds Alfa is verhuisd kan ik lopend naar de zaak. Een wandeling van vijf minuten!”

Annemarie Langhout

Annemarie Langhout

Disc adviseur

088 2533066 | alanghout@alfa.nl


Meer over Annemarie