Banner

Salarisadministrateur in de transportsector, een vak apart

15 november 2023 | Door:  Marleen van Dongen

Er komt genoeg op ondernemers in de transportsector af. Duurzaamheid en CO2 staan in het middelpunt van de belangstelling. Marges staan onder druk. Chauffeurs zijn er amper nog te vinden. Lonen en onderhoudskosten zijn fors gestegen. Daarmee is het belang om grip op de cijfers te houden alleen maar groter geworden. Oftewel: de keus voor de juiste accountant en adviseur. Voor veel transportondernemingen is dat al jarenlang dezelfde: Alfa. Als transportspecialist biedt Alfa niet alleen het voordeel van alle essentiële diensten onder één dak, maar ook kennis van de sector. Met de oprichting van de Transportgroep Zuid wil Alfa die kennis nog meer bundelen. In een serie van twee artikelen besteden we aandacht aan deze specifieke expertise van Alfa. In deel 1: Marleen van Dongen, als salarisadministrateur actief binnen Alfa Salaris en Personeel.

Vraag Marleen van Dongen gerust waarom een transportondernemer eigenlijk klant bij Alfa Accountants en Adviseurs zou moeten worden. “Alleen al vanwege de salarisadministratie. Want als je niet bekend bent met de sector, is die toch wel  complex.” En nee, dat is geen promotiepraatje weet ze uit eigen ervaring. “Een klant van wie wij de salarisadministratie hebben overgenomen zei letterlijk: ik snap nú waarom er zoveel chauffeurs bij mij weglopen.”

Voor Alfa Accountants en Adviseurs is de transport een belangrijke sector. In het zuiden van Nederland bestaan meerdere logistieke knooppunten.  Dat maakt dat in de zuidelijke regio een grote concentratie aan ondernemers in het wegvervoer en de logistieke dienstverlening vertegenwoordigd is.
Onze ervaring met de sector door de jaren heen heeft ons doen besluiten dat wij als Alfa onze dienstverlening aan deze sector verder wilden uitbreiden en optimaliseren. 
Onze drie zuidelijke kantoren, Uden, Raamsdonksveer en Heythuysen, hebben daarom de ‘Transportgroep Zuid’ in het leven geroepen. Een samenwerkingsverband met collega’s van verschillende disciplines met als belangrijkste aandachtsgebied: Transport. Deze samenwerking versterkt de kwaliteit van dienstverlening aan onze transportklanten door de aanwezige kennis van de sector.

Specialisme

“De salarisverwerking van de transportsector vereist specialisme. Ik ben nu bijna 40 jaar werkzaam in deze sector en door de automatisering zou je zeggen dat het gemakkelijker is geworden. Maar niets is minder waar.  Voor een  transportbedrijf is het al een crime de CAO juist toe te passen. Zelfs een willekeurige collega van Alfa Salaris en Personeel zou mijn werk niet zomaar kunnen overnemen”, zegt Marleen van Dongen. “Er zitten zóveel haken en ogen aan de salarisadministratie van een transportbedrijf, dat moet je gewoon weten. Bijvoorbeeld het bepalen van de pensioenafdrachten zodat de juiste premies worden berekend. Maar ook het bepalen of uren overwerkuren zijn  of toeslaguren, denk hierbij aan doordeweekse feestdagen en of zaterdag- en zondaguren. Ook relevant is hier de overwerktoeslag bij ziekte en vakantie. De PKB-regeling, het persoonlijk keuzebudget. En ga zo maar door.”

‘Hier klopt iets niet’

De impact van een salarisadministratie die niet correct is, kan groot zijn, weet Marleen als geen ander. Het gaat hier immers om geld, maar ook zeker om het salaris van een hardwerkende chauffeur. “We hebben pas de salarisadministratie overgenomen van een transportklant waarbij de cao niet juist werd toegepast. Medewerkers klaagden over te lage toeslagen wat leidde tot het vertrek van  chauffeurs.”
De sector heeft al jaren te maken met een gebrek aan goede chauffeurs. Onduidelijkheden in de berekening van het salaris heeft zijn weerslag op de medewerkers “Dat begrijp ik maar al te goed en daarom is het zo belangrijk dat het salaris van de chauffeur op een juiste manier wordt berekend zodat er wederzijds vertrouwen ontstaat.”

“Bij Alfa Salaris & Personeel is er de benodigde kennis van de transportsector aanwezig waardoor wij een sparringpartner zijn voor onze transportklanten. En sowieso denk ik dat ieder transportbedrijf een goeie sparringpartner moet hebben, zoals wij die hebben met gespecialiseerde klantbeheerders voor de sector.”
En als Marleen van haar welverdiende vakantiedagen gaat genieten? Lachend: “Ik heb een heel goed transportteam om me heen hoor! Ik ben aanspreekpunt voor onze transportklanten. Maar klanten weten dat deze collega’s van het transportteam de ins en outs van de transportsector kennen. Dat vinden klanten belangrijk”

Alfa Management Paneel

Als die sparringpartner Alfa heet, kan een bedrijf ook gebruikmaken van bijvoorbeeld het Alfa Management Paneel: een handig online dashboard dat laat zien hoe het financieel reilt en zeilt. Met de groei van het aantal transportbedrijven binnen Alfa kan het paneel steeds meer worden toegesneden op de deelmarkten in de transportsector, zoals het goederenvervoer, koeriers en verhuisbedrijven. Met de toekomstige opzet van een landelijk Topteam Transport wil Alfa zich nog meer gaan profileren als partner in de sector.

Wil je weten wat Alfa Accountants en Adviseurs voor jou als transportondernemer kan betekenen, kijk op Transport: accountancy en advies.

Of wil je meer weten over ons Salaris en Personeelsdiensten? Kijk dan op Salaris en Personeel.

Marleen van Dongen

Marleen van Dongen

Salarisadviseur

088 2532072 | mvandongen@alfa.nl


Meer over Marleen