Het is alweer de vierde uitgave van Cijfers die Spreken Melkveehouderij in de nieuwe formule (eenmaal per kwartaal) die voor u ligt. Ook in december presenteren we weer cijfers over de sector verpakt in aantrekkelijk leesbare en verhelderende thema-artikelen. Eén van die twee is zelfs hoogst actueel: een artikel over de mogelijkheden - of beter gezegd onmogelijkheden - van extensivering in de sector.
Wat je in het vervolg in Cijfers die Spreken niet langer meer aantreft, zijn overzichten van operationele kosten in de melkveehouderij. De focus in de cijfers lag daarbij op operationeel niveau, omdat je daar als melkveehouder direct op kunt sturen. We publiceerden al niet de marge van de melkveehouderij onder aan de streep, op verzoek van onze klanten. Ondanks dat ontving ik na de laatste publicatie in september reacties van melkveehouders dat wij helemaal geen operationele cijfers meer moeten publiceren, gezien de gevoeligheid in de sector. Dit signaal hebben we uiteraard serieus opgepakt. Daarom is besloten om die cijfers niet langer meer naar buiten te brengen. Uiteindelijk zijn onze opdrachtgevers ook eigenaar van die data.
Bovendien hebben we een andere, betere benchmark voor ondernemers die graag inzicht willen hebben hoe het reilt en zeilt bij de collega’s: de groepsoverzichten bij de BAS-rapportages. Die zijn op maat gemaakt voor jouw bedrijf. Je hebt daarmee de best vergelijkbare cijfers om te zien waar je staat op verschillende kengetallen.
Die overzichten zijn ook een betere vergelijking dan met de gehele sector omdat de diversiteit in de melkveehouderij steeds groter wordt. Kijk bijvoorbeeld alleen al naar de toename van specifieke melkstromen, de grote diversiteit in intensiteit en de toename van neventakken waarvan de cijfers vaak zijn verweven met de melkveetak.
Ook zonder die overzichten met operationele kosten blijft Cijfers die Spreken uiteraard de cijfermatige uitgave die u kent. Wat we wel laten terugkomen in deze en toekomstige edities zijn de specifieke thema-artikelen die gebaseerd zijn op de cijfers van de melkveehouderij. In deze editie laten we ons licht schijnen op twee scenario’s om te extensiveren. Dat leidt in beide gevallen tot eenzelfde conclusie: zonder financiële ondersteuning is dat onhaalbaar voor ondernemers. Verder geven we graag uitsluitsel over een ‘eeuwige’ discussie in de sector: is een korte of een lange tussenkalftijd nu verstandig? Het is om het even, laat een uitvoerige analyse zien.
De melkveespecialisten van Alfa ondersteunen je met de BAS Melkvee Plus rapportage als basis voor inzicht in je persoonlijke resultaten. Daarbij wens ik iedereen veel succes om die persoonlijke resultaten te verbeteren.
Hans de Bie
Marktmanager Agri & Food
Inzicht in de cijfers
De EU heeft de lijnen uitgezet om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Nederland heeft er daarnaast nog een uitdaging op het gebied van stikstofuitstoot bij. Elke economische sector zal hier zijn verantwoordelijkheid in moeten pakken. Dit betekent dat je als melkveehouder niet weg kunt kijken; ook de melkveehouderij moet in beweging komen ten behoeve van klimaat en milieu. Al was het maar vanwege het veiligstellen van de ‘license to produce’. Extensiveren lijkt de oplossingsroute, maar hoe pak je dat goed aan?
De afgelopen decennia is er veel geschreven over de tussenkalftijd. Sommige onderzoekers vermelden dat een korte tussenkalftijd economisch voordeliger zou zijn dan een langere tussenkalftijd. Alfa heeft hiervoor de technische en financiële kengetallen van de melkveebedrijven geanalyseerd. Wat daaruit blijkt, is dat de tussenkalftijd nagenoeg geen invloed heeft op het saldo.
Lees meer
Je bedrijfsvoering optimaliseren. Toekomstplannen maken. Rekening houden met alle relevante wet- en regelgeving. Als ondernemer in de agrarische sector moet je van veel markten thuis zijn. In sommige gevallen heb je zelf de kennis in huis om de koers van je bedrijf te kunnen bepalen. Op andere vlakken is goed advies onmisbaar. De adviseurs van Alfa staan voor je klaar met een brede dienstverlening. Lees meer over agrarisch bedrijfsadvies van Alfa Accountants en Adviseurs.
Lees meer
Meld je nu aan en ontvang direct een mail wanneer de nieuwe versie van Cijfers die Spreken gepubliceerd is.
Meld mij aan