Banner

Berekening Alfa in Cijfers die Spreken: ‘Extensiveren is financieel niet haalbaar’

8 december 2020 | Door:  Hans de Bie

Extensiveren van melkvee trekt een te grote wissel op de financiële draagkracht van ondernemers in de sector. Dat concludeert Alfa Accountants en Adviseurs in de december-editie van Cijfers die Spreken voor de melkveehouderij. De melkveespecialisten van het accountantskantoor tonen met twee voorbeeldberekeningen aan dat inkrimpen op eigen kracht niet realistisch is. In dezelfde editie maakt Alfa ook duidelijk dat variëren met de tussenkalftijd amper invloed heeft op het financiële saldo.

Met het voornemen naar een klimaatneutrale Europese Unie (in het jaar 2050) staat ook de agrarische sector voor een stevige uitdaging. De roep om extensivering van de melkproductie klinkt daarbij steeds luider. Ook Alfa onderkent dat extensiveren een oplossing kan zijn maar wel één met een forse financiële uitdaging.

Berekeningen van Alfa laten zien dat beide scenario’s in de praktijk financieel onhaalbaar zijn. Voor een voorbeeldbedrijf met 1.000.000 kg melk en 50 ha grond resteert er na inkrimping met 25% een nadelig saldo van € 22.000. Vergroting van het areaal is ook geen optie. Extra investeren in 16,5 grond, om ook uit te komen op een intensiteit van 15.000 kg/ha, zou betekenen dat er maximaal € 20.000 per hectare mag worden betaald, een grondprijs die ver onder de actuele marktwaarde ligt.

‘Extensiveren financieel niet interessant’

‘Met deze berekeningen willen we een signaal afgeven: het is noodzakelijk, maar wie gaat het betalen? Extensiveren is een forse financiële uitdaging voor de melkveehouderij. Op deze wijze is het voor geen enkele melkveehouder interessant’, zegt Hans de Bie, marktmanager Food & Agri bij Alfa.

Tussenkalftijd: wel of niet langer?

Met een tweede thema-artikel in de kwartaaluitgave Cijfers die Spreken wil Alfa meer helderheid brengen in de discussie over de tussenkalftijd: kort of lang. Een analyse van de technische en financiële kengetallen laat zien dat die tijd nauwelijks invloed heeft op het saldo. Daarvoor zijn ondernemers in twee groepen verdeeld: de 25% met de langste tussenkalftijd (gemiddeld 447 dagen) en de 25% met de kortste tussenkalftijd (gemiddeld 389 dagen). In eerste instantie levert die kortere tussenkalftijd een verschil op van 834 kg melk per koe. Als alle kosten worden meegerekend, ontlopen de saldi voor melkvee elkaar echter bijna niet.

Geen operationele cijfers meer

Met de presentatie van Cijfers die Spreken Melkveehouderij over december stopt Alfa met het publiceren van operationele kosten van melkveebedrijven. Twee jaar terug is al besloten om geen volledige cijfers meer bekend te maken. Hans de Bie: ‘We kregen nu ook signalen van onze melkveehouders om de cijfers aan de bovenkant van de winst en verliesrekening niet meer te presenteren. We hebben daar goed naar geluisterd. Daarom plaatsen we ook geen operationele cijfers meer.’

De kwartaaluitgave van Alfa is kosteloos te lezen of te downloaden via Cijfers Die Spreken - Alfa accountants.

Hans de Bie

Hans de Bie

Marktmanager Food & Agri

088 253 1015 | hdebie@alfa.nl


Meer over Hans