Banner

Duaal student Albert Bouma krijgt bij Alfa in Zwolle ‘een superbegeleiding’

25 april 2023 | Door:  Albert Bouma

Als hij twee jaar terug de keus maakt om naast zijn opleiding te gaan werken, is een mogelijke werkgever gauw genoeg gevonden. “Ik woon vlakbij het kantoor van Alfa dat toen nog in IJsselmuiden zat. En er stond een vacature op de site, voor een duaal student. Ik heb gereageerd, kon op gesprek komen en ben meteen aangenomen.” Inmiddels mag Albert (23) zich assistent accountant in het Zwolse kantoor noemen, en heeft hij – op z’n eigen verzoek – ook al de ‘wat moeilijkere jaarrekeningen’ op zijn bureau.

De keus voor de accountancy had hij al veel eerder gemaakt. Tenminste, na een omweg. “Ik heb eerst bedrijfseconomie gedaan aan de Erasmus Universiteit. Maar na een half jaartje kwam ik erachter dat die studie het toch niet was. Het was mij iets te wiskundig allemaal. Maar we kregen daar ook het vak accounting. En dat vond ik wél leuk.” Exit Rotterdam (‘ik woonde nog steeds in IJsselmuiden en ging op en neer, twee en een half uur enkele reis’), enter Hogeschool Windesheim. Niet alleen een iets andere studie, ook een compleet andere omgeving. Albert: ‘Het is er gemoedelijker, kleinschaliger. De stap was iets minder groot dan naar de universiteit waar je ineens met driehonderd studenten in een collegezaal zit.”.

‘Alfa is heel mensgericht’

Het is dezelfde gemoedelijkheid die hij ervaart bij Alfa. “Het is allemaal heel mensgericht”, zegt Albert. “Alfa is heel sociaal. Iedereen gaat op een prettige manier met elkaar om, of het nu met een leidinggevende of met een collega is.” Hij begint er met het wat eenvoudige werk Albert: “Veel inboeken, de balans bijhouden. De basis van de administratie zeg maar.” Herkent hij in het werk iets van zijn opleiding? “Ja, zeker wel. Het sluit goed aan. Het ene vak wat meer dan het andere. En sommige vakken zijn heel erg gericht op de controlepraktijk. Die kennis kom je in de dagelijkse samenstelpraktijk niet elke dag tegen.”

Snel doorgroeien

Hij leert er snel, zegt hij. Ook door de goede begeleiding. “Een superbegeleiding! In het begin komt een collega echt naast je zitten. Die kijkt mee met wat je doet, laat zien waar je alles in het programma kunt vinden. En je groeit heel snel door. Als je aangeeft bij Alfa dat je dit of dat weleens zou willen proberen, dan kan dat. Ik wilde mezelf graag uitdagen door wat complexere jaarrekeningen op te pakken. Zo ben ik aan de slag gegaan voor transportklanten. Dat zijn administraties met een paar specifieke punten erin, zoals vergunningen. Net weer iets anders om te verwerken. Het is leuk werk, je ziet heel veel verschillende administraties in allerlei verschillende sectoren. Je krijgt echt een kijkje in de keuken bij ondernemers. De ene keer krijg je cijfers aangeleverd, maar de andere keer heb je ook zelf al contact met die klant. De begeleiding bij Alfa is echt gericht op je ontwikkeling. Als ik het vergelijk met studiegenoten bij andere kantoren denk ik dat je bij Alfa in verhouding veel ruimte krijgt om jezelf te ontwikkelen.

Accountantstitel trekt

Ja, zijn toekomst ligt wel in die richting. Albert: “Al weet ik nog niet helemaal zeker wat het wordt. De accountantstitel trekt mij wel. En ook die studie is goed te combineren met werken bij Alfa. Officieel heb ik nu een contract voor 36 uur. Maar omdat ik aan het afstuderen ben is het hooguit 16 uur per week.” En dan heeft hij ook nog tweewekelijks verplichtingen in Amsterdam: “Ik heb een seizoenkaart van Ajax. Die club is mij met de paplepel ingegoten. Maar dit seizoen was het wel flink doorbijten...’

Albert, succes met de laatste loodjes namens de collega’s van kantoor Zwolle!

Albert Bouma

Albert Bouma

Assistent accountant

088 2533103 | abouma@alfa.nl


Meer over Albert